Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a propus, în plen, amânarea cu două săptămâni a discutării acestui proiect, motivând că, în urma discuţiei dintre primul ministru şi grupul minorităţilor, s-a ajuns la susţinerea ideii ca Serviciul 112 să treacă la Departamentul special pentru situaţii de urgenţă din MAI, condus în prezent de Raed Arafat.
Neacşu a spus că şi propunerea ca STS să treacă sub control parlamentar este „o idee constructivă, oportună” şi care trebuie transpusă în proiect.
Toţi reprezentanţii grupurilor parlamnetare au fost de acord cu amânarea dezbaterii acestei propuneri legislative.
Deputatul PDL Mircea Toader a arătat că este foarte bine ca Serviciul 112 să treacă, din punct de vedere administrativ, la noul departament condus de Arafat, dar, în rest, „lucrurile trebuie lăsate aşa cum sunt”.
„Această instituţie (STS – n.r) are nu numai scopul de asigurare a legăturilor cu 112, dar şi secretizarea discuţiilor pe acest sistem cu interes naţional. Gândiţi-vă la situaţii de urgenţă că este bine să fie subordonat CSAT. Haideţi să nu schimbăm de dragul unui şef de instituţie”, a afirmat Toader.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, marţi dimineaţă, pentru Mediafax că parlamentarii PNL se vor abţine de la votul asupra proiectului de lege STS, în plenul Camerei Deputaţilor, precizând că serviciul se află în prezent sub control parlamentar şi ar fi periculos să fie pe acelaşi plan cu SRI şi SIE.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după întâlnirea cu Grupul minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea unei formule mai bune pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, săptămâna trecută, propunerea legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.