Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a mers miercuri la Spitalul „Marie Curie” pentru a vedea care este situația în cazul copiilor aduși din Argeș cu sindrom hemolitic-uremic. Acesta a discutat cu medicii şi cu părinţii micuţilor internaţi în spital.
„Trebuie să luptăm cu toţii, cot la cot pentru copii. Medicii, asistentele, infirmierii, fac un efort uriaş şi sunt foarte apreciaţi de părinţi. Nu am venit ca ministru, am venit ca medic şi să-i încurajez pe părinţi. Sunt la curent cu toate lucrurile, sunt în legătură directă cu toţi cei care au fost implicaţi zi de zi în acest caz. Este cumplit ce se întâmplă, dar toţi cei de aici şi cei pe care nu i-aţi văzut şi-au făcut datoria absolut admirabil. DSP Argeş ne-a semnalat cazul conform procedurilor. Trebuie să aflăm cauza şi să luăm măsurile profilactice. Acum nu e nevoie de sânge. Ministerul şi-a îndeplinit toate sarcinile”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu.
Cadariu a precizat că nu se pune problema ca părinţii copiilor internaţi la „Marie Curie” cu sindrom hemolitic-uremic să fi cumpărat medicamente necesare tratamentului, întrucât toate tratamentele ce se impun în această siuaţie sunt în spital. „Am vorbit cu părinţii. Au mare încredere în medicii de aici. Sunt foarte frustrat că nu avem rezultate în această anchetă, dar nu pot să oblig pe nimeni să dea alte rezultate decât ceea ce aratăealitatea. Ancheta s-a desfăşurat după proceduri standard”, a completat ministrul.
Unul dintre medicii care s-au ocupat de copiii cu SHU a subliniat, de asemenea, că micuţii nu au nevoie de alte tratamente în afară de cele ce le-au fost deja administrate: „În cazul unei toxine enterohemoragice nu este nevoie de niciun medicament suplimentar faţă de ceea ce noi am avut la dispoziţie şi de niciun protocol medical suplimentar faţă de ceea ce noi ştim de foarte mulţi ani. Există alte forme de sindrom hemolitic-uremic, cauzate de alte tipuri de germeni, care au nevoie de alte tipuri de medicamente, dar nu discutăm aici despre aşa ceva”
„Am venit să văd copiii și să îi încurajez pe medici. Nu vreau să pun presiune pe ei, vreau să îi încurajez și vreau să știu sigur că nu putem face ceva mai mult sau dacă au nevoie de ceva din partea MS. (…) De asta am venit să văd dacă lipsește ceva. Vreau să văd exact despre ce este vorba”, a declarat ministrul la sosirea la spital.
El a afirmat că nu se pronunță în acest moment privind ancheta în curs. „Toate amănuntele vi le vom da într-o conferință de presă astăzi. Vom avea și o audiere la Parlament, după care vom organiza o conferință de presă”, a arătat Achimaș-Cadariu.
Întrebat dacă bebelușilor li s-a făcut coprocultură la Pitești, ministrul a afirmat că, potrivit informațiilor pe care le deține, această analiză a fost realizată.
Șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare internați la Spitalul „Marie Curie”, trei dintre aceștia în stare gravă pe secția de Terapie Intensivă, iar patru la Nefrologie.
Purtătorul de cuvânt al unității medicale, Denis Stănescu, a declarat că cei trei copii internați la Terapie Intensivă sunt urmăriți îndeaproape și nu necesită ventilație mecanică. Toți trei sunt pe dializă peritoneală. Ceilalți patru copii cu sindrom hemolitic-uremic se află internați la secția de Nefrologie, trei fiind dializați.
Denis Stănescu a amintit că marți au fost externați doi copii.
Vă reamintim că starea fetiţei în vârstă de 1 an şi 4 luni s-a agravat de duminică. Ea a suferit o sângerare cerebrală, a avut nevoie să fie resuscitată și a fost intubată. Medicii au salvat-o atunci, dar o zi mai târziu a murit. Părinţii sunt copleşiţi de durere.
Trupul micuței a fost dus la Institutul de Medicină Legală pentru necropsie. Moartea ei i-a șocat pe vecinii din Piteşti. Medicii spun că şansele de a identifica motivul îmbolnăvirii bebelușilor sunt reduse. Între timp, Ministrul Sănătăţii anunță controale în toate spitalele din ţară. O echipă de epidemiologi din Suedia este aşteptată la Bucureşti.
Și Corpul de Control al premierului a început anchete. S-au făcut deja verificări la spitalul Marie Curie din Capitală, dar și la Spitalul de Pediatrie din Pitești. În funcţie de investigaţiile medicilor, va evolua şi ancheta procurorilor care au preluat acest caz. În acest moment, la spitalul Marie Curie mai sunt internați 7 bebeluși, însă 3 dintre ei sunt în stare gravă, la secția de terapie intensivă.