Ordinul de restricţie emis în 24 noiembrie 2017 de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 din Bucureşti prevede că Marius Cristian Botan, soţul Nicoletei Botan, directoarea grădiniţei din Sectorul 2, trebuie să păstreze o distanţă minimă de 200 metri faţă de femeie, faţă de domiciliul acesteia şi faţă de locul său de muncă, situat tot în sectorul 2, dar şi faţă de copiii celor doi.
Totodată, bărbatului i-a fost interzis de către instanţă orice contact cu soţia sa, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod. El a fost nevoie să părăsească locuinţa comună, copiii rămânând în custodia exclusivă a femeii.
Însă acest ordin nu a fost respectat de către Marius Cristian Botan. Vineri, el s-a deplasat la locul de muncă al femeii, la grădiniţă, şi a înjunghiat-o mortal.
Bărbatul care şi-a înjunghiat fosta soţie într-o grădiniţă a fost arestat pentru 30 de zile
Acesta nu este însă un caz izolat. De exemplu, în octombrie 2015, o femeie din Vaslui a fost ucisă cu o baionetă de fostul soţ pe care îl acuzase de violenţă şi împotriva căruia ceruse un ordin de restricţie.
Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, este de acord că ordinul de restricţie nu reprezintă o protecţie reală a victimei şi consideră că finanţarea şi reglementarea ar putea fi pârghiile care ar elimina astfel de tragedii.
„E o formă fără fond. Putem discuta de o custodie a poliţistilor, dar asta înseamnă să finanţezi corect un program, să reglementezi astfel încât poliţistul să aibă, prin lege, competenţa să îl reţină 72 de ore pe un nenorocit de genul acesta, dar şi să aibă infrastructura necesară – secţiile de poliţie să-l poată reţine pe o perioadă de 48-72 de ore. Asta presupune şi personal de specialitate. Aşa funcţionează în America: îl iau pe nebun, îl introduc acolo, poliţistul semnează ordinul şi există personal specializat – medic, psiholog, tot ce e nevoie. Apoi acolo se aplică o procedură pentru a elimina starea conflictuală. Or, la noi, uitaţi-vă ce e. El făcea ce voia. E vorba de reglementare şi finanţare. Din lege se dă o competenţă directă poliţistului, ca să nu mă mai duc la judecătorie, să ard timp”, a declarat Dumitru Coarnă, potrvit Mediafax.
Acesta mai consideră că ordinul de protecţie ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţei.
„La instanţă se dă ordinul, dar ordinul acesta ar trebui să fie dat în competenţa exclusivă a poliţiei, a şefului de post, de poliţie. Acela să emită ordinul, să îl pună în executare tot el, dar să aibă şi infrastructură, personal şi spaţii adecvate unde să fie ţinuţi oamenii aceştia, adică să rămână în custodia poliţiei până la 72 de ore”, a mai spus liderul sindicatului.
În prezent, legislaţia în vigoare prevede faptul că ordinul de protecţie se eliberează în baza Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, printr-o cerere adresată judecătoriei din raza domiciliului solicitantului.
Dumitru Coarnă a mai explicat că victima se adresează Poliţiei în cazul în care ordinul de protecţie este încălcat.
„Este îndreptăţită să solicite protecţie orice persoană a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui subiect activ calificat-membru de familie. Protecţia oferită de către instanţă se încadrează în prevederile art. 23 alin. 1 lit. a-h în funcţie de nevoia victimei de protecţie. Dacă se încalcă ordinul de protecţie, sancţiunea este cea prevăzută de dispoziţiile articolului 32 din Lege, închisoare de la o lună la un an pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti”, a mai explicat acesta litera legii.
Tot legea mai arată că împăcarea înlătură răspunderea penală.
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a sfătuit-o public, vineri, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, să achiziţioneze „rapid” brăţări electronice după acest caz, nu bastoane pentru jandarmi.
„Militarul (care şi-a ucis soţia-n.r.) nu avea, dar cetăţeanul de azi (vineri-n.r.) avea ordin de restricţie. (…) să ştiţi că brăţările electonice sunt ieftine şi doamna Carmen Dan pare preocupată să achiziţioneze bastoane pentru jandarmi. Eu îi dau un sfat public: în loc de bastoane, să achiziţioneze rapid brăţări”,a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, la România TV.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului care şi-a înjunghiat mortal soţia, directoare a unei grădiniţe private din Sectorul 2 al Capitalei. Femeia în vârstă de 38 de ani a murit, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Ea avea certuri dese cu soţul său, cel care ar fi atacat-o de altfel, iar în unele nopţi dormea în sediul grădiniţei de frică să nu meargă acasă, potrivit mărturiilor unei vecine.
„Eu ştiu că sunt căsătoriţi, dar aveau probleme, se certau, sunt doi copii la mijloc, erau nopţi când ea rămânea să doarmă în grădiniţă de frică să nu se ducă acasă. Să fie vreo 5-6 ani de când funcţionează grădiniţa”, a declarat o vecină.