Incidentul este de natură să ridice semne de întrebare cu privire la securitatea frontierelor României şi, mai ales, la şansele ţării noastre de a intra în Spaţiul Schengen într-un viitor apropiat. Uşurinţa cu care se face contrabandă la graniţa de est a UE este îngrijorătoare, la fel ca şi incapacitatea autorităţilor noastre de a-l opri în vreun fel. Practic, timp de 45 de minute grănicerii au asistat neputincioşi cum avionul intră şi iese nestinghetit din România.
Avionul a trecut graniţa fără a fi detectat de radar, el zburând la o înălţime joasă, care a făcut imposibilă depistarea sa prin mijloace tehnice. Alerta a fost dat de grăniceri, care sunt oarecum familiarizaţi cu astfel de practici, în ultimii ani fiind periodic semnalate semnalate treceri frauduloase ale graniței, dar cu aparate de zbor mai mici, precum deltaplane sau avioane ultraușoare.
Filmul evenimentelor, aşa cum a fost el transmis la solicitarea romaniatv.net de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, este de-a dreptul halucinant. „În data de 7 august a.c., în jurul orei 06.00, un echipaj din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, aflat în misiune de supraveghere şi control a frontierei de stat, a observat şi auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care se deplasa dinspre Ucraina spre România.
Imediat, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră, s-au luat măsuri de informare a structurilor operative din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, Centrului de Operaţiuni Aeriene Baloteşti din cadrul MApN şi autorităţilor de frontieră ucrainene, prin Punctul de Contact Porubne. Totodată, s-au luat măsuri informativ operative concomitent cu acţiuni de cercetare şi verificare a zonei de responsabilitate, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.
În jurul orei 06.45, poliţiştii de frontieră au observat şi auzit, pe aceeaşi direcţie, aparatul de zbor, întorcându-se în Ucraina. În urma informării poliţiştilor de frontieră români, în jurul orei 07.50, autorităţile de frontieră ucrainene au transmis că au reţinut pe teritoriul lor un avion de tip AN-2 şi 4 persoane, care în prezent sunt suspecte pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În urma măsurilor luate şi cercetării zonei de responsabilitate, poliţiştii de frontieră nu au descoperit pe teritoriul ţării ţigări sau alte produse de producţie ucraineană.
În continuare, poliţiştii de frontieră români în cooperare cu autorităţile de frontieră ucrainene fac cercetări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate şi documentarea întregii acivităţi infracţionale, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun”.
Întrebat de romaniatv.net dacă avionul putea fi oprit pe teriotoriul României, Ilie Boroch, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Suceava (PFR) a declarat: „Fiind la sol, e greu să opreşti un avion în zbor. Noi am informat Centrul de Operaţii Aeriene Baloteşti. Avionul respectiv zbura la o distanţă faţă de sol foarte mică, astfel încât nu a apărut pe radarul celor de la Baloteşti. Poliţiştii de frontieră au făcut tot ce era posibil omeneşte„, a explicat acesta.
Acesta nu este pe deplin convins că a fost vorba de o contrabandă cu ţigări. „Avionul este de producţie ucraineană. A plecat din Ucraina. Acolo s-a întors. Aici a zburat şi s-a întors pe teritoriul ucrainean. Persoanele tot ucrainene sunt. Contrabandă cu avionul se întâmplă foarte rar. Avem cam un caz, două pe an. Am avut şi cazuri când au paraşutat colete. S-a întâmplat să fie contrabandă cu aparate de mici dimensiuni care nu transportau foarte multe ţigări. Grănicerii ucraineni, în baza informării noastre, au reuşit să reţină avionul pe teritoriul lor. Dacă noi nu-i informam, n-aveau de unde să ştie că a plecat un avion de la ei, a venit în România şi apoi s-a întors. Le-am dat şi direcţia şi coordonate şi ce tip de avion”, a mai spus acesta.
Tipul de avion este AN2, un aparat similar fiind reţinut în ianuarie anul trecut la Cernăuţi, după ce a fost implicat în contrabanda cu ţigări în România.
Interiorul avionul AN2: