Redăm în continuare cele mai importante pasaje ale analizei.
“La PSD nu e vorba numai de “lupta pentru pentru putere”, ci şi de modul în care funcţionează un partid mare. Stilul levantin al circuitelor secrete şi al autorităţii personale este cu siguranţă depăşit de exigenţele unei societăţi moderne.
La PDL, de exemplu, preşedintele ales la Convenţia naţională nu deţine puterea reală. Felul cum au decurs alegerile din PDL cu “recomandări” strecurate în palmă, arată că puterea reală se află în altă parte decât în forurile statutare.”
“Asistăm cu siguranţă la o “luptă pentru putere” în PSD, dar e vorba în primul rând de o tentativă de clarificare. Gestul lui Victor Ponta şi decizia BPN în cazul Geoană sunt încercări de a aduce decizia şi puterea reală în spaţiul transparent şi instituţionalizat al partidului.”
„E mai puţin important acum dacă M. Geoană e vinovat sau nu, dacă e simpatic sau, dacă el trebuie sau nu păstrat în partid. Din punctul de vedere al organizaţiei (al oricărei organizaţii în cele din urmă) este important ca deciziile BPN să fie respectate şi nu relativizate în vechiul stil al aranjamentelor de culise. E important de asemenea ca puterea să fie pusă în forme juridice (statutare) şi nu lăsată la voia arbitrariului personal.
Victor Ponta are aşadar mai multe motive pentru a nu da înapoi de la deciziile anunţate. Nu doar autoritatea sa personală este în joc, ci şi un stil de conducere şi şansa reală a modernizării partidului. E important nu doar pentru Opoziţie, ci pentru întreaga societate românească, căci PSD rămâne un partid mare cu vocaţia guvernării, indiferent ce se va întâmpla la viitoarele alegeri.
Lupta lui Ponta este o luptă pentru modernizarea structurilor politice româneşti şi merită să fie susţinută indiferent de simpatiile politice de moment.”