Dezbaterea candidaţilor la şefia Comisiei Europene. Cum au răspuns la principalele teme europene

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene – Nico Cué (Stânga Europeană, EL, Spania), Ska Keller (Partidul European al Verzilor, EGP, Germania), Jan Zahradil (Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa, ACRE, Cehia), Margrethe Vestager (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, ALDE, Danemarca), Manfred Weber (Partidul Popular European, EPP, Germania) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PES, Olanda) – au dezbătut miercuri, la Bruxelles, teme precum ocuparea forţei de muncă, migraţie, schimbări climatice şi rolul UE pe scena internaţională.
Romania TV
15 mai 2019, 20:29
Dezbaterea candidaţilor la şefia Comisiei Europene. Cum au răspuns la principalele teme europene

Fiecare candidat a susţinut o declaraţie, în debutul dezbaterii de 90 de minute, apoi a răspuns la câte două întrebări pe fiecare temă propusă.

Dezbaterea a avut loc cu o săptămână înainte de începerea alegerilor europarlamentare.

Cué, născut în regiunea Asturias, a amintit de tatăl lui, miner, care a fost forţat să îşi părăsească ţara în timpul regimului Franco. „Din păcate, Europa se luptă cu evaziune, este o Europă a bancilor, dar îmi doresc o Europă a solidarităţii”.

Keller a spus: „Oamenii se uită la noi şi aşteaptă soluţii. Europa se străduieşte să îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut. Este nevoie de o Europă diferită, care protejează planeta, una socială, cu salarii decente, una în care companiile plătesc corect. Unde drepturile omului sunt respectate”.

Zahradil a afirmat că provocările secolului 21 trebuie depăşite cu flexibilitate, decentralizare, cu o Comisie care respectă guvernele naţionale, care nu dă lecţii şi nici nu le pedepseşte. „Un nou echilibru”.

Vestager, mamă a trei fete, după cum a subliniat, a afirmat: „Consumatorul are dreptul de a alegere. Europa e cel mai bun loc pentru a trăi azi, mai ales dacă eşti femeie. Să luptăm împotriva schimbărilor climatice”.

Weber a mărturisit ca a descoperit, de-a lungul timpului, că are aceleaşi speranţe cu cetăţenii privind Europa: „O Europă aproape de oameni. O Comisie aproape de oameni. Juncker a numit-o Comisia ultimei şanse. Cred că a făcut o treabă bună. Eu aş numi-o o a unui start nou, a unei noi ere”.

Timmermans a punctat: „Peste o săptămână, veţi decide soarta Europei pentru următorii cinci ani. Nu cred în distrugerea UE, nici că trebuie menţinută. Trebuie reformată. Este timpul să introducem salariul minim în fiecare stat, să existe egalitate salarială între bărbaţi şi femei. Să aplicăm statul de drept. Să ne ocupăm de criza climatică”.

Imigranţi

Legat de imigranţi, Zahradil a spus că nu vrea să facă aceeaşi greşeală pe care a făcut-o fosta Comisie – „să separe Europa de Est de cea de Vest”. Weber a subliniat că „trebuie să recâştigăm controlul asupra graniţelor. Este o responsabilitate, iar Germania a arătat că şi-a asumat asta”. Cué a amintit că imigraţia este o dramă umanitară, iar Vestager a spus că migraţia este un fapt, oamenii trebuie protejaţi, iar lucrurile trebuie făcute legal. „Avem nevoie de un sistem comun, pentru că altfel, nu am reuşi”, a mai afirmat ea. Timmermans a precizat că „ne pierdem valorile dacă nu rezolvăm această problemă”. El a amintit de acţiunile guvernului italian, care sunt „inacceptabile”. „Avem nevoie de solidaritate în Europa. Dacă ţările din est şi centru nu vor face asta, graniţele vor reveni în Europa”. Keller a spus că, în rolul de preşedinte al CE, ar pune accent pe situaţia din Mediterană.

Locuri de muncă

Fără locuri de muncă, nu există viitor, au spus cei şase candidaţi. Fiecare dintre ei a venit cu propuneri de soluţii: investiţii, extinderea programului Erasmus în fiecare şcoala din Europa, asigurarea unui salariu minim. Între exemple s-au numărat Portugalia şi Croaţia, ţări în care şomajul a fost redus.

