Dezbateri aprinse în procesul lui Năstase pentru dosarul „Trofeul calităţii” VIDEO

Avocaţii fac tot posibilul pentru a amâna finalul dosarului cunoscut sub numele de "Trofeul calităţii", în care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost suspendat temporar pentru că avocaţii lui Adrian Năstase au cerut recuzarea procurorului.
Romania TV
16 mai 2012, 08:49
Dezbateri aprinse în procesul lui Năstase pentru dosarul

Completul de cinci judecători al instanţei supreme care dezbate recursul în dosarul „Trofeul calităţii” a admis, miercuri, solicitarea avocaţilor lui Adrian Năstase de judecare a unei cereri de recuzare a procurorului DNA prezent în această cauză.

„În mod evident, achitarea este soluţia firească. Vor fi dezamăgiţi procurorii care au trimis 973 de martori, cei doi judecători au făcut o motivare de tip stalinist. Sunt convins că acest complet va vedea aceste lucruri, nu există o faptă, chiar în motivare se spune că nu există nicio probă directă împotriva mea”, a declarat Adrian Năstase, potrivit România TV.

Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Corneliu Liviu Popescu, a făcut, la ultimul termen de judecată, mai multe cereri şi a invocat mai multe excepţii. Una dintre cererile avocatului a vizat recuzarea procurorului DNA Elena Matieşescu.

Printre motivele prezentate pe larg miercuri, în timpul şedinţei de judecată, avocatul a arătat că se impune recuzarea şi, respectiv, înlocuirea procurorului Elena Matieşescu cu un alt magistrat DNA, pe motiv că aceasta a participat şi la judecata de fond, ca procuror desemnat, şi pentru că a formulat, motivat şi semnat recursul în acest caz, cerând înăsprirea pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, scrie Mediafax.

Avocatul a arătat că procurorul Matieşescu a pus concluzii ample pe fondul dosarului şi a cerut condamnarea în primă instanţă a tuturor inculpaţilor din dosar, inclusiv a lui Adrian Năstase. Astfel, avocatul Popescu a arătat că procurorul Matieşescu ar da dovadă de lipsă de imparţialitate, în contradicţie atât cu normele interne, cât şi cu cele internaţionale în vigoare în materia penală. În acest context, avocatul a explicat că procurorul trebuie să fie „primul avocat al inculpatului” şi să-i respecte pe deplin drepturile procesuale conferite de normele constituţionale şi de cele penale.

Un alt avocat al lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a arătat în faţa instanţei că lipsa de imparţialitate a procurorului Matieşescu ar putea deriva şi din faptul că şeful DNA, Daniel Morar, i-a reproşat în mod public faptul că într-un alt dosar nu a cerut „pedepse exemplare” în cazul fostului premier şi a celorlalţi inculpaţi din acea cauză.

Avocatul Cazacu a arătat că, în lumina acestor informaţii şi detalii, se impune admiterea de principiu a cererii de recuzare şi trimiterea ei la un alt complet, care să o judece în şedinţă secretă şi să decidă dacă Elena Matieşescu va fi înlocuită sau va reprezenta în continuare DNA în acest proces.

Potrivit normelor penale în vigoare, de la momentul admiterii în principiu a unei astfel de cereri, instanţa suspendă judecarea cauzei şi trimite dosarul unui complet separat, care dezbate în şedinţă secretă cererea de recuzare şi decide cu privire la admiterea sau respingerea ei. Totodată, magistratul recuzat nu mai poate pune niciun fel de concluzii în cazul în care s-a făcut cererea de recuzare.

Instanţa a admis de principiu judecarea acestei cereri de recuzare, astfel că a suspendat judecarea recursului din dosarul „Trofeul calităţii”, precizând tuturor părţilor din dosar să rămână la instanţă până la soluţionarea cererii.

Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut Completului de cinci judecători să fie prezenţi la judecarea cererii de recuzare.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană