Un Monitor Oficial ce datează din 1918 conţine detalii mai puţin cunoscute despre Ziua Naţională a României. În documentul aflat în stare perfectă în în depozitul de documente al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Ialomiţa, medicul Familiei Regale, Ion Mamulea, a descris starea de sănătate a Reginei Maria.
Din însemnările făcute de specialistul Casei Regale a României, Regina Maria a avut probleme de sănătate, cu doar câteva zile înainte de 1 decembrie 1918, sărbătoarea Marii Uniri. Timp de două săptămâni, Majestatea Sa a fost ţinută la pat de gripă sâcâitoare.
Primele simptome ale bolii au apărut pe data de 27 noiembrie 1918.
„M.S. Regina suferă de gripă cu determinaţiuni tracheo-bronşice. TD:38, 5, P:78, TS:39, 8 P:86. Stare de sănătate se menţine favorabilă“ consemna medicul regal I. Mamulea în documentul oficial, conform Historia.
Medicii începuseră să devină îngrijoraţi pentru că, pe parcursul zilelor următoare, starea de sănătate a Reginei Maria începuse să se înrăutăţească. Durerile de cap, tusea, febra şi ameţelile o chinuiau îngrozitor.
Citeşte şi: Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională. România sărbătoreşte în pandemie 103 ani de la Marea Unire
La patul Alteţei aflate în suferinţă au fost chemaţi cei mai buni medici pe care România îi avea la vremea respectivă. Fiecare dintre aceştia au încercat să-i ofere cele mai bune tratamente, astfel încât Majestatea Sa să-şi revină şi să poată participa la evenimentele de la Alba Iulia, desfăşurate pe data de 1 decembrie 1918, notează sursa citată.
Astfel, din cauza gripei, Regina Maria a fost la un pas de a rata Marea Unire, eveniment pentru care Casa Regală a României a militat încă de la înscăunarea sa.
De asemenea, medicul I. Mamulea consemnează starea de sănătate a Majestăţii Sale în acelaşi document oficial, chiar în ziua de 1 decembrie 1918.
„Examinând pe M.S. Regina am constatat că fenomenele bronşice au devenit mai intense la baza stângă. TD:38, 5, P:76, R:18 pe minut. TS:38, P.76.“ precizează medicul regal.
Potrivit medicului Casei Regale, Regina Maria a început să-şi revină abia la o săptămână după Marea Unire, moment în care s-a aflat în afara oricărui pericol.
Principesa Maria a devenit Regină a României, odată cu accederea la tron a Principelui Ferdinand, la 28 septembrie/11 octombrie 1914, după moartea regelui Carol I (1866-1914). Totul s-a petrecut într-un moment marcat de izbucnirea Primului Război Mondial, la 15/28 iulie 1914, precum şi de actul de declarare a neutralităţii României în cadrul Consiliului de Coroană din 21 iulie/3 august 1914. În acel moment, întreaga societate românească, atât familia regală cât şi clasa politică, era profund divizată în tabere ce susţineau fie neutralitatea, fie intrarea în război de partea uneia sau alteia dintre cele două alianţe aflate în conflict.
Încă de la început, regina Maria a făcut alegerea de a se implica direct în viaţa politică. Discuta cu soţul său, avea iniţiative, primea miniştri şi diplomaţi, participa la festivităţi, îşi susţinea cu tenacitate punctele de vedere. În acest context, regina s-a opus de la început participării la război a României, alături de Puterile Centrale, susţinând alianţa cu ţările Antantei, în vederea eliberării provinciilor româneşti aflate sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar şi făurirea statului naţional unitar român.
Citeşte şi: Protest al polițiștilor de 1 Decembrie: ”Astăzi nu amendăm niciun român!”