Dezastru în Cluj. 65 de locuri de Terapie Intensivă are întreg județul Cluj pentru pacienții cu Covid-19. Toate sunt ocupate, iar cererile apar în continuare. Medicii spun că pacienții ajung la spital cu forme severe, fiindcă, deși au simptome la începutul bolii, nu se testează deloc sau o fac cu testele rapide, iar apoi preferă să se trateze singuri, de cele mai multe ori din teama de a nu fi obligați să stea în carantină.
„Sunt pacienți cu hipoxie severă, nu au aer și cheamă ambulanța, iar ambulanțele se plimbă între spitale fiindcă nu sunt locuri nicăieri. Sunt aceste secții de terapie intermediară, unde se fac intervenții non-invazive, dar foarte mulți au nevoie de ventilație mecanică , iar locuri nu mai sunt.
Lumea nu înțelege ce se întâmplă, dar perioada care urmează e cea mai dificilă din toată pandemia. Oamenii vin la spital netestați, când nu mai pot respira. Preferă să stea acasă și să se trateze singuri. Ajung foarte târziu și cu forme severe. Stăm mai rău decât în aprilie, decât în octombrie/noiembrie, iar cazurile sunt în creștere”, spune un medic ATI pentru G4Media.
Prefectul Clujului, Szilard Tasnadi, confirmă situația gravă în care s-a ajuns. El spune că de săptămâna viitoare se vor suplimenta paturile de Terapie Intensivă destinate Covid.
„Dimineață erau 7 locuri libere, acum nu mai avem nimic. Zero. S-au ocupat imediat. Avem multe solicitări din țară de a primi pacienți, dar nu mai avem nici noi niciun loc liber. Sper să nu fim nevoiți să cerem și noi transferuri. Avem luni o nouă ședință, am discutat și cu managerii de spitale să vedem ce soluții găsim.
Vom mări capacitatea ATI Covid, fiindcă nu avem de ales. Ce alte soluții avem acum? E important ca oamenii să fie responsabili, e importantă vaccinarea. Deocamdată eu nu îmi doresc să vorbim de carantină, deși incidența este în creștere în municipiu și județ. Nu vreau să ajungem acolo. Apoi, nu putem să schimbăm spitalele și să aibă de suferit alte patologii, fiindcă sunt și mulți alți bolnavi. Nu putem transforma tot în Covid. Dar e nevoie de responsabilitate din partea tuturor”, a spus prefectul.
Incidența din Cluj-Napoca a ajuns duminică la 4.61 la mia de locuitori, în creștere față de sâmbătă, când era 4.48 la mia de locuitori.
De la debutul epidemiei în România, în județul Cluj au fost confirmate peste 43.000 de infecții cu Sars-Cov-2.