Proprietarul fermei unde s-a întâmplat nenorocirea, un italian în vârstă de 58 de ani, este în stare de șoc, după ce o treime din animalele pe care le-a crescut au murit sub ochii lui, în timp ce pășteau. Fermierul a pierdut în câteva minute o treime din numărul total de vaci pe care le crescuse.
„Un dezastru! Tocmai au sosit veterinarii să strângă carcasele vacilor. Camionul așteaptă să le ia. Au căzut ca muștele. Fără ca noi să putem face ceva pentru a le salva”, spune Giacomino, potrivit La Repubblica.
„I-am întrebat și pe fermierii din zonă, nimeni nu-și amintește un fapt similar”, spune primarul din Sommariva del Bosco, regiunea italiană Cuneo, unde s-a produs incidentul.
Sâmbătă, Giacomino Olivero, un vechi crescător de bovine din rasa Piemontese, și-a dus cele 160 de vite, majoritatea gestante, pe un teren pe care îl deținea, la aproximativ un kilometru de grajduri. Un câmp cultivat cu sorg, o plantă care se poate adapta la condiții de mediu deosebit de ostile, rezistentă la secetă. Animalele au început să pască și apoi, una după alta, au căzut fără viață.
„Junincile și vacile adulte au început să tremure, să cadă și să se sufoce. Totul în câteva minute. A fost îngrozitor. Totul s-a întâmplat în doar câteva minute. Am dat imediat alarma și au intervenit medicul veterinar al companiei, împreună cu carabinierii silvici din Bra. Am încercat să salvăm celelalte animale”, povestește Olivero, potrivit Observatornews.
În ceea ce privește cauzele nenorocirii, nu există nicio îndoială că a fost vorba de sorg, scrie Corriere della Sera. În condiții de secetă, planta tânără dezvoltă substanțe toxice, inclusiv cianură de hidrogen, care este letală pentru bovine.
„Fermierii știu că sorgul și porumbul pot produce toxine atunci când sunt sub stres hidric: cei care cresc vaci de lapte știu bine acest lucru. Dar nimeni nu se aștepta la ceva atât de grav”, explică Elia Dalmasso, din Cuneo, recent numit președinte al Ara Piemonte e Liguria, o asociație de crescători care reunește 6.300 de ferme din cele două regiuni, peste un milion de capete, dintre care 300.000 de bovine piemonteze.
Institutul Institutul Zooprofilactic efectuează în continuare teste pe materialul prelevat sâmbătă la Sommariva del Bosco, pentru a stabili cauza morții animalelor.