Detaliul care te ajută să nu ai facturi uriaşe. Greşeala imensă pentru cei cu centrală termică, unde trebuie pus termostatul şi cum trebuie reglat

Preţul gazelor începe să crească în toată Europa după ce Rusia a oprit tranzitul prin Ucraina, astfel că un consum redus la centrală ar putea ajuta bugetul familiei.
Filip Stan
03 ian. 2025, 10:30
Detaliul care te ajută să nu ai facturi uriaşe. Greşeala imensă pentru cei cu centrală termică, unde trebuie pus termostatul şi cum trebuie reglat

Specialiștii explică cum poți să reduci factura la căldură și cu 10%, fără a sta în frig, folosind „șmecheria” cu termostatul în funcție de cât stai acasă și cât ești plecat. Atenție, nu întotdeauna faci economie oprind centrala. Găsirea unei temperaturi confortabile și economice în locuință poate ajuta la reducerea costurilor de încălzire.

Specialiștii recomandă o temperatură de 20°C în timpul zilei, când sunteți acasă, și 17-19°C când nu este nimeni în locuință sau pe timpul nopții. Conform OMS, temperatura minimă pentru sănătate este de 17°C, iar pentru familiile cu copii mici sau vârstnici se recomandă 21°C.

Există însă unele greșeli legate de încălzirea locuinței, pe care le puteți remedia pentru a nu renunța la căldură, economisind în același timp energie și bani.

Termostatul ajută la „reglarea facturilor”

Progresul constant al tehnologiei îi permite fiecăruia dintre noi să aibă parte de un grad de confort și de siguranță inimaginabil în alte epoci. De pildă, cei mai importanți producători de sisteme de încălzire pe plan mondial perfecționează constant echipamentele menite să ne aducă o stare de bine și de siguranță, în timp ce funcționează într-un mod prietenos cu natura.

Un termostat centrala, cunoscut și sub denumirea de cronotermostat, face parte din categoria echipamentelor care contribuie la crearea unui ambient plăcut în anotimpurile reci, indiferent de condițiile exterioare, prin capacitatea de a seta temperatura centralei termice.

„Ignorarea înlocuirii regulate a filtrul de aer poate duce la o funcționare mai slabă a sistemului”, spune Brad Roberson, președintele Aire Serv Heating & Air Conditioning. „Acest lucru face ca sistemul să lucreze mai mult pentru a menține temperatura setată, crescând factura la utilități”, adaugă el.

Soluția este înlocuirea filtrelor de aer la fiecare 30 până la 90 de zile, în funcție de cât de des este folosit sistemul și de nevoile oamenilor, sugerează expertul, potrivit The Spruce.

Iată care sunt cele mai mari greșeli menționate de experții în încălzire.

Neglijarea întreținerii sistemului de încălzire
Deși schimbarea filtrului este importantă, nu este singurul lucru pe care proprietarii îl pot face.

La ce temperatură să reglezi termostatul la centrală, pentru a face economii mari în această iarnă

Există o serie de lucruri pe care trebuie să le facem pentru ca sistemul de încălzire, fie că este o centrală, fie un aparat de aer condiționat, să funcționeze bine pe timp de iarnă:

Curățarea conductelor
Întreținerea pompei de condens: rezervorul de condens captează apa condensată, iar pompa o mută spre exterior. Această pompă este situată în exterior. Puteți îndepărta și curăța singur rezervorul. Dacă pompa eșuează, puteți înlocui singur pompa.

Nu apelați la ajutorul unui specialist
Când sistemul de încălzire a locuinței funcționează bine, uitați adesea că mai are nevoie de întreținere. Faceți o greșeală majoră neapelând la sfaturile și ajutorul specialiștilor, spune Roberson.

„Proprietarii ar trebui să se asigure că sistemul de încălzire est bine întreținut pentru a putea face față sezonului rece”, adaugă el.

Termostatul neprogramabil
Dacă reglați constant termostatul manual, asta înseamnă că aveți nevoie de un termostat nou. Folosirea unui termostat digital de tip cadran, mai vechi, care nu este programabil este o greșeală majoră de încălzire a locuinței, care înseamnă risipă de energie și bani.

