Aproape 70% din recife şi-au schimbat culoarea, au constatat oficiali ai administraţiei Parcului Naţional Khao Laem Ya, pe teritoriul căruia se află această insulă, scrie Agerpres.
În acest context, oficialii thailandezi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele ecologice pe termen lung, deşi cea mai mare parte a cantităţii de petrol deversate a fost deja colectată.
Potrivit organizaţiilor ecologiste, recifele au fost afectate atât de ţiţeiul brut, cât şi de reactivii chimici, care au fost utilizaţi în timpul operaţiunilor de disipare a mareei. După cum a raportat PTT Global Chemical, compania responsabilă de scurgerea de petrol, circa 9.200 de galoane (1 galon echivalează cu 4 litri) de substanţe chimice pentru dispersarea petei de petrol au fost folosite.
„Scafandrii au examinat recifele de corali şi s-au îngrozit. Am depus deja o plângere la poliţie cu privire la daunele aduse mediului„, a declarat şeful administraţiei Parcului Naţional (de fapt, o rezervaţie naturală), Sumet Saithong.
Citeşte şi Avioane de vânătoare americane au bombardat Marea Barieră de Corali
La eliminarea consecinţelor poluării în insulă participă aproximativ 600 de militari, precum şi voluntari şi angajaţi ai companiei, PTT Global Chemical.
Consiliul pentru turism din Thailanda a evaluat la cel puţin 3,3 milioane de dolari daunele provocate turismului în insula Koh Samet, vizitată anual de circa 1 milion de turişti din lumea întreagă. Pentru următoarele câteva luni, mai mult de 50% dintre turişti şi-au anulat rezervările făcute anterior. Faimoasa plajă Ao Prao, cea mai afectată în urma acestei deversări de ţiţei, este cunoscută ca un loc popular pentru scufundări.
Aproximativ 300 de barili de petrol brut s-au scurs sâmbăta trecută în Marea Chinei de Sud dintr-o conductă defectă. În urma incidentului, produs la numai 20 km de coastă, s-a format o pată de petrol de 2,5 km lungime şi de aproximativ 800 de metri lăţime. Dar fotografii din satelit au arătat că pata de petrol acoperea o arie mai largă de aproape 6 kilometri pătraţi în apropiere de insula Koh Samet, a indicat Anond Snidvongs, expert în Geo-informatică şi tehnologie spaţială.
De asemenea, fotografii din satelit arătau că mareea neagră era în derivă joi spre nord-est departe de Koh Samet, apopiindu-se de continent, potrivit Bangkok Post. Ulterior, oficiali thailandezi au raportat că pata de petrol a apărut în regiunea Rayong şi ar putea afecta fermele de coastă. Ei atenţionat localnicii să evite folosirea apei din mare la ferme şi înotul în zonă până la eliminarea mareei.
Potrivit companiei PTT Global Chemical, principala responsabilă de acest incident, cea mai mare parte a cantităţii de petrol deversate a fost colectată. Greenpeace a cerut luni guvernului thailandez să revizuiască politica sa energetică şi să pună capăt explorării şi forajului de ţiţei în Golful Thailandei.