Mediu/ schimbările climatice

Legat de protecţia planetei, Vestager a răspuns că „putem face multe lucruri pentru că avem tehnologie suficientă. Nu trebuie să mai aşteptăm, avem atât de multe lucruri de făcut”.

Keller a spus că grupul său politic ia acest lucru foarte în serios. „Ce e bine e că ştim ce să facem. Avem instrumentele. Trebuie doar să facem. Eu nu aş mai cheltui milioane de euro ineficient, ci în tehnologie”.

Timmermans le-a propus lui Keller şi Cué „să lucrăm împreună în următorii 5 ani, aşa cum am făcut-o, astfel încât Comisia să ia măsuri concrete. Să introducem noi taxe”.

El i-a spus lui Weber: „M-am săturat de scuze. Ne va face rău dacă nu facem nimic. Cei săraci vor suferi şi mai mult”. Candidatul PPE a spus că aşteaptă „acţiuni concrete, nu doar vorbe” din partea lui Timmermans. „Eu cred în inovaţie, cred că trebuie să investim în tehnologie”, a completat Weber.

Keller l-a întrebat pe Weber de ce grupul lui a votat împotriva unor propuneri „ambiţioase” privind mediul. El a răspuns: „Pentru că partidul meu încearcă să aducă lucrurile laolaltă. Nu poţi fi doar ambiţios. Sustenabilitate înseamnă stabilitate economică şi în mediul tehnologic. UE trebuie să fie ambiţioasă la nivel întreg”.

Corporaţii şi taxe

Marile corporaţii tehnologice din SUA plătesc taxe mai mici decât cele din UE, a amintit Vestager. „Am avut de-a face cu asta. Este de lucrat în continuare. Avem nevoie de taxe în domeniu digital. Companiile trebuie să se conformeze”.

Keller a fost şi ea de părere că marile companii fug de responsabilitate. „Este un lucru cheie să avem taxe pentru companiile digitale, o taxă minimă. Am încercat să stabilim reguli. Transparenţa se aplică tuturor”.

Timmermans a fost de acord cu Vestager. „Economia s-a schimbat fundamental. Avem companii care nu plătesc taxe. Trebuie să o întrebăm pe Alexa de la Amazon când va avea de gând să plătească taxe”.

Politica externă, comerţul şi SUA

Veţi deschide pieţele agroalimentare pentru produsele modificate genetic, ceea ce aparent Donald Trump îşi doreşte? „Nu”, a răspuns Keller. Ea a făcut apoi o paralelă: „Suntem cei mai mari activişti ai drepturilor omului, dar trimitem arme dictatorilor. Trebuie să fim coerenţi”.

Timmermans s-a întrebat cu privire la Rusia: „Cum putem avea unitate, dacă avem lideri europeni care fac înţelegeri cu Putin? Dacă nu îi oprim, ei vor dicta”.

Weber a spus că americanii „sunt încă prietenii noştri”. „Nu luptăm împotriva poporului american, dar ceea ce se întâmplă la Casa Albă nu este stilul nostru de politică. Dacă ne forţează, Europa trebuie să ia atitudine. (…) Comerţul trebuie folosit ca o unealtă pentru a face lumea un loc mai bun”.

„Comerţul e principala sursă de creştere a economiei noastre”, a spus Zahradil. El este de părere că trebuie încheiate mai multe acorduri cu ţările asiatice, dar şi Canada, după cum a adăugat Vestager.

UE nu mai funcţionează: Brexit, Ungaria şi Italia

În anul în care Marea Britanie urmează să părăsească blocul comunitar, candidaţii au vorbit despre starea Uniunii.

Keller a declarat: „Problema e mai mare. Este vorba despre naţionalism. Aceasta este problema. Nu treuie să le dăm prea mult loc. Ca partide europene trebuie să decidem dacă vom colabora cu ele. Avem situaţia cu Orban (Ungaria, n.r.)”.

