Dezastru după potopul de cod roşu. Climatologul Roxana Bojariu explică violenţa ciclonului Boris: „E blocat de câmpuri de presiune mare”

Peste 5000 de gospodării din 12 localităţi din Galaţi au fost afectate de inundaţii. Din păcate, sunt 4 persoane decedate, 252 de persoane evacuate. La Vaslui, mai multe gospodării din 5 localităţi, inundate, iar 40 de persoane au fost evacuate. Climatologul Roxana Bojariu explică fenomenul.
Filip Stan
14 sept. 2024, 18:14
Dezastru după potopul de cod roşu. Climatologul Roxana Bojariu explică violenţa ciclonului Boris:

Peste 5000 de gospodării din 12 localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, 252 de persoane fiind evacuate după ciclonul Boris. Patru persoane au decedat. În judeţul Vaslui, mai multe gospodării din 5 localităţi au fost inundate, iar 40 de persoane au fost evacuate. Premierul Marcel Ciolacu, miniştrii Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr şi Mircea Fechet şi şeful DSU Raed Arafat se află la Slobozia Conachi, în judeţul Galaţi, unde inundaţiile au distrus mai multe locuinţe.

Roxana Bojariu, climatog, despre ciclonul Boris: „Avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon mediteranian”

Roxana Bojariu, șefa Secției Climatologie din ANM, a vorbi despre Ciclonul Boris care a lovit România și a spus că  „avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon.”

Ciclonul Boris, care a provocat deja distrugeri în vestul Europei, a afectat noaptea trecută și România. Fenomenul meteo a adus o schimbare bruscă a vremii, cu temperaturi scăzute, precipitații abundente și vânturi puternic

Prognoza meteo. Ciclonul Boris continuă să facă prăpăd şi duminică. Când scăpăm de furtunile violente

Roxana Bojariu, șefa Secției Climatologie din ANM, spune că avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon și că încălzirea globală alimentează toate sistemele de vreme, inclusiv acest ciclon.

„Avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon mediteranean care acum e blocat pe o zonă a Europei Centrale și de Sud-Est și blocajul ăsta face ca această formațiune de joasă presiune să-și lase precipitațiile abundente în același loc. Ciclonul ăsta nu prea s-a mișcat pentru că e blocat de câmpuri de presiune mare la Est, la Nord, și atunci, din păcate, avem de-a face cu astfel de situații.

Dincolo de situația individuală, avem acest fond al încălzirii globale, evidențiat și de domnul ministru al Mediului, și încălzirea globală alimentează toate sistemele de vreme, inclusiv acest ciclon, cu o cantitate sporită de vapori de apă, de căldură, de energie până la urmă.

Ce-aș putea adăuga eu la întrebarea dvs. esențială – pe termen scurt s-au făcut lucrurile așa cum trebuie în sensul în care informația a circulat. E problema de adaptare la nivel local, adaptarea la nivel local, la nivelul infrastructurii. Comitetele acestea locale pentru situații de urgență ar trebui să preia și aceste lucruri legate de adaptare pe termen mai lung”, a declarat Roxana Bojariu, șefa Secției Climatologie din ANM, în exclisvitate la România TV.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, anunţă că peste o sută de militari sunt pregătiţi să intervină pentru salvarea sinistraţilor, dacă va fi nevoie, dar şi pentru limitarea efectelor calamităţilor. Ministrul precizează că „lanţul e decizie este mult mai scurt”, solicitărilor venite din partea autorităţilor locale urmând a li se răspunde fără a mai fi nevoie de avize de la Bucureşti.

„Încă de dimineaţă am colaborat, militarii români au ajutat la salvarea de vieţi. În continuare şa nivelul Geniu la Brăila suntem în aşteptare şi pregătiţi pentru alte intervenţii, la nivel de Batalion 300 şi 284 din nou, ave peste o sută de oameni pregătiţi cu echipamente de salvare, inclusiv bărci. Din punct de vedere logistic, vom ajuta ori de câte ori ISU ne va solicita”, a declarat ministrul Apărării .


Acesta a precizat că solicitările primite de la autorităţile locale vor fi analizate mult mai repede, nemaifiind nevoie de validare de la Bucureşti.

Ciclonul polar aduce iarna mai devreme, s-a reunit Comitetul de urgenţă. Elena Mateescu şi Florinela Georgescu de la ANM anunţă weekend cu plapumă VIDEO

”Vreau să vă spun că lanţul e decizie este mult mai scurt. Am dat ordin ca solicitările autorităţilor locale să poată fi făcute direct şi să nu mai fie nevoie să fie validate de mine sau de altcineva de la Bucureşti, ţinând seama de procedurile consacrate şi de buna colaborare care există. În continuare ne vom implica atât pentru salvarea de vieţi omeneşti dar şi pentru combaterea efectelor acestor evenimente”, a menţionat ministrul.

 

Nouăsprezece localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente. Judeţul Galaţi este cel mai afectat, patru persoane decedând. Şapte localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vaslui au fost afectate de ploile abundente, fiind salvate 95 de persoane.

Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, pentru survol şi pentru misiuni de căutare-salvare. Premierul Marcel Ciolacu şi şeful DSU Raed Arafat, aşteptaţi în judeţul Galaţi.

 

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care reciclează ambalaje SGR. De ce nu poți duce la orice oră sticlele la reciclare, chiar dacă magazinul are program non-stop și aparatul de returnare a ambalajului funcționează
Capital.ro
Serviciul militar redevine obligatoriu. S-a decis: Vrem să-i descurajăm pe cei care ne amenință
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Atenție! Cumpărați bilete de avion doar din aceste locuri!
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Zanetti, trenul fantomă care a intrat într-un tunel și nu a mai ieșit. Poveștile celor doi supraviețuitori
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Se dau 500 de lei de la stat. Trebuie să depuneți cerere până pe 3 octombrie
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...