Detaliul care te ajută să nu ai facturi uriaşe. Greşeala imensă pentru cei cu centrală termică, unde trebuie pus termostatul şi cum trebuie reglat

Preţul gazelor începe să crească în toată Europa după ce Rusia a oprit tranzitul prin Ucraina, astfel că un consum redus la centrală ar putea ajuta bugetul familiei.
Filip Stan
03 ian. 2025, 10:30
Detaliul care te ajută să nu ai facturi uriaşe. Greşeala imensă pentru cei cu centrală termică, unde trebuie pus termostatul şi cum trebuie reglat

Specialiștii explică cum poți să reduci factura la căldură și cu 10%, fără a sta în frig, folosind „șmecheria” cu termostatul în funcție de cât stai acasă și cât ești plecat. Atenție, nu întotdeauna faci economie oprind centrala. Găsirea unei temperaturi confortabile și economice în locuință poate ajuta la reducerea costurilor de încălzire.

Specialiștii recomandă o temperatură de 20°C în timpul zilei, când sunteți acasă, și 17-19°C când nu este nimeni în locuință sau pe timpul nopții. Conform OMS, temperatura minimă pentru sănătate este de 17°C, iar pentru familiile cu copii mici sau vârstnici se recomandă 21°C.

Există însă unele greșeli legate de încălzirea locuinței, pe care le puteți remedia pentru a nu renunța la căldură, economisind în același timp energie și bani.

Termostatul ajută la „reglarea facturilor”

Progresul constant al tehnologiei îi permite fiecăruia dintre noi să aibă parte de un grad de confort și de siguranță inimaginabil în alte epoci. De pildă, cei mai importanți producători de sisteme de încălzire pe plan mondial perfecționează constant echipamentele menite să ne aducă o stare de bine și de siguranță, în timp ce funcționează într-un mod prietenos cu natura.

Un termostat centrala, cunoscut și sub denumirea de cronotermostat, face parte din categoria echipamentelor care contribuie la crearea unui ambient plăcut în anotimpurile reci, indiferent de condițiile exterioare, prin capacitatea de a seta temperatura centralei termice.

„Ignorarea înlocuirii regulate a filtrul de aer poate duce la o funcționare mai slabă a sistemului”, spune Brad Roberson, președintele Aire Serv Heating & Air Conditioning. „Acest lucru face ca sistemul să lucreze mai mult pentru a menține temperatura setată, crescând factura la utilități”, adaugă el.

Soluția este înlocuirea filtrelor de aer la fiecare 30 până la 90 de zile, în funcție de cât de des este folosit sistemul și de nevoile oamenilor, sugerează expertul, potrivit The Spruce.

Iată care sunt cele mai mari greșeli menționate de experții în încălzire.

Neglijarea întreținerii sistemului de încălzire
Deși schimbarea filtrului este importantă, nu este singurul lucru pe care proprietarii îl pot face.

La ce temperatură să reglezi termostatul la centrală, pentru a face economii mari în această iarnă

Există o serie de lucruri pe care trebuie să le facem pentru ca sistemul de încălzire, fie că este o centrală, fie un aparat de aer condiționat, să funcționeze bine pe timp de iarnă:

Curățarea conductelor
Întreținerea pompei de condens: rezervorul de condens captează apa condensată, iar pompa o mută spre exterior. Această pompă este situată în exterior. Puteți îndepărta și curăța singur rezervorul. Dacă pompa eșuează, puteți înlocui singur pompa.

Nu apelați la ajutorul unui specialist
Când sistemul de încălzire a locuinței funcționează bine, uitați adesea că mai are nevoie de întreținere. Faceți o greșeală majoră neapelând la sfaturile și ajutorul specialiștilor, spune Roberson.

„Proprietarii ar trebui să se asigure că sistemul de încălzire est bine întreținut pentru a putea face față sezonului rece”, adaugă el.

Termostatul neprogramabil
Dacă reglați constant termostatul manual, asta înseamnă că aveți nevoie de un termostat nou. Folosirea unui termostat digital de tip cadran, mai vechi, care nu este programabil este o greșeală majoră de încălzire a locuinței, care înseamnă risipă de energie și bani.

Soluția este instalarea unui termostat programabil. Un termostat programabil vă permite să adaptați ciclurile de încălzire a casei, indiferent dacă sunteți acasă sau plecat.

Trucul care te ajută si ai consumul ideal la centrală. Ora ideală la care trebuie apăsat butonul de pornire şi alte sfaturi pentru facturi mai mici la încălzire iarna

Aceste dispozitive permit proprietarilor să seteze temperaturi specifice pentru diferite ore ale zilei, reducând risipa de energie prin ajustarea automată, în funcție de utilizarea camerei, spune Taylor.

