Dezastru pentru UiPath, primul unicorn local intrat pe bursa de la New York. Chiar dacă a avut parte de o evaluare extrem de optimistă, compania a înregistrat o scădere abruptă – minus 46% pentru UiPath de la listarea din 21 aprilie 2021, scrie Business MAGAZIN.
„Două motive principale astfel, pot defini scăderea ulterioară: vânzările acţionarilor anteriori, fie fonduri, investitori prelistare sau angajaţi, care au dorit să marcheze un profit consistent, înaintea unor vremuri incerte, şi pe de altă parte, tendinţa de scădere indusă de trendul general din tehnologie. O serie de companii promiţătoare, dar fără profituri sau cu profituri mici au înregistrat pierderi de zeci de procente în ultimul an, penalizate şi de trendul de creştere a dobânzilor”, a explicat Claudiu Cazacu, consulting strategist al XTB România, potrivit sursei citate.
De la 70 de dolari în prima şedinţă din 21 aprilie 2021, UiPath a urcat până la un maxim de 90 de dolari pe 28 mai 2021, adică la doar o lună de la listare pe fondul exuberanţei listării, fiind una dintre cele mai mari din sectorul IT. Dinamica era aşadar de 29%. Aici a fost însă momentul de cotitură.
Din vara lui 2021, compania UiPath a început să scadă ca urmare a unor rezultate financiare sub ce aştepta piaţa. În iunie a intrat sub preţul din prima şedinţă de tranzacţionare, iar în septembrie deja era sub preţul din oferta de listare de 56 de dolari.
Pe 28 ianuarie 2022 UiPath a atins minimul istoric de 31,47 dolari pe acţiune, adică cei care au cumpărat la maximul de 90 de dolari aveau într-o jumătate de an o pierdere de 65%. Cu alte cuvinte, cei care au cumpărat acţiuni UiPath în prima şedinţă de tranzacţionare, când preţul unei acţiuni a închis la aproximativ 70 de dolari, adică o valoare de piaţă de 36,7 miliarde de dolari, şi-au înjumătăţit până acum investiţia în contextul unui preţ de 37 de dolari pe acţiune, adică 19,6 mld. dolari capitalizare.
Citeşte şi: Daniel Dines, CEO UiPath: M-am gândit că aș putea să-mi deschid un restaurant care să vândă numai supe
Deprecierea accentuată a fost cel mai probabil motivul pentru care investitorul miliardar George Soros a renunțat la participația sa minoritară în UiPath, în valoare de 4 milioane de dolari, după doar câteva luni.
Fondul Soros Fund Management a cumpărat 60.000 de acțiuni UiPath în trimestrul al doilea din 2021, deținere evaluată la 4,076 milioane de dolari în funcție de cotațiile de atunci. La prețurile curente, pachetul de acțiuni ar valora 2,27 milioane de dolari, conform Profit.ro.
George Soros a renunțat astfel la investiția în compania fondată de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă.
Acțiunile UiPath s-au depreciat puternic începând cu a doua jumătate a anului 2021, în pofida rezultatelor financiare care au depășit estimările analiștilor.
De la listarea companiei pe bursa din New York, în aprilie 2021, capitalizarea UiPath a scăzut cu mai mult de o treime, de la peste 29 miliarde de dolari la 19,93 miliarde de dolari în funcție de prețul de la închiderea tranzacțiilor vineri.
Titlurile companiei au fost afectate și de volatilitatea ridicată din ultimele luni, în condițiile în care investitorii și-au restrâns pozițiile pe acțiunile companiilor din tehnologie, considerate supraevaluate. De la începutul anului, acțiunile UiPath s-au depreciat cu 12%, comparativ cu un declin de 13,4% la nivelul indicelui Nasdaq Composite.