Dezastru în Turcia. Corpurile inerte a mii de pui de flamingo, recent ieşiţi din găoace, au apărut miercuri pe apele lacului Tuz, al doilea ca mărime din Turcia, în imagini luate cu drona şi transmise de postul HalkTv.
Citeşte şi: Păsările Flamingo nu au plecat din Delta Dunării. Noi imagini de poveste
„Natura are un echilibru. Dacă se foloseşte apă în exces pentru a construi, fără se ţină seama de acest echilibru, sursele de hrană se diminuează„, a explicat geologul Erhan Iusuz postului HalkTv.
„Singurul motiv că aceşti pui de flamingo au murit este faptul că a fost utilizată apa pentru a construi baraje. Lucrez în regiune de peste opt ani şi nu am văzut niciodată un flamingo mort„, a precizat el, potrivit Agerpres.ro.
Lacul Tuz, pe suprafaţa căruia trăiesc aproape 22.000 de păsări flamingo, care migrează în fiecare an în perioada de incubaţie între primavară şi vară, este recunoscut de UNESCO pentru fauna şi flora sa sălbatică.
Apele lacului au o adâncime de jumătate de metru, pe majoritatea întinderii sale, însă primăvara lacul îşi extinde suprafaţa ajungând să acopere 1.600 de metri pătraţi.
1. Flamingo american măsoară între 1,20 şi 1,45 metri înălţime, dar pot măsura şi între 80 şi 140 de cm lungime. Masculii sunt mai înalţi decât femelele.
2. Picioarele lungi şi subţiri pe care se sprijină – de obicei pe un singur picior, ce poate fi schimbat şi în timp ce dorm – ajută la menţinerea temperaturii corporale.
3. Ciocul mare şi curbat în interior îl folosesc pentru filtrarea apei şi pentru a obţine hrană.
4. Speranţa de viaţă în libertate este de 30 de ani, iar în captivitate de 50 de ani.
5. Femeia depune un singur ou între lunile mai şi august, incubaţia durând 30 de zile.
6. Puii se nasc albi apoi devin cenuşii, iar ca aduţi capătă culoarea roz. Adulţii au ochii galbeni, iar puii gri.
7. Această frumoasă pasăre este pe cale de dispariţie, din cauza pierderii habitatului, a rezervelor de apă sau a explorării forestiere. Lipsa de precipitaţii în unele regiuni a schimbat dramatic obiceiurile de reproducere reducând mult populaţiile. După împlinirea vârstei de 6 ani, flamingo se poate reproduce, trebuind să aştepte sezonul de împerechere, adică sezonul ploios.
8. Păsările flamingo sunt cunoscute pentru zborul lor frumos şi rapid, ajungând la 60 km/h, precum şi pentru călătoriile lungi ce sunt efectuate mai ales noaptea.
9. Flamingo pot fi victime ale păsărilor de pradă, lupi, lei, leoparzi, vulpi şi alte mamifere carnivore. Totul depinde de zona în care se află. Această pasăre a fost numită cea mai încântătoare pasăre de pe planetă, fiind admirată pentru aspectul ei frumos şi delicat. Încă din antichitate putea fi văzut în picturi, sculpturi în piatră şi în hieroglifele egiptene. Egiptenii o venerau considerând-o întruchiparea zeului Ra.