Propunerea, cu raport de respingere din partea Comisiei juridice, are caracter organic și va primi votul plenului după finalizarea dezbaterilor, în prima sesiune de vot final alocată acestor legi. În general, sesiunea de vot final pentru legile organice este programată în zilele de luni.
Mulți dintre senatori s-au exprimat pentru respingerea propunerii legislative și apărarea libertății de exprimare.
„Dacă am da drumul la această condamnare a insultei și calomniei am da o armă uriașă tuturor celor care controlează într-un fel sau altul presa și i-am face pe puțini să aibă curajul, de exemplu jurnaliștii de investigație, să mai spună opinii sincere legate de anumite probleme. Dacă vrem să mai păstrăm bruma de democrație și de libertate în exprimare nu votați acest proiect„, a afirmat luni, în plen, senatorul PSD Georgică Severin.
Liberalul Nicolae Vlad Popa a pledat pentru protejarea libertății de exprimare „greu dobândite”, iar social-democratul Șerban Nicolae a făcut trimitere la Constituție.
„Vă rog ca, separând planurile, să scăpăm de această obsesie de imagine și să vorbim de libertatea de exprimare. Urmăriți și textul constituțional care spune că libera exprimare nu poate aduce atingere onoarei, demnității, deci asta înseamnă că este inacceptabilă în societatea civilizată și sancționabilă„, a spus Șerban Nicolae.
Senatorul PNL Dorin Dobra a afirmat că nu dorește ca cei care au scris neadevăruri despre el să fie sancționați, ci doar le atrage atenția „că au făcut mult rău”.
„Senator ajuns, am citit că sunt hoț (…), am aflat că sunt impostor. Doar ești senator, trebuia să te aștepți! Poate spune orice, orice. Am învățat să mă și aștept. Nedreptatea cea mare s-a produs însă într-un alt moment, când un fost coleg din depărtare a dat pe Google Dorin Dobra și s-a uitat la poze și articolele cu vizualizări și s-a întrebat dacă eu sunt acel Dorin Dobra și dacă să mă mai sune. La asta nu m-am așteptat. (…) Articolele alea rămân și le vor citi nepoții mei, prietenii mei. Nu vreau să facă cineva pușcărie pentru ce a scris sau să plătească amendă, dar le pot confirma că de făcut rău au făcut, mult, nouă, tuturor„, a spus Dobra.
Inițiatoarea propunerii legislative propune completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputației unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepsește de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul când se atribuie unei peroane un defect, o boală sau infirmitate, care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Referitor la calomnie, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că „afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancțiune penală, administrativă sau disciplinară ori disprețului public se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.
De asemenea, senatoarea propune un nou articol potrivit căruia „proba verității celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârșită pentru apărarea unui interes legitim” și „fapta cu privire la care s-a făcut proba verității nu constituie infracțiunea de insultă sau calomnie”.
După depunerea propunerii legislative la Senat, Cristiana Anghel și-a amendat propria inițiativă, dar amendamentele sale au fost respinse de Comisia juridică. Senatoarea are însă posibilitatea să își susțină amendamentele respinse în comisie în plenul Senatului, care marți va continua dezbaterea