Roxana Donisan a murit în vacanţa din Egipt la 44 de ani, după ce a fost atacată de cel mai feroce rechin. Trupul femeii din Suceava va fi adus vineri în ţară, dar, între timp, apar noi detalii şocante de la incidentul pe care autorităţile de la Cairo au încercat să-l muşamalizeze.
„Ea a ajuns până la geamandură. Acolo apa e de maximum 2 metri, unde a înhăţat-o rechinul. Sunt poze făcute de un turist de pe vasul care era imediat dincolo de geamandură. El a alertat… Nu avea nimeni curajul să sară în apă să o salveze. Când a venit poliţia la uşă să ne ceară date personale şi a întrebat dacă locuieşte aici, mi-a cerut numărul de telefon, i l-am dat şi n-a trecut un sfert de oră şi m-a sunat consulul din Egipt, care a spus că e vorba de fata noastră. Prima informaţie a fost că a reuşit să ajungă până la mal, asta înseamnă că nu era distanţă mare şi confirmă că de pe vas cineva filmase lupta. De la societatea de turism mi-au spus ce mi-a spus şi consulul. Azi am făcut toate demersurile pentru certificatul de deces şi aducerea ei acasă. Domnul consul mi-a promis că într-o săptămână o aducem”, a povestit tatăl Roxanei Donisan cu ochii în lacrimi.
Un turist a fotografiat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin. Trupul româncei este adus vineri în ţară
Ghizii spun că un vas plin cu oi s-a scufundat, iar animalele înecate în urma naufragiului au atras rechinii în zonă. Plajele au fost închise temporar, spre nemulțumirea sutelor de turiști din România care spun că și-au stricat concediul.
Cele două femei, cea din Austria şi românca Roxana Donisan, au fost atacate de rechin la o distanță de doar 600 de metri. Se pare că austriaca se aventurase într-o zonă mai puțin populată şi din acest motiv atacul nu a fost remarcat la timp pentru a o salva. Moartea româncei este însă învelită în mister. Trupul ei a fost găsit sâmbătă dar se crede că atacul asupra ei avusese loc cu o zi înainte. Lipsa evenimentelor de genul acesta în zonă face și ca pregătirea salvamarilor să fie una precară. O porțiune din litoralul coastei Egiptului a fost închisă în zona în care s-au întâmplat incidentele. Totuși, în Hurghada, lucrurile funcționează normal. Turiștii ar fi declarat publicațiilor egiptene că salvamarii știau că rechini chiar și de 5 metri roiesc în jurul plajelor din stațiunea Sahl Hasheesh, unde au avut loc atacurile. În plus, tot salvamarii ar fi șters majoritatea filmărilor din telefoanele martorilor.
Ultimul mesaj al Roxanei Donisan, românca sfâşiată de rechini în Egipt. Părinţii, detalii cutremurătoare
Românii renunţă la vacanţele în Egipt după cazul „Roxana Donisan”
Cazul româncei ucise de rechini în Marea Roşie în largul unei staţiuni egiptene continuă să facă furori, iar expertul în comunicare al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Traian Bădulescu, susţine că turiştii români au devenit mai precauţi când vine vorba de vacanţe în Egipt. Mai exact, cei mai mulţi dintre românii care şi-au cumpărat bilete să meargă în Egipt le-au cerut touroperatorilor detalii despre măsurile luate de autorităţile egiptene după tragica întâmplare. „Oamenii nu au anulat nimic, deocamdată, dar au vrut să ştie în detaliu ce au făcut responsabilii din Egipt pentru rezolvarea problemei. Au aflat că plaja respectivă este închisă, că se iau măsuri pentru prinderea rechinului sau a rechinilor vinovaţi şi că se fac eforturi pentru recuperarea din mare a cadavrelor oilor decedate în urma scufundării acelei nave.
„Din păcate, avem o tragedie care a fost favorizată de câteva circumstanţe. Românca noastră (Roxana Donisan -n.red.) era în primul rând singură şi apoi făcea snorkeling plecând de la un ponton aflat mai în larg, oarecum izolat de mal. Nimeni nu a văzut ce se întâmplă. Drept urmare, turiştii români au fost sfătuiţi să se scalde în piscine sau în mare, dar să nu se avânte în larg. Sigur, acolo unde plajele sunt dechise, evident”, a explicat pentru „Adevărul” Traian Bădulescu.
Cazul „Roxana Donisan” se amplifică. Turiştii români acuză egiptenii de muşamalizare: „Au spus ca e motorina, ulei în apă, nimic de rechini”
Expertul în turism nu s-a abţinut totuşi şi a criticat autorităţile egiptene despre care spune că au şi ele vina lor în această tragedie. „Nu au supravegheat cum trebuie litoralul pentru că dacă o făceau puteau sesiza pericolul. Un rechin este un rechin, nu poţi să nu-l vezi. În plus, nu au luat măsuri energice după scufundarea navei cu mii de oi, mai ales că apariţia unor rechini necrofagi putea fi prevăzută”, a sublinat Traian Bădulescu.
Cum te fereşti de rechini
Concret, este bine să înotaţi întotdeauna în grup, pentru că rechinii muşcă cel mai adesea indivizi care sunt în apă singuri. Apoi, nu vă îndepărtaţi prea mult de mal pentru că vă izolaţi şi nimeni nu vă poate da ajutor în caz de nevoie. În plus, rechinii nu vin acolo unde apa are un metru şi jumătate, de exemplu. Pe de altă parte, nu intraţi în mare pe timp de noapte, în zori sau în amurg pentru că rechini sunt cei mai activi în aceste intervale şi pot ataca fără măcar să-i vedeţi. Apoi, foarte important, nu intraţi în apă dacă sângeraţi. Rechinii pot mirosi sângele şi îl pot urmări până la sursă. Totodată, nu purtaţi bijuterii strălucitoare şi costume de baie viu colorate. Bijuteriile reflectă lumina ca nişte solzi strălucitori de peşte, iar contrastul hainelor poate atrage un rechin în apele tulburi.
Panică pe o plajă din Turcia. Mai mulţi turişti au confundat un ţipar cu un rechin şi l-au gonit cu un mop FOTO+VIDEO
Nu faceţi baie dacă în zonă se află o scurgere de canalizare pentru că apele reziduale atrag peştii, care, la rândul lor, atrag rechinii. În plus, nu vă relaxaţi doar pentru că observaţi marsuini în apropiere, pentru că prezenţa acestora nu indică absenţa rechinilor. Amândouă speciile mănâncă adesea acelaşi fel de peşte. În plus, ţineţi animalele de companie departe de apă deoarece mişcările neregulate ale acestora pot atrage rechinii. Apoi, aveţi grijă când ajungeţi lângă bancurile de nisip. Sunt locurile în care de obicei mişună rechinii.
În fine, previzibil, nu încercaţi să atingeţi un rechin, oricât de mic ar fi! Dacă eşti atacat, regula generală este – fă tot ce poţi ca să te îndepărtezi! „Există oameni care au supravieţuit reacţionând agresiv, lovind cu braţele şi picioarele, strigând sub apă sau provocând bule care au îndepărtat rechinii. Alţii au avut o reacţie pasivă, îndepărtându-se repede”, conchid experţii americani de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Florida.
Adrian Bâlbă, doctor în științe veterinare, despre atacul rechinilor din Egipt şi Turcia: „Există 3 motive principale”
„În primul rând a socializat rechinul cu un alt tip de hrană. Rechinii sunt pescari. 99% dintre rechini mănâncă doar pește. Sunt câteva specii ce atacă mamifere marine, de exemplu foci sau chiar delfini, dar rechinii sunt pescari. Rechinii ăștia sunt numiți rechin de macrou, fiindcă ei se hrănesc în mod particular cu acest pește, care este un pește foarte frecvent și gustos, consistent pentru ei. Însă nu se mai găsește din cauza supra pescuitului. La 100 de milioane de egipteni, vă dați seama ce pescari sunt acolo şi ce se pescuiește în Marea Roșie? Apoi sunt și acești factori cu 18.000 de capete de ovine pe fundul apei nerecuperate. La noi din port s-au recuperat, acolo nu s-au prea recuperat și asta a constituit o socializare a rechinului cu carnea de mamifer. Apoi în Egipt se produc excursii subacvatice cu scafandrii, de data asta cu scafandrii autonomi, nu cu scuba. Se fac excursii subacvatice cu ghid. Se foloseau pe vremuri atractanți pentru rechin ca să aibă oamenii ăia ce vedea și ce filma. Însă de la o vreme e interzisă folosirea tractantului. Rechinii s-au tot apropiat de mal, au socializat cu prezența omului, au văzut că nu este chiar așa o vietate de speriat omul.
Cumva s-a întâmplat cum se întâmplă cu ursuleții. Noi ajungem între ei sus la munte și ei ajung jos la oraș în tomberoane fiindcă s-au specializat cu prezența noastră, au văzut că omul nu-i așa o bestie, ceva de neînțeles, are limitele lui.
Şi în consecință au ajuns atacurile cu urs, chiar mai multe decât cu rechin, dar firește că cele cu rechin sunt cumva neașteptate.
Deci ăștia ar fi 3 factori: lipsa de pește, prezența omului în excursii subacvatice. Şi scafandrii autonomi care sunt protejați împotriva rechinilor, este joacă cu ei, fiindcă în primul rând îi văd. Se pot pune în spate, în spate, au tot felul de instrumente înțepătoare cu care-i îndepărtează și în consecință ei se protejează. Nu este un tratament uman, pentru că există şi alte soluţii
La Marea Neagră sunt rechini?
Sunt rechini da, maxim un metru n-are cum să muște.
Oricum când e apa caldă, rechinul nu vine la mal, el vine numai iarna prin februarie să se reproducă la mal. La mal stă dincolo de 40 de metri, rechinii nu se simt bine la mal. Se simt bine în ape mai adânci, cu excepția celor de corali. În zona asta, la Marmaris ăştia sunt rechini de coral.
Ei au pus o plasă acolo, dar se pare că rechinii, fiind destul de iuți, mici, au sărit, au trecut, încearcă să-i îndepărteze pe o cale destul de destul de puțin elegantă. Există și pingăre niște soluții care pot să-i respingătoare care produc sunete. Se folosesc și la alte animale, dar se folosesc și la pingre, la păsări”, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe veterinare la Sinteza Zilei.