Dezbatere furtunoasă în PE, privind problema romilor. Reding: „Sunt jenată de ce am auzit”

Europarlamentarii au dezbătut, miercuri, la Strasbourg, problema romilor, fără a ajunge la nicio concluzie, iar comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat la final că îi este ruşine că a asistat la o astfel de discuţie, potrivit Mediafax.
Romania TV
09 oct. 2013, 16:56
Dezbatere furtunoasă în PE, privind problema romilor. Reding:

Eurodeputatul ungar Livia Jaroka, de origine roma, a criticat numărul tot mai mare de „declaraţii antirome” în UE. Ea a arătat cu degetul spre „democraţiile vestice care au dovedit că nu sunt cu nimic mai bune decât cele din est, întrucât i-au expulzat” pe cetăţenii de această etnie care au devenit „o povară aruncată de la unii la alţii”.

Helene Flautre (Verzi/Alianţa Liberă Europeană) i-a cerut comisarului Reding mai multă fermitate atunci când apar discriminări ale romilor în diferite ţări europene.

Britanicul Timothy Kirkhope (Conservatorii şi Extremiştii Europeni) a precizat că Germania se confruntă cu „probleme mari după ce sate întregi s-au mutat din România la Berlin”.

„Când nu există o presiune pentru a se integra, atunci apare o problemă”, a mai spus Kirkhope.

Pe de altă parte, bulgarul Dimitar Stoyanov a lansat acuzaţii grave la adresa Franţei, care a ales „metoda uşoară” de a rezolva problema romilor: deportarea. Europarlamentarul bulgar le-a reproşat francezilor că nu-i ascultă pe est-europeni pe acest subiect, din cauza „unor complexe de superioritate”.

Mikael Gustafsson, de la Stânga Europeană Unită, a punctat faptul că, în pofida legislaţiei existente, autorităţile şi ţările europene se poartă „urât” cu romii. „Este o ruşine pentru Europa, o întreagă minoritate este tratată ca un grup criminal, este deportată şi mutată cu forţa dintr-o parte în alta”, a precizat Gustafsson.

Paul Nuttall (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei) a povestit că a vizitat un sat de romi din Bulgaria, a căror sărăcie este „mai cumplită decât în Africa Subsahariană”. Totodată, el a reamintit faptul că mulţi romi din România şi Bulgaria „se vor îndrepta de anul viitor spre Marea Britanie”. „Şi ştiţi că unii îşi forţează copiii să muncească (…) Iar Guvernul de la Londra nu va putea face nimic din cauza legislaţiei europene”, a spus Nuttall.

În replică, europarlamentarul român Corina Creţu a subliniat că de la 1 ianuarie 2014 toate statele membre sunt obligate „să ridice restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari”.

Europarlamentarul PSD a declarat că expulzarea romilor în ţările de origine nu este o soluţie şi a punctat faptul că Franţa „a primit de opt ori mai multe fonduri decât România pentru incluziunea socială a romilor” în exerciţiul bugetar 2007-2013. „Nu serveşte nimănui să-i demonizeze nici pe romi, nici pe ţările din care provin. Este datoria noastră să-i ajutăm pe aceşti oameni”, a mai spus Corina Creţu.

Paul Nuttall i-a replicat că, în prezent, 22% din tinerii din Marea Britanie nu au un loc de muncă. „Şi ce facem, deschidem graniţele pentru milioane de persoane care ne vor invada piaţa muncii. Nu e vorba de rasism, e vorba de economie”, a declarat Nuttall, vicepreşedinte al UKIP, partid de extremă dreapta.

Sylvie Guillaume (S&D) a acuzat Franţa că a preferat „o abordare politicianistă” şi că a legat problema de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Stanimir Ilchev (ALDE) le-a cerut europenilor să-i asculte mai mult pe români, bulgari, slovaci sau cehi, întrucât din aceste ţări vin cei mai mulţi romi. Europarlamentarul bulgar a mai spus că trebuie „sporit simţul de răspundere al conducătorilor comunităţii rome” şi trebuie abordată „atitudinea romilor faţă de educaţie”. Pe de altă parte, Ilchev a evocat creşterea demografică în rândul acestei etnii.

Cristian Preda a reclamat faptul că minoritatea romă nu are „o reprezentare politică, nu are o voce”, de aceea se simte „marginalizată şi uitată” şi „permite altora să spună tot felul de prostii despre cetăţenii romi”.

Europarlamentarul PDL s-a declarat surprins de „Antanta socialiştilor francezi şi a celor de la Bucureşti privind vocaţia romilor de a reveni acasă”.

Finalul dezbaterii i-a aparţinut comisarului pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, care a criticat dur atitudinea europarlamentarilor faţă de această minoritate.

„Romii sunt fiinţe umane, dar se pare că nu toţi din această incintă sunt de acord cu acest lucru. Au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca noi”, a spus Reding, adăugând că europenii trebuie să-i ajute pe romi pentru a-şi rezolva problemele. În acest sens, Reding a pledat pentru un mai mare accent pus pe banii din fondurile sociale.

Totodată, Viviane Reding a cerut statelor membre şi cetăţenilor să nu confunde migraţia cu libertatea de circulaţie. „Nu ai doar dreptul de a te instala într-o ţară, ci ai şi obligaţia de a nu reprezenta o povară pentru sistemul social al ţării respective, de a-i respecta legile”, a spus comisarul european.

Pe de altă parte, Reding a respins afirmaţiile unor oficiali europeni privind afluxul mare de cetăţeni din ţările est-europene şi a susţinut că „nici după 1 ianuarie 2014 nu vom asista la o invazie”.

„Mi-e ruşine că am participat la această sesiune plenară”, a conchis Viviane Reding.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol