Deutsche Welle: Ponta marchează în câmpul stângii o schimbare de optică de importanţă istorică

Horaţiu Pepine scrie un editorial în Deutsche Welle despre legea restituirilor, cu titlu "Proprietatea, de la moft la "fundament democratic". 
Iulian Tudor
24 apr. 2013, 07:36
Deutsche Welle: Ponta marchează în câmpul stângii o schimbare de optică de importanţă istorică

„Victor Ponta a avut miercuri un discurs foarte bun în Parlament. Pentru prima dată un înalt demnitar din partea stângă a spectrului politic a cerut scuze celor care au fost deposedaţi de regimul comunist, inclusiv cultelor religioase, cu o referire specială la Biserica Greco-catolică, care „a avut poate cel mai mult de suferit””, scrie Horaţiu Pepine în Deutsche Welle.

Editorialistul spune că lui Victor Ponta i se face o nedreptate când este aşezat în descendenţa lui Ion Iliescu. „Victor Ponta este foarte departe de gândirea preşedintelui din anii 90. Pe atunci, Ion Iliescu încurajase instanţele de judecată, prin declaraţii publice explicite, să nu dea curs cererilor de restituire a proprietăţilor şi într-un comentariu personal cu pretenţie filosofică spusese că în definitiv „proprietatea este un moft”. (…) În domeniul acesta al proprietăţilor confiscate de comunişti, Ion Iliescu şi partidele de care a fost legat prin interese au dus o politică direct răspunzătoare de situaţia de astăzi”.

Pepine aduce aminte de românii care au ajuns să dea statul în judecată la CEDO este pentru că guvernele post-comuniste au deturnat procesul restituirilor: „De fapt o întreagă societate se coalizase în mod secret sau făţiş împotriva foştilor proprietari priviţi mai curând cu ură şi cu invidie. FSN, PDSR, PUNR, PSM, PRM sau PD au fost toate partide în mod declarat sau disimulat anti-restituţioniste, partide ale „chiriaşilor” sau mai curând ale invidiei sociale”.

„În afara ţărăniştilor şi liberalilor, toate celelalte partide, inclusiv PD-ul condus de Petre Roman şi apoi de Traian Băsescu, au fost, cu toate diferenţele dintre ele, partide anti-restituţioniste. De aceea nu este deloc de mirare că nici măcar în 2010, guvernul Boc nu a abordat subiectul, deşi devenise o mare urgenţă prin decizia CEDO de sistare a proceselor. Cel puţin în perioada guvernării comune cu ţărăniştii, militanţii PD cu funcţii la diferite niveluri ale administraţiei boicotaseră programatic toate legile de restituire”, explică jurnalistul în DW.

Aşadar Victor Ponta marchează în câmpul stângii o schimbare de optică de importanţă istorică. Este prima dată când un social-democrat român vorbeşte ca un social-democrat european sau ca unul antebelic şi nu ca un cripto-comunist, după expresia preferată a lui Corneliu Coposu”, mai scrie Pepine.

„În sfârşit legea propusă de Victor Ponta are poate imperfecţiuni, dar aşa cum au declarat în ultimile luni foarte mulţi proprietari sau moştenitorii lor, este o lege care oferă măcar o mică speranţă”, conchide acesta.

Citeşte şi:

Ponta: În acest an nu va mai fi o altă angajare de răspundere în afară de cea pe restituiri

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Cele trei legume care te hidratează indiferent de anotimp. Sunt delicioase și pot fi combinate în numeroase moduri
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în hoteluri diferite
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii în mare parte din țară! Zonele din România în care vor fi ploi torențiale și căderi de grindină
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Ministerul Apărării confirmă: resturi de dronă rusească descoperite în Deltă, lângă Plauru
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!