„Multe utilități oferă reduceri, făcând aceste termostate un upgrade la prețuri accesibile”, susține el.

Termostatul setat prea sus
Dacă termostatul este setat prea sus, sistemul de încălzire poate funcționa toată ziua, așa că și factura la utilități va fi mult mai mare.

Setați termostatul la o temperatură mai scăzută în timpul zilei, când nu sunteți acasă, astfel încât sistemul să nu funcționeze degeaba.

Mențineți temperatura la aproximativ 64 – 75 ° F.

Termostatul prost plasat
Poziționarea termostatului lângă ferestre sau în lumina directă a soarelui poate duce la citiri inexacte ale temperaturii, spune Taylor. Acest lucru determină sistemul de încălzire să fie suprasolicitat din cauza citirilor greșite.

Taylor recomandă să plasați termostatul pe un perete interior, departe de ferestre sau de lumina directă a soarelui, pentru a obține citiri precise și pentru a vă asigura că sistemul încălzește eficient locuința, fără un consum inutil de energie.

Blocarea orificiilor de ventilație
O greșeală la fel de mare este blocarea accidentală a orificiilor de ventilație cu mobilier sau decorațiuni de sărbători, care limitează fluxul de aer.

Verificați fiecare aerisire din casă. Orificiile de aerisire din podea pot avea deasupra cutii sau mobilier. Chiar dacă nu sunt blocate, acestea pot fi oprite accidental.

Închiderea orificiilor de ventilație din camerele nefolosite
„Mulți oameni cred că închiderea orificiilor de ventilație din camerele nefolosite economisește energie, dar, de fapt, crește presiunea sistemului, provocând dezechilibre ale fluxului de aer”, spune expertul. „Acest lucru va încorda sistemul de încălzire și poate duce la scurgeri de căldură sau supraîncălzire”, adaugă el.

Soluția este de a menține orificiile de ventilație deschise în toate încăperile pentru a asigura un flux de aer echilibrat.

Nu utilizați toate funcțiile termostatului
Dacă aveți un termostat programabil, dar nu utilizați toate funcțiile acestuia, nu sunteți singurii. Este o greșeală, deoarece nu permiteți termostatului să se adapteze la stilul vostru de viață.

Deci, după instalarea unui termostat inteligent sau programabil, învățați cum să îl utilizați.

Termostatele inteligente vă permit să setați programe de încălzire care se aliniază stilului de viață. Programarea unor temperaturi mai scăzute atunci când dormiți economisește energie fără a sacrifica confortul.

Regulă pentru românii cu centrală termică. Cum se reglează obligatoriu pe timpul nopții

Există însă unele greșeli legate de încălzirea locuinței, pe care le puteți remedia pentru a nu renunța la căldură, economisind în același timp energie și bani. „Ignorarea înlocuirii regulate a filtrul de aer poate duce la o funcționare mai slabă a sistemului”, spune Brad Roberson, președintele Aire Serv Heating & Air Conditioning. „Acest lucru face ca sistemul să lucreze mai mult pentru a menține temperatura setată, crescând factura la utilități”, adaugă el. Soluția este înlocuirea filtrelor de aer la fiecare 30 până la 90 de zile, în funcție de cât de des este folosit sistemul și de nevoile oamenilor, sugerează expertul, potrivit The Spruce.

Termostatele inteligente vă permit să setați programe de încălzire care se aliniază stilului de viață. Programarea unor temperaturi mai scăzute atunci când dormiți economisește energie fără a sacrifica confortul.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Singurul aliment pe care Mihaela Bilic îl recomandă pentru un intestin sănătos. ”Mâncați-l pentru efectul lui postbiotic!”
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci în Ajun de Bobotează. E mare păcat, atragi ghinionul
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Loredana Groza și-a bătut joc de Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Premieră! O nouă taxă pentru șoferi. Tarifele, în funcție de zonă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un tânăr de 23 de ani a fost ucis în fața unei mănăstiri din Maramureș și alți trei au fost răniți. Poliția a reținut trei agresori
Cancan.ro
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune! Marele actor s-a stins. Veste tragică: L-am găsit fără suflare
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
substantial.ro
Accident feroviar în comuna Costișa: o mașină a fost lovită de un tren
MediaFlux
RĂSTURNARE privind VIITORUL PREȘEDINTE! S-a AFLAT de ABIA ACUM viitorul CANDIDAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence