Legea a fost votată în Senat. Au fost 79 de voturi pentru și 37 de voturi împotrivă. Senatul este prima cameră, legea urmând să meargă la Camera Deputaților care este cameră decizională.
La un moment dat, senatorul PSD Radu Oprea a spus, de la tribuna Senatului, „cei care ne zic acum că pierdem PNRR au introdus noaptea ca hoții acel 9,4%”. ” Ați ieșit pe ușa din spate a Guvernului și luați acum oala de ciorbă de pe foc cu mâna altuia. Acum ziceți că de abia trăiesc cei cu pensie minimă și când le-am mărit tot voi ne criticați”.
Ștefan Pălărie, senator USR, a dezvăluit că Nicolae Ciucă are o pensie de 18.000 de lei și că după aplicarea impozitării adoptate în comisiile de specialitate acesta va avea doar cu 500 de lei mai puțin. „Domnii de la PNL, colegii lui Rareș Bogdan care-și rupeau cămașa, ce faceți? Vă pregătiți să votați să nu se supere domnul Ciucă. (…) Legea asta nu mută nicio pensie pe principiul contributivității. Vedem protestele din Franța, nu ne permitem să iasă oamenii în stradă fiindcă nu le plătim pensiile la timp”, a mai spus Pălărie.
Virgil Guran, senator PNL, i-a transmis că „sunt mulți care nu au făcut armata și nu știu despre ce vorbesc”.
„Poate ar fi bine să organizăm o tabără militară și să îi invităm. Nu e nicio pensie nesimțită. Eu știu ce privilegii nu au avut: Să se mute în diferite garnizoane. Știți ce înseamnă teatru de operații? Poate ați văzut doar în filme. Înseamnă să stai la 50 de grade, 6 luni, să nu îți vezi copiii, să ieși din cort șă îți vezi colegii morți, vezi talibani, asta înseamnă. Câți nu se sperie să nu îi ia în Ucraina? Când vedem ce e acolo ne dăm seama ce înseamnă. Avem nevoie de ei, nu trebuie să îi tăvălim, le sunt îngrădite multe drepturi”, a declarat Guran.
Senatorul PNL a mai spus că pensia lui Nicolae Ciucă nu e mare. „Nicolae Ciucă a fost comandantul Armatei Române. Are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare… Merită acest respect”, a mai spus Guran.
Senatul a adoptat marți un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale. Printre aceste modificări admise se află și faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activității, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.