Soluția este instalarea unui termostat programabil. Un termostat programabil vă permite să adaptați ciclurile de încălzire a casei, indiferent dacă sunteți acasă sau plecat.

Trucul care te ajută si ai consumul ideal la centrală. Ora ideală la care trebuie apăsat butonul de pornire şi alte sfaturi pentru facturi mai mici la încălzire iarna

Aceste dispozitive permit proprietarilor să seteze temperaturi specifice pentru diferite ore ale zilei, reducând risipa de energie prin ajustarea automată, în funcție de utilizarea camerei, spune Taylor.

„Multe utilități oferă reduceri, făcând aceste termostate un upgrade la prețuri accesibile”, susține el.

Termostatul setat prea sus
Dacă termostatul este setat prea sus, sistemul de încălzire poate funcționa toată ziua, așa că și factura la utilități va fi mult mai mare.

Setați termostatul la o temperatură mai scăzută în timpul zilei, când nu sunteți acasă, astfel încât sistemul să nu funcționeze degeaba.

Mențineți temperatura la aproximativ 64 – 75 ° F.

Termostatul prost plasat
Poziționarea termostatului lângă ferestre sau în lumina directă a soarelui poate duce la citiri inexacte ale temperaturii, spune Taylor. Acest lucru determină sistemul de încălzire să fie suprasolicitat din cauza citirilor greșite.

Taylor recomandă să plasați termostatul pe un perete interior, departe de ferestre sau de lumina directă a soarelui, pentru a obține citiri precise și pentru a vă asigura că sistemul încălzește eficient locuința, fără un consum inutil de energie.

Blocarea orificiilor de ventilație
O greșeală la fel de mare este blocarea accidentală a orificiilor de ventilație cu mobilier sau decorațiuni de sărbători, care limitează fluxul de aer.

Verificați fiecare aerisire din casă. Orificiile de aerisire din podea pot avea deasupra cutii sau mobilier. Chiar dacă nu sunt blocate, acestea pot fi oprite accidental.

Închiderea orificiilor de ventilație din camerele nefolosite
„Mulți oameni cred că închiderea orificiilor de ventilație din camerele nefolosite economisește energie, dar, de fapt, crește presiunea sistemului, provocând dezechilibre ale fluxului de aer”, spune expertul. „Acest lucru va încorda sistemul de încălzire și poate duce la scurgeri de căldură sau supraîncălzire”, adaugă el.

Soluția este de a menține orificiile de ventilație deschise în toate încăperile pentru a asigura un flux de aer echilibrat.

Nu utilizați toate funcțiile termostatului
Dacă aveți un termostat programabil, dar nu utilizați toate funcțiile acestuia, nu sunteți singurii. Este o greșeală, deoarece nu permiteți termostatului să se adapteze la stilul vostru de viață.

Deci, după instalarea unui termostat inteligent sau programabil, învățați cum să îl utilizați.

Termostatele inteligente vă permit să setați programe de încălzire care se aliniază stilului de viață. Programarea unor temperaturi mai scăzute atunci când dormiți economisește energie fără a sacrifica confortul.

Regulă pentru românii cu centrală termică. Cum se reglează obligatoriu pe timpul nopții

Există însă unele greșeli legate de încălzirea locuinței, pe care le puteți remedia pentru a nu renunța la căldură, economisind în același timp energie și bani. „Ignorarea înlocuirii regulate a filtrul de aer poate duce la o funcționare mai slabă a sistemului”, spune Brad Roberson, președintele Aire Serv Heating & Air Conditioning. „Acest lucru face ca sistemul să lucreze mai mult pentru a menține temperatura setată, crescând factura la utilități”, adaugă el. Soluția este înlocuirea filtrelor de aer la fiecare 30 până la 90 de zile, în funcție de cât de des este folosit sistemul și de nevoile oamenilor, sugerează expertul, potrivit The Spruce.

Termostatele inteligente vă permit să setați programe de încălzire care se aliniază stilului de viață. Programarea unor temperaturi mai scăzute atunci când dormiți economisește energie fără a sacrifica confortul.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot cash de la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Vremea aduce mari schimbări. Surpriză totală azi
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol