Tepco a explicat că apa de ploaie a inundat zonele unde se află rezervoarele de stocare a apei radioactive, rezultate în urma gravului incident survenit după cutremurul de 9 grade şi a tsunamiului devastator din 11 martie 2011. Cisternele sunt amplasate pe o placă de beton înconjurată de un mic dig de 30 cm, dar atunci când plouă torenţial apa se acumulează în aceste spaţii, uneori depăşind digul, revărsându-se şi transportând substanţe radioactive, scrie Agerpres.
Într-un loc s-au măsurat niveluri de stronţiu-90 într-o concentraţie de la 21 la 710 becquerel/litru în condiţiile în care nivelul normal este de 10 becquerel/litru, potrivit Tepco. În alt loc, apa de ploaie rămasă în interiorul zonei rezervoarelor a înregistrat o concentraţie a stronţiului-90 de 12.000 becquereli pe litru.
În total, apa contaminată s-a revărsat în 12 locuri, dar gradul de contaminare şi cantităţile deversate nu sunt cunoscute.
Tepco şi guvernul japonez au convenit să nu permită deversarea deliberată în natură a apei ale cărei niveluri de radioactivitate depăşeşte 10 Bq/litru de stronţiu 90, 15 becquereli/litru pentru cesiu-134 şi 25 Bq/l cesiu-137.
După ce a menţionat că devastatorul taifun Wipha, care a lovit sudul şi estul Japoniei la mijlocul săptămânii trecute, nu a provocat daune centralei Fukushima-Daiichi, Tepco a recunoscut că s-au produs numeroase probleme, inclusiv deversări de apă contaminată.