Canicula aduce, de fiecare dată, și o creștere a numărului de persoane care sunt înțepate de țânțari și de căpușe. În mod normal, aceste înțepături nu provoacă probleme mari de sănătate, ci doar un ușor disconfort. Dar, sunt și situații în care simplele înțepături de țânțari sau de căpușe pot duce la unele reacții severe.
În special, atunci când persoana înțepată este alergică, dar nu numai. Este cunoscut faptul că o mușcătură de țânâțar poate infecta organismul uman cu virusul West Nile, cu febră galbenă, malaria sau cu virusul Zika.
În schimb, căpușele sunt insecte ale căror mușcături pot duce la transmiterea de boli de la animale la om. Boala Lyme sau febra pătată a Munților Stâncoși sunt doar două exemple în acest sens, acestea fiind afecțiuni ale animalelor care sunt transmise omului prin mușcătura de căpușă. Simpotemele, în cazul mușcăturii de căpușă sunt frisoanele, febră, sau dureri articulare și greață.
Este foarte important ca, în primul rând, să fie identficată insecta care a produs înțepătura. În cazul înțepăturii de țânțar, va exista o umflătură, iar înțepătura va fi indentifcată printr-un punct roșu, în mjlocul acestei umflături. În schimb, în cazul căpușelor, mușcăturile sunt roșii în jurul zonei și, de multe ori, căpușa va fi încă intactă în piele. Există și situații în care apare chiar un inel roșiatic în jurul înțepăturii, care seamănă cu un ochi.
Citește și Moneda din 1993 care te poate îmbogăți pe loc! Cu cât se vinde bănuțul de 50 de lei
Țânțarii tind să se reproducă în apă stătută, astfel încât este de evitat apropierea de astfel de zone, pentru a nu te expune mușcăturilor de țânțari. Mai mult, un truc pentru a nu atrage țânțarii, mari iubitori de apă, este să acoperi piscina și, în general, sursele de depozitare a apei, astfel încât țânțarii să nu fie atrași de aceste surse.
În schimb, căpușele pot evitate mult mai ușor. Tot ce ai de făcut, pentru a te feri de mușcăturile de căpușe, este să nu mergi prin iarbă, aceasta fiind principala modalitate prin care te expui mușcăturilor acestor insecte.