Vicepreşedinta SUA s-a îndreptat către fostul preşedinte cu mâna întinsă şi s-a recomandat: „Kamala Harris”. Trump a dat mâna cu ea, ceea ce nu făcuse la precedenta dezbatere pe care o avusese cu Joe Biden.
Cei doi concurenţi s-au confruntat timp de 90 de minute la National Constitution Center din Philadelphia, cu ABC News gazdă şi prezentatorii lor David Muir şi Linsey Davis drept moderatori. Candidaţii democrat şi republican s-au întâlnit să dezbată în timp ce sondajele indică o cursă strânsă între ei, în special în cele şapte state care se aşteaptă să decidă câştigătorul.
A fost prima dezbatere între Harris şi Trump. Joe Biden şi Trump s-au confruntat în iunie, dar preşedintele în funcţie a avut o prestaţie atât de slabă, încât a provocat o prăbuşire a numărului de susţinători şi a fost nevoit să se retragă.
Deşi Kamala Harris a fost vicepreşedintă din 2021, ea a acordat un singur interviu oficial de la lansarea campaniei sale prezidenţiale, iar sondajele au indicat că alegătorii doresc să afle mai multe despre planurile sale, dacă va fi aleasă. Această dezbatere i-ar putea oferi ocazia de a face acest lucru, în timp ce Trump va avea şansa de a-şi susţine revenirea la Casa Albă.
Impresia generală după dezbatere a fost că actuala vicepreşedintă a reuşit să-i facă faţă cu brio impetuosului Donald Trump, un obişnuit al camerelor de filmare. Mulţi au remarcat că în cele 90 de minute de dezbatere, Trump a evitat să o privească în ochi pe oponenta sa.
Kamala Harris şi Donald Trump şi-au încrucişat spadele timp de o oră şi jumătate, marţi seara, pe ABC. A fost o dezbatere aşteptată cu nerăbdare de milioane de americani, prima din campania Trump vs Harris, dar şi prima întâlnire pe care au avut-o vreodată cei doi candidaţi, care nu s-au aflat niciodată până acum faţă în faţă.
Îmbrăcată într-un costum închis la culoare, democrata avea un singur obiectiv: să compenseze deficitul de notorietate faţă de Donald Trump, a cărui cotă de popularitate a stagnat în ultimele zile. Vicepreşedinta a preluat iniţiativa, prezentându-şi programul pe fond şi împingându-şi adversarul spre limită. Afirmând că a „curăţat mizeria” lăsată de miliardar, Kamala Harris a părut deseori dubitativă când s-a adresat rivalului său, reproşându-i că a răspândit o „ţesătură de minciuni” despre avort şi că a „insultat” femeile americane.
Trump nu şi-a privit adversara în ochi decât pentru o secundă, atunci şi-au strâns mâinile la intrarea în platoul ABC, la iniţiativa Kamalei, care s-a îndreptat spre el cu mâna întinsă.
Cu privirea posomorâtă şi o mină supărată, Donald Trump l-a jucat pe Donald Trump: referindu-se constant la programul lui Joe Biden, pe care democrata l-a „copiat”, el a acuzat-o – aşa cum o face de săptămâni întregi – că este o „marxistă”, care vrea să „distrugă ţesutul social al ţării”, lăsând „milioane de oameni să intre în ţară din închisori, instituţii mintale şi azile de nebuni”.
Iniţial rezervat, miliardarul furtunos nu a rezistat mult timp atacurilor Kamalei Harris, mai ales când aceasta a spus despre campania lui Trump: „Oamenii încep să plece mai devreme de la întâlnirile sale, din epuizare şi plictiseală”. A fost una dintre loviturile directe care l-au pus pe miliardar la colţ.
În timp ce democrata a jucat pe cartea reunificării, republicanul a pictat un tablou sumbru al Statelor Unite, invocând „carnajul american” în privinţa căruia a avertizat în timpul învestirii sale din 2017. „Avem o naţiune care moare”, a spus el.
Kamala Harris a avertizat publicul, la începutul dezbaterii, că adversarul său va insista pe ştirile false. Donald Trump a repetat acuzaţia falsă a taberei sale potrivit căreia imigranţii haitieni mâncau „pisici şi câini” într-un oraş din Ohio (nord-est). „În Springfield, ei mănâncă animalele de companie ale oamenilor. Asta se întâmplă în ţara noastră”, a declarat candidatul republican.
Aceeaşi eroare de apreciere a făcut-o şi cu privire la criminalitate. Donald Trump a susţinut că aceasta este în creştere în Statele Unite, spre deosebire de restul lumii. Greşit, i-a spus moderatorul David Muir, prezentator la ABC, care a precizat că, potrivit datelor FBI, criminalitatea a scăzut de fapt în ultimii ani.
Kamala Harris: „Putin l-ar mânca pe pâine pe Trump”
Imigraţia a fost o temă-cheie a campaniei, permiţând ambilor candidaţi să îşi arate diferenţele. Donald Trump a revenit la primul său mandat, promiţând să finalizeze zidul pe care intenţionează să îl ridice la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic. El a promis, de asemenea, să deporteze masiv imigranţii ilegali şi să pună capăt dreptului la naturalizare. Acuzată de laxism, Kamala Harris s-a referit la palmaresul său pe vremea când era procuror general al Californiei. De asemenea, Kamala Harris şi-a acuzat rivalul că doreşte să „divizeze” ţara pe probleme rasiale.
„Cred că este o tragedie să avem pe cineva care vrea să fie preşedinte şi care a încercat în mod constant, de-a lungul carierei sale, să folosească problemele rasiale pentru a diviza americanii”, a spus ea.
Fostul preşedinte a răspuns marţi seara şi la o întrebare privind comentariile sale anterioare în care o acuza pe Kamala Harris că s-a revendicat ca fiind un om de culoare din motive electorale, spunând: „Am citit că era de culoare”.
Deloc surprinzător, cei doi rivali au prezentat viziuni diametral opuse asupra problemelor internaţionale. Mai presus de toate, subiectul a dat naştere la atacuri directe: „Ea urăşte Israelul. Dacă va deveni preşedinte, cred că Israelul nu va mai exista în doi ani”, a spus fostul preşedinte american despre vicepreşedinta Statelor Unite. „Israelul va dispărea”, a repetat el.
În ce priveşte războiul dus de Rusia în Ucraina, potrivit Kamalei Harris, Vladimir Putin „l-ar mânca pe pâine” pe Donald Trump şi ar fi deja la Kiev, dacă candidatul republican ar fi la Casa Albă.
„Donald Trump a fost total incoerent”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Harris, Jen O’Malley Dillon. „Era furios şi agitat”.
Ea a spus că Trump nu a arătat niciun regret pentru violenţele de pe Capitoliu din 6 ianuarie 2021, a spus „nenumărate minciuni” şi „nu a oferit niciun plan pentru nevoile de zi cu zi ale americanilor”.
Echipa de campanie a lui Trump a declarat că candidatul lor „a avut o prestaţie magistrală la dezbatere”.
Reprezentanţii echipei de campanie, Chris LaCivita şi Susie Wiles, au declarat că Trump a prezentat „o viziune îndrăzneaţă a Americii” şi modul în care el „va continua să construiască pe baza succeselor primului său mandat”.
Harris, au spus ei, „a fost o amintire întunecată a politicilor opresive, ale lui Joe Biden, pe care ea doreşte să le continue”.
Pieţele de pariuri o dau câştigătoare pe Kamala
Vicepreşedintele Kamala Harris l-a învins pe Donald Trump la dezbatere, potrivit traderilor care prezic câştigătorul alegerilor prezidenţiale pe PredictIt. De la prima pauză publicitară, aproximativ la jumătatea dezbaterii – după întrebările privind avortul, imigraţia şi 6 ianuarie – Harris a oscilat în jurul valorii de şapte cenţi peste Trump.
Donald Trump în camera de presă, semn că a simţit că a pierdut?
Donald Trump şi-a făcut o apariţie surpriză, marţi seară, în sala amenajată pentru presă la centrul din Philadelphia unde tocmai avusese dezbaterea cu Kamala Harris şi le-a spus reporterilor că este mulţumit de prestaţia sa împotriva Kamalei Harris, dar s-ar putea să nu mai aibă loc o altă dezbatere, relatează The Guardian.
„A fost cea mai bună dezbatere a mea, cred”, a spus fostul preşedinte. „A arătat cât de slabi sunt, cât de patetici sunt şi ce fac pentru a ne distruge ţara, la graniţă, cu comerţul exterior, cu totul”, le-a spus fostul preşedinte jurnaliştilor.
„Acum, ea vrea să mai facă una (o dezbatere), pentru că a fost învinsă în seara asta, dar nu ştiu dacă vom mai face una”, a adăugat Trump.
Imediat după încheierea dezbaterii, campania Kamalei Harris a transmis că vicepreşedinta este „pregătită pentru o a doua dezbatere”, în octombrie.
