Dezastru la recrutare: 51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinşi. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), campania de recrutare și selecție s-a desfășurat în 41 de județe și în municipiul București. Au fost înregistrate un total de 6.448 de candidați, din care 20% erau femei. Însă, doar 40% dintre aceștia au fost admiși.
Statisticile oferite de MApN dezvăluie că proba fizică a fost cea care a constituit principalul obstacol pentru mulți dintre candidați. Astfel, 24% dintre aceștia au fost respinși la evaluarea fizică, care consta într-un traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență pe o distanță de 2.000 de metri. Urmează evaluarea psihologică, unde 18% dintre candidați au fost respinși, iar cei care au trecut de primele două probe au fost supuși evaluării medicale, unde 12% au fost respinși.
Chiar dacă această primă etapă a fost dificilă pentru mulți, MApN anunță că în luna mai va începe o nouă campanie de recrutare. În ceea ce privește veniturile lunare nete ale unui soldat profesionist la momentul angajării, acestea variază între 4.399 lei și 5.765 lei, în funcție de solda și norma de hrană.
Principalele date ale analizei MApN:
„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, au transmis oficialii MApN.