Timmermans a: „Oamenii care votau pentru partidul meu sau altele, acum vor vota cu extremişti. Aparent, sunt dezamăgiţi şi nu i-am convins. Iată ce se întâmplă în Marea britanie: e un fel de Game of Thrones pe steroizi. Trebuie să îi facem să revină la proiectul european. ”

Cue: Unitatea europeană riscă să fie demontată din cauza politicilor de o violenţă fără precendent. Fascişti au revenit în Italia şi există în Ungaria. Cetăţenii Europei sunt cei care au responsabilitatea.

Weber a spus: Naţionalismul a revenit. La alegerile de anul acesta trebuie luptat împotriva celor care vor să distrugă Europa. Parlamentul European este locul în care trebuie decis viitorul Europei. Independent mecanism de stat de drept. pentru asta lupt.

„Oamenilor obişnuiţi nu le pasă de politica de zi de zi”, a spus candidatul croat. „Sunt în favoarea integrării Europei. Nu cred că mai multă şi mai multă Europă e un răspuns (…) De exemplu, 75% dintre cetăţenii tării mele nu vor să adopte euro”.

Timmermans a amintit de neînţelegerile cu guvernul polonez: „Cum îşi explică societatea că, după 3 ani, susţinerea UE în Polonia e mai mare?”.

Vestager a spus că „dacă vrei să schimbi lucruri, trebuie să te schimbi. Pare că avem secrete, din felul în care vorbim. Trebuie să vorbim altfel. Să eliminăm etichetele. Să spunem adevărul, să luptăm împotriva ştirilor false şi a manipulării”.

În încheierea dezbaterii, fiecare dintre cei şase a făcut un îndemn:

Timmermans: „Sper să vă fi hotârât ce veţi vota. Orice ati alege, nu fiţi indiferenţi. Nu lăsaţi pe alţii să aleagă în numele vostru. Nu vă lăsaţi să deveniţi indiferenţi”.

Weber: „Pe 26 mai, votăm împotriva egoismului, a naţionalismului. Vreau să deschid un nou capitol pentru această Uniune Europeană. Vreau să fac asta într-un mod democratic”.

Vestager: „Este important să arăăm că ne pasă să schimbăm ceva. Egalitate între bărbaţi si femei. E nevoie de curaj să ne depăşim. Puterea de a schimba vine de la voi. Mergeti la vot!”.

Zahradil: „Tara mea a aderat la Uniunea Europeană în urmă cu 15 ani. Vin din altă parte a Europei, cu altă experienţă. Am un sentiment că asta nu e înţeles în alte părti ale Europei. Pentru a conlucra trebuie să gasim un balans între nivelul european şi cel naţional”.

Keller: „Teama şi furia nu fac nimic. Trebuie să acţionăm. Există speranţă pentru o Europă mai bună”.

Cué: „Vrem ca Europa să se schimbe complet!”.

La alegerile europarlamentare din 23 – 26 mai, cetăţeni din 28 de state membre ale Uniunii Europene vor alege membrii noului Parlament European pentru un mandat de cinci ani, scrie News.ro.

Viitorul preşedinte al Comisiei Europene, care va prelua funcţia de la Jean-Claude Juncker, va trebui să primească votul PE şi al guvernelor statelor membre UE. Dintre europarlamentari, candidatul câştigător al postului va trebui să primească 376 de voturi.

Ska Keller este singura dintre candidaţii „cap de listă” de acum care a fost spitzenkandidat şi în trecut. Verzii vin cu o nouă mentalitate, spun experţii, şi au un mesaj mai clar faţă de anul 2014. Frans Timmermans, actual prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, se bucură de popularitate în creştere, fiind considerat un bun comunicator. Jan Zahradil este extremist, iar grupul din care face parte ar putea ajunge al treilea cel mai puternic în PE. Viziunea lui Vestager este una „destul de liberală”, însă nu este atât de populară. Este un candidat capabil – fost ministru de Interne şi de Economie în Danemarca şi Comisar european pentru Concurenţă. Weber este sprijinit de Angela Merkel şi grupul său este acum cel mai puternic din Parlamentul European.

Posibile alianţe date de specialiştii de la Bruxelles sunt ALDE (sau o parte a grupării) cu La République En Marche, mişcarea fondată de Emanuel Macron, şi ECR cu Liga Nordului a lui Matteo Salvini.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Ilie Bolojan: Investirea Guvernului este o necesitate pentru stabilitatea României
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!