„Sub luminile rampei, poporul american a putut vedea alegerea cu care se va confrunta în această toamnă la urne: între a merge înainte cu Kamala Harris sau a merge înapoi cu Trump”, a declarat Jen O’Malley Dillon, preşedintele campaniei Harris-Walz.
„Asta este ceea ce au văzut în această seară şi ceea ce ar trebui să vadă la o a doua dezbatere, în octombrie. Vicepreşedintele Harris este pregătită pentru o a doua dezbatere. Este oare şi Donald Trump?” – a lansat întrebarea reprezentantul campaniei lui Harris.
Această a doua dezbatere s-ar adăuga unei confruntări prevăzute în octombrie între candidaţii la funcţia de vicepreşedinte, Tim Walz şi JD Vance.
După dezbaterea cu Trump, Kamala Harris s-a întâlnit cu susţinătorii şi părea să fie încrezătoare că a ieşit victorioasă. „Dar avem mult de lucru”, a atras ea atenţia. „Şi cred că seara aceasta a evidenţiat pentru poporul american care este miza”, a adăugat democrata.
Trump îl invocă pe Viktor Orban, Kamala Harris aminteşte de vizita în România
La un moment dat, pentru a demonstra că administraţia Biden a fost dezastruoasă, Trump l-a invocat pe prietenul său din Ungaria, premierul Viktor Orban, care a arătat că „de trei ani lumea a luat foc”.
Ajungând la subiectul Ucraina, Trump a repetat că el vrea să pună capăt războiului şi că a avut o relaţie bună cu Vladimir Putin.
Dezbaterea se concentrează pe rolul SUA în comunitatea globală. Trump îl critică pe Biden ca fiind un preşedinte absent, iar Harris ripostează. „Nu candidaţi împotriva lui Biden, candidaţi împotriva mea”, îi spune ea.
Revenind la chestiunea Ucrainei, ea spune că are o relaţie puternică cu preşedintele Ucrainei. „Aliaţii noştri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteţi preşedinte”, îi spune Harris lui Trump.
Fostul preşedinte o numeşte apoi pe Harris „cel mai prost vicepreşedinte din istorie” şi susţine că ea nu a reuşit să prevină războiul prin negocierea dintre Ucraina şi Rusia înainte de invazie.
Donald Trump a susţinut, în mod fals, că vicepreşedintele Kamala Harris s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina şi nu a reuşit să îl descurajeze, pentru a opri invazia. „Au trimis-o să negocieze pacea înainte ca acest război să înceapă”, a spus Trump, referindu-se la Harris. „Trei zile mai târziu, el a intrat şi a început războiul pentru că tot ce au spus ei a fost slab şi stupid”, a afirmat el..
Kamala Harris, fără surprize, a apărat ferm sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, apoi l-a atacat din nou pe Trump. În contextul Ucraina, Kamala Harris a arătat că actuala administraţie a încercat să împiedice acest război şi a amintit că s-a întâlnit cu Zelenski cu doar trei zile înainte de izbucnirea războiului (la conferinţa de securitate de la Munchen – n.r.), iar apoi a venit personal în România şi Polonia, ţări aliate şi vecine cu Ucraina, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse, în martie 2022.
„Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că ar renunţa la el”, a spus vicepreşedintele. „Prin munca pe care eu şi alţii am făcut-o, am reunit 50 de ţări pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa corectă şi, datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniţiei, artileriei, suliţelor, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o ţară independentă şi liberă”, a arătat Kamala Harris.
Ce au spus Kamala şi Trump când microfoanele erau oprite
În conformitate cu regulile dezbaterii dintre Kamala Harris şi Donald Trump, microfoanele candidaţilor au fost dezactivate atunci când nu era rândul lor să vorbească. Totuşi, ei au vorbit chiar dacă nu au fost auziţi.
Totuşi, reporterul CNN aflat în sala de dezbateri din Philadelphia a putut auzi o parte din ceea ce s-a spus atunci când microfoanele lor au fost dezactivate.
Când Trump a afirmat că democraţii doresc accesul la avort în luna a noua, Harris a spus: „Nu este adevărat”.
În momentul în care Trump a spus că a fost un lider în ceea ce priveşte fertilizarea in vitro, Harris a spus: „Nu aţi făcut-o”.
Când Trump a făcut afirmaţia dezminţită despre migranţii din Ohio care mănâncă animale de companie, Harris a răspuns: „Ce? Este de necrezut”.
După ce Kamala Harris a spus că Trump „nu are un plan pentru tine”, fostul preşedinte a răspuns: „Asta e doar un fragment sonor. Ei i-au dat asta să spună”.
Citeşte şi: Ucraina lansează cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei de la începutul Războiului