Detalii cutremurătoare în cazul femeii decedate după ce a fost deconectată de la aparate din greşeală. Se pare că pacienta era într-un salon cu două paturi. În cursul zilei, doctorul curant a constatat decesul celeilalte paciente. Potrivit procedurii, defunctul este acoperit în întregime cu un cearșaf, însă este lăsat intubat și conectat la aparate timp de 2 ore.
După cele două ore, un asistent medical o decuplează de la aparate și o lasă intubată, dar acoperită, potrivit procedurii. În urma asistentului, brancardierul de serviciu ia persoana decedată și o duce la morgă, în mod normal, intubată.
În cazul tragediei de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti lucrurile au stat aşa: Medicul de gardă a solicitat prezenţa unui echipaj format din brancardier si infirmieră pentru a lua o pacientă decedată dintr-un salon cu două paturi. Brancardierul s-a echipat primul şi a intrat în salonul de la ATI. Se pare astfel că, brancardierul nu ar fi văzut-o pe femeia decedată, deoarece aceasta era acoperită, și s-a îndreptat spre cealaltă pacientă pe care a decuplat-o de la aparate. În urma lui a intrat şi infirmiera, care când a văzut ce s-a întâmplat a alertat asistenta pe pe secţie.
Pacienta COVID-19 a fost reconectată la aparate, dar prea târziu. Murise deja.
În prezent se așteaptă rezultatul necropsiei care va stabili cum a murit femeia. Poliţiştii au deschis dosar penal, iar brancardierul este acuzat de ucidere din culpă.
„Imediat a fost anunțat directorul medical, după care am fost anunțat eu”, a spus managerul spitalului „Victor Babeş” la Antena 3.
Întrebat dacă brancardierul avea în fişa postului să facă detubare, managerul unității a răspuns ferm: „Nu, nu, nu, un brancardier nu are în fișa postului manevre medicale pe pacient. Sub nicio formă!”.
„Acum încercăm să aflăm de la cei care au fost acolo. Adică nu știm dacă a fost accidental, sau el ar fi făcut manevra. Nici nu știm dacă a fost detubată. Atenție! Dumneavoastră aveți niște informații pe care noi încă nu le avem. A detuba pe cineva înseamnă că un medic sau cel mult un asistent cu pregătirea necesară în Terapie Intensivă face manevra asta. Dar aici sunt manevre pe care doar medicul le face.”, a adăugat el.