Şeful ISU Alba, colonel Dorel Sofica, a prezentat o serie de date referitoare la modul în care a fost coordonată acţiunea de căutare a avionului prăbuşit la limita dintre Alba şi Cluj.
Colonelul Sofica a menţionat că au fost mai multe convorbiri telefonice cu Radu Zamfir, pentru corelarea indicaţiilor date de către structurile specializate cu descrierea imaginii pe care medicul o vedea pe GPS-ul său.
„La 19,38, s-a început o convorbire cu doctorul Zamfir, care a durat o oră şi 11 minute. Ofiţerul care era în dispeceratul ISU, ceilalţi ascultau în teleconferinţă, a încercat să-l ajute să folosească facilităţile telefonului şi a încercat să afle ce fel de terminal are şi cum să-şi folosească facilităţile telefonului, inclusiv la un moment dat să descarce o aplicaţie de pe internet care să-i permită să posteze o poză sau să trimită informaţiile exacte, dar cred că din cauza semnalului slab sau altceva, nu am reuşit să finalizăm acest lucru”, a spus şeful ISU Alba, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Ce s-a întâmplat în avionul groazei la DOUĂ ORE după prăbuşire. Detaliul este INCREDIBIL
Ofiţerul ISU i-a cerut medicului să facă o descriere amănunţită a zonei în care s-a prăbuşit avionul, în încercarea de a exploata informaţiile respective. „Ne-a relatat atunci că este pădure de brad, că este rară. I-am cerut să ne spună grosimea copacilor, orientarea terenului, grosimea stratului de zăpadă”, a declarat colonelul Sofica.
Acesta a menţionat că pe durata convorbirii, care era ascultată de reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi Salvamont, s-a luat legătura cu pădurari şi localnici, cărora li s-au prezentat informaţiile date de către medic, în condiţiile în care presiunea creştea şi era căutată orice resursă. La un moment dat, cei din dispeceratul ISU i-au cerut operatoarei de la 112 să-l pună direct în legătură pe doctorul Zamfir cu un localnic.
Legătura telefonică s-a întrerupt la 20,50, iar la câteva minute după ora 21, un cetăţean a informat că a găsit locul unde a căzut avionul, iar la 21,15, un lucrător silvic a ajuns acolo şi a confirmat localizarea pe Vârful Petreasa.
Şeful ISU Alba a apreciat că, pe baza informaţiilor strânse, nu ar fi durat mai mult de o jumătate de oră, maximum o oră, până când s-ar fi ajuns la locul în care s-a prăbuşit avionul, spre locul respectiv îndreptându-se salvamontişti din Bihor.
Vezi: Filmul real al celui mai tragic accident! Cum a fost găsită, de fapt, studenta moartă lângă Iovan
Distanţa dintre punctul medical avansat, organizat în Horea, şi locul epavei a fost de circa 14 kilometri, pe un drum comunal parţial forestier şi vicinal foarte greu accesibil şi îngust, care permitea circulaţia doar pe un singur sens, a mai spus Sofica. Colonelul a făcut şi o prezentare a modului în care s-a făcut evacuarea răniţilor şi transportul acestora la Cluj Napoca.
Sofica a menţionat că studenta Aurelia Ion a fost preluată de ambulanţă la 22,58, fiind în stop cardiorespirator, iar manevrele de resuscitare au durat până la 0,02, când s-a pronunţat decesul.
După efectuarea cercetării locului de către procurori şi criminalişti, la 4,21, s-a trecut la descarcerarea trupului pilotului Adrian Iovan de către ISU, fiind transportat apoi pe targa metalică din dotarea echipajului de descarcerare, împreună cu jandarmi şi localnici, iar ulterior cu un tractor la Horea, a mai spus Sofica.
Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, la începutul săptămânii trecute, într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la 1.600 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Epava avionului şi victimele au fost descoperite de către trei săteni din Horea, judeţul Alba.
Citeşte şi:
Adrian Iovan a fost înmormântat. La funeralii au fost prezenţi peste 1.000 de oameni
AURA ION a fost înmormântată. Sute de oameni au condus-o pe ultimul drum STUDENTA MOARTĂ în Apuseni