Joi, în încercarea de a limita inflația de două cifre și de a-și proteja moneda, prăbușită în contextul invaziei rusești, Ucraina a crescut rate dobânzilor până la 25%.
Decizia asumată de guvernatorul băncii centrale, Kyrylo Shevchenko, cu acordul președintelui Volodimir Zelenski, duce costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din septembrie 2015, când economia Ucrainei cunoaștea turbulențe severe, după anexarea Crimeei de către Rusia. Astfel, costurile de împrumut au ajuns în Ucraina la cel mai ridicat nivel din Europa, după ce au fost crescute de la 10%.
Veștile proaste nu se opresc aici, pentru cetățenii statului vecin. Economia Ucrainei s-ar putea contracta cu cel puțin o treime în acest an, a estimat Banca Mondială. Conflictul militar inițiat de Vladimir Putin, în urma neînțelegerilor cu SUA, a determinat efecte negative în lanț, în doar câteva luni: companii închise, infrastructură distrusă, rute de transport maritim blocate și orașe întregi spulberate.
În contextul dezastrului militar, umanitar și economic, reprezentantul Băncii din Ucraina a solicitat discuții cu Fondul Monetar Internațional cu privire la un nou program de ajutor.
Potrivit presei internaționale, Volodimir Zelenski nu ar fi fost de acord cu ridicarea ratei dobânzii. Creșterea de 15% ar fi fost considerată mult prea mare de președinte, în vreme de război. În cele din urmă, Zelenski și Shevchenko au ajuns la un consens.
După 100 de zile de război, Volodimir Zelenski a ajuns la disperare. El a recunoscut că 20% din teritoriul ucrainean este controlat de armata lui Vladimir Putin.
Lugansk, Donețk, Mariupol, Herson și Zaporojia sunt zonele se află sub controlul rușilor. De asemenea, Harkovul se clatină. În plus, Mikolaev și Odesa ar urma să fie luate în vizorul lui Vladimir Putin.