Detox după dezmăţul de Sărbători. Lista „celor 15 curate” și a „celor 12 murdare” care au grijă de ficatul tău

Căutările pe Google pentru „cum să detoxifiezi corpul” au crescut cu 120% în ultima lună.', aşa că vă prezentăm câteva sfaturi utile.
Alina Costache
02 ian. 2025, 10:53
Detox după dezmăţul de Sărbători. Lista „celor 15 curate” și a „celor 12 murdare” care au grijă de ficatul tău
Ceaiul minune pe care trebuie să îl bei dacă vrei să scapi rapid de kilogramele în plus. Detoxifică ficatul și scade riscul a trei tipuri de cancer

Indiferent dacă ați băut prea mult vin sau ați avut zile de sărbătoare pline de excese, cel mai probabil simțiți că a venit momentul pentru detox.  Experții arată șase moduri simple prin care puteți să vă detoxifiați corpul după excesele de sărbători. Prin urmare, începutul noului an poate fi un motiv în plus să vă ajutați organismul să să devină mai sănătos.

Corpul nostru știe ce să facă atunci când este expus la o cantitate prea mare de toxine – se întâmplă în fiecare zi, fiindcă suntem înconjurați de ele. „Toxinele includ poluanți de mediu, toxinele din alimente, cum ar fi pesticidele și E-urile, alcoolul, substanțele chimice din țigări și chiar cele care provin din curățătoria chimică, precum și metalele grele”, explică Rhian Stephenson, nutriționist și naturopat.

Cum scapi de starea de mahmureală după ce ai băut alcool. Remediile care te ajută să te simți mai bine

Ficatul este principalul organism menit să ajute la detox
Procesele metabolice proprii ale corpului produc, de asemenea, toxine. Din fericire, procesul de detoxifiere este gestionat foarte bine de un sistem inteligent și complex integrat în corp, care se concentrează în jurul ficatului, principalul organ responsabil cu detoxifierea. Însă și alte organe, precum plămânii, intestinul, rinichii și pielea, sunt implicate, fie în procesul de detoxifiere propriu-zis, fie în excreția acestor toxine.

De exemplu, celulele epiteliale ale intestinului, care formează bariera intestinală, au un sistem de detoxifiere și excreție care ajută la prevenirea trecerii substanțelor chimice dăunătoare prin intestin în restul corpului, mai explică Stephenson.

Cum vă detoxifiați corpul după excesele de sărbători
Perioada sărbătorilor supune corpul la o cantitate mai mare de excese cu efecte nocive. De la Crăciun până după Anul nou, mâncăm mai mult, mai gras, cu mai mult zahăr. Și peste acestea consumăm mult mai mult alcool decât de obicei. Hidratarea, chiar regulamentar făcută nu ajută complet și, în plus, în perioada aceasta, multă lume renunță, pentru a se „relaxa” la rutina de sport.

Mihaela Bilic mai distruge un mit alimentar de sezon. Eroarea de alimentaţie pe care o fac cei mai mulţi români

În esență, corpul este suficient de „inteligent” pentru a se detoxifia singur dar există tabieturi care pot sprijini aceste procese mai ales atunci când excesele sunt la ordinea zilei. Medicii ne învață că există Șase moduri simple de a acționa, după Sărbători pentru a ajuta detoxifierea organismului.

Reduceți aportul de toxine
Trebuie să înțelegem că cu cât ingerăm mai puține toxine sau suntem mai puțin expuși la ele, corpul nostru lucrează mai eficient în a le elimina sau neutraliza. Dacă mâncăm multă mâncare ultra-procesată, dacă bem alcool frecvent, dacă consumăm multe fructe și legume tratate cu pesticide și trăim într-un oraș aglomerat cu niveluri ridicate de poluare a aerului și a mediului, toate aceasta reprezintă o povară pentru corp.

Ce putem face? Reducerea consumului de alimente ultra-procesate, este recomandarea principală. În loc de mâncare de la fast food, încercați să gătiți acasă și să folosiți alimente din surse sigure.

Detox: lista „celor 15 curate” și „celor 12 murdare”

Studiile au arătat că anumite pesticide pot avea efecte negative asupra sănătății și pot crește riscul de diabet de tip 2 și cancer mamar. Mai grav este că majoritatea dintre noi nici măcar nu realizăm că aceste otrăvuri sunt acolo. Stephenson recomandă să folosești lista „celor 15 curate” și a „celor 12 murdare” a Environmental Working Group pentru a înțelege cum să reduceți expunerea la pesticide.

Anumite legume și fructe, conform statisticilor sunt mult mai poluate decât altele, datorită procesului de creștere a lor
Prima face referire la cele 15 fructe și legume care au cele mai scăzute cantități de reziduuri de pesticide în 2024, o listă care include, în prezent, porumb dulce, avocado, sparanghel, pepene roșul și pepene galben, varză, ceapă, papaya, ananas, mazăre, mango, cartofi dulci, kiwi, morcovi și ciuperci. A doua este o listă cu cele 12 fructe și legume cel mai contaminate cu pesticide, printre care căpșuni, spanac, struguri, varză kale, guid și plante de muștar, struguri, piersici, pere, nectarine, mere, ardei grași și iuți, cireșe, fasole verde și afine.

O statistică arată că mai mult de 90% din mostrele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv cu reziduuri de la cel puțin două pesticide, ceea ce este destul de alarmant. Pentru a le putea consuma în siguranță, alegeți-le pe cele organice. „În plus, spălarea fructelor și legumelor într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta la reducerea pesticidelor”, adaugă Stephenson.

Mâncați mai multe astfel de legume
Alimentele care conțin sulf ajută la susținerea detoxifierii, așa că legumele precum sparanghelul, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza, prazul, ceapa și usturoiul sunt excelente, explică naturopatul citat de  jurnaliștii de la Vogue.  Stephenson. Colagogii naturali (substanțe care impulsionează eliminarea bilei pentru a ajuta la detoxifiere) se găsesc în legume precum sfecla, anghinarea, păpădia, țelina, feniculul și schinduful, a mai spus specialistul.

Consumați mulți fitonutrienți și plante
Fitonutrienții găsiți în plante pot stimula și susține procesul de detoxifiere, precum și sănătatea intestinală. „De exemplu, N-acetilcisteina este esențială pentru producția de glutation (un antioxidant care ajută la detoxifiere, printre alte beneficii), în timp ce acidul alfa-lipoic ajută la detoxifierea metaboliților proveniți din medicamente și poate ajuta la eliminarea mercurului (care poate cauza o varietate de probleme de sănătate),” explică Stephenson. Există anumite plante care pot fi utile, cum ar fi armurariul și turmericul, a mai arătat acesta.

Cum vă îmbunătățiți  sănătatea intestinală
Când intestinul tău este sănătos, și celelalte sisteme ale corpului funcționează mai bine. „Un intestin sănătos și un microbiom echilibrat sunt importante pentru susținerea procesului de detoxifiere, așa că încearcă să incluzi în dietă alimente fermentate, multe fibre și o varietate de plante”, adaugă Stephenson.

Trebuie să vă ajutați și sistemul limfatic
Sistemul limfatic este responsabil pentru eliminarea deșeurilor din corp, printre alte funcții esențiale. Fie că este vorba despre exerciții de respirație și yoga, fie despre mișcare cu impact, cum ar fi săritul pe trambulină, mersul pe jos, săritul coardei sau alergarea ușoară, stimularea acestuia poate ajuta foarte mult în procesul detoxifierii. Așezarea picioarelor sus, sprijinite de perete, poate ajuta, de asemenea, la „punerea în mișcare” a sistemului limfatic.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai