Dezastru în Marea Neagră! Apa atinge temperaturi istorice. A fost depășit recordul din ultimii 25 de ani

Temperatura din Marea Negră o valoare istorică, cea mai mare din ultimii 25 de ani! Impactul acestor schimbări climatice este uriaș.
Filip Stan
20 aug. 2024, 09:53
Dezastru în Marea Neagră! Apa atinge temperaturi istorice. A fost depășit recordul din ultimii 25 de ani
Dezastru în Marea Neagră! Apa atinge temperaturi istorice. A fost depășit recordul din ultimii 25 de ani

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că Marea Neagră devine din ce în ce mai caldă, iar acest fenomen ar putea avea consecințe pe termen lung asupra faunei și întregului ecosistem. La începutul lunii august, temperatura apei a ajuns la 29,5 grade Celsius, un nivel nemaiatins în ultimii 25 de ani. Situația nu este singulară, deoarece și Marea Mediterană a atins recent un nou record zilnic de temperatură.

Experții climatologi avertizează că acest dezechilibru al sistemului climatic ar putea duce la formarea unui nou tip de furtuni, care nu au mai fost întâlnite până acum în regiunea noastră. În weekendul trecut, Marea Mediterană a înregistrat cea mai mare temperatură zilnică din ultimele patru decenii, ajungând la 28,9 grade Celsius.

Citește și: Alertă la Marea Neagră! Apă contaminată cu E.coli. Anunțul făcut de DSP

Ecosistemul Mării Negre, care este interconectat cu cel al Mării Mediterane, resimte din plin aceste schimbări. Curenții ce provin dinspre Bosfor și Dardanele au ridicat temperatura apei cu 2-3 grade în ultimele luni, conform experților. Acest nou record de temperatură, survenit după 40 de zile de caniculă, ar putea favoriza în următoarele luni apariția unor furtuni similare celor din regiunile tropicale.

„Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează in sudul Mării Negre și ajung în tara noastră prin Dobrogea si se manifesta prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, a explicat Alex Trandafir, climatolog.

Prima furtună de acest gen a fost înregistrată în județul Constanța, anul trecut, în noiembrie, când marea a ridicat valuri de 12 metri, iar vântul a suflat cu peste 140 de kilometri pe oră.

„Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagra cu nave aruncate pe uscat”, e declarat Adrian Bâlbă, biolog marin.

Potrivit specialiștilor de la NASA, încălzirea marilor și oceanelor a înregistrat, in ultmii 50 de ani o creștere exponențială, nemaîntâlnită în istoria omenirii.

Deși pe termen lung continuarea încălzirii ar putea duce la schimbări ale ecosistemului, pentru pescarii noștrii, a apărut un efect pozitiv. Mulți pești din Mediterană migrează aici.

În plus, în sudul litoralului, apele mării sunt pline de meduze albastre. Plasele pescarilor s-au umplut cu ele, dar și cu sute de exemplare de pești pe care până acum îi vedeam doar în Turcia sau Grecia.

Dincolo de efectele neplăcute pe termen lung, încălzirea apei mării aduce o altă veste bună: prelungirea sezonului estival pe litoral.

Citește și: Veste proastă pentru turiștii de pe litoralul românesc. Marea Neagră este contaminată

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Alimentul unic în lume care se produce doar în România. Se așteaptă 25 de zile după el ca să fie gata, este băgat adânc în pământ și se face într-un singur loc din țară. Nu mulți români îl consumă
Capital.ro
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Playtech.ro
Monica Anghel, superbă pe podiumul de modă. Vedeta e din ce în ce mai suplă!
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire la cetățenii dispăruți
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea cântăreață a României s-a stins în cel mai cumplit fel. Și-a prevestit moartea violentă
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și a început scandalul. "Ce femeie sănătoasă la cap ar face așa ceva?"
substantial.ro
Medvedev avertizează SUA asupra riscului unui al Treilea Război Mondial
MediaFlux
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA