„De-a lungul vieţii mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far şi să primesc răspunsul corect„, a afirmat principesa la finalul discursului rostit cu ocazia Serii Regale a Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului.
Ea a vorbit despre starea precară a sănătăţii tatălui său, Regele Mihai, şi, în contextul referirii la angajamentele publice pentru anul viitor în interesul României, a dat asigurări că lumina călăuzitoare a fostului suveran nu se va stinge.
„Sănătatea Majestăţii Sale păleşte. Dar în seara aceasta, fac în faţa tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte şi îndreptăţite, nu se va stinge niciodată”, a spus Principesa Margareta.
În discursul său Custodele Coroanei a amintit că tatăl său preciza în acelaşi loc reuniuni similare, dar în vremuri sumbre.
„Tatăl meu, Regele Mihai, obişnuia să prezideze astfel de recepţii chiar în această încăpere, dar în circumstanţe foarte diferite”, a afirmat ea, continuând: ” Îmi pare rău că Majestatea Sa Regele nu poate fi în această seară cu noi, dar ştiu că ar fi primul care ar evidenţia faptul că România este astăzi într-o poziţie incomparabil mai bună. Ţara noastră este membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, o reţea de organizaţii care face absolut imposibilă o nouă împărţire a sferelor de influenţă în Europa şi, prin urmare, nu numai că ne sprijină stabilitatea astăzi, dar şi asigură securitatea şi prosperitatea noastră în viitor”.
Principesa Margareta apreciază că este de datoria tuturor românilor, să suporte efortul devenirii unei Europe mai bune.
„Regele şi întreaga Familie Regală au crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a unor astfel de eforturi„, a precizat ea.
Cele mai recente informaţii referitoare la sănătatea fostului suvern datează din 19 noiembrie, când Casa Regală a transmis că regele continuă să se afle într-o stare îngrijorătoare de sănătate, iar medicii consideră prea riscantă deplasarea sa de la reşedinţa privată la spital, fiind unanimi în recomandarea ca tratamentul administrat acestuia să se concentreze acum pe prevenirea suferinţei şi pe păstrarea confortului fizic şi psihologic.
Casa Regală a anunţat în 6 noiembrie că starea generală a Regelui Mihai s-a agravat şi că acesta prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei, principesa Margareta aflându-se deja la reşedinţa privată din Elveţia. Un alt comunicat, din 8 noiembrie, preciza că sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril îl găseşte pe Majestatea Sa Regele Mihai în stare de suferinţă şi că nu va exista niciun eveniment organizat la reşedinţa acestuia. De asemenea, consemna că regele Mihai a fost împărtăşit de un trimis al IPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.
Ulterior, şeful Casei Regale, Andrew Popper, a declarat la TVR că starea regelui Mihai este foarte precară, dar pentru moment s-a stabilizat, iar medicii îşi concentrează eforturile pentru a-l menţine fără dureri. El a precizat că regele „are momente în care este conştient, are şi momente în care este mai puţin conştient”.
Regele Mihai a împlinit 96 de ani în 25 octombrie.
Regele Mihai I – ultimul monarh din ţările Europei de Est – s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.