Legea a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis după ce deputaţii au votat, marţi, 17 decembrie 2024, adoptarea legii care obligă autorităţile să afişeze numărul de telefon 0800 500 333 în spaţii publice. Această măsură sprijină victimele violenţei domestice şi facilitează accesul la informaţii şi ajutor necesar în situaţii de abuz.
Propunerea legislativă iniţiată de deputata Oana Cambera vizează modificarea şi completarea Legii 217/2003, având în vedere creşterea alarmantă a cazurilor de violenţă domestică sesizate în țara noastră, cu peste 108.000 de intervenţii ale poliţiei în 2023 şi o creştere a faptelor penale cu 4,8% faţă de anul precedent. Propunerea are rolul de a spori eficienţa în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, impunând autorităţilor publice obligaţii clare de a asigura transparenţă şi acces rapid la suport pentru victime.
Legea semnată de Iohannis impune autorităţilor să afişeze informaţii despre linia telefonică de urgenţă – helpline în spaţii publice, precum transportul în comun, instituţiile de învăţământ şi unităţile sanitare, pentru a asigura accesul victimelor la informaţii. Totodată, include campanii de conştientizare menite să reducă stigmatizarea şi să prevină recidiva.
În plus, proiectul vizează îmbunătăţirea coordonării între ministere pentru elaborarea de programe şi materiale informative, precum şi transparentizarea acţiunilor şi cheltuielilor locale în combaterea violenţei domestice, asigurând astfel o utilizare mai eficientă a resurselor.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 vizează combaterea violenţei domestice în România, introducând obligaţii cheie pentru autorităţile publice şi promovând servicii de informare şi consiliere pentru protejarea victimelor.
Numărul de urgenţă 0800 500 333 serveşte şi pentru victimele hărţuirii, în 2023 fiind aproximativ 53 de apeluri pentru acest tip de violenţă, în contextul în care numărul total al victimelor violenţei domestice a depăşit 100.000, iar helpline-ul a înregistrat 3.704 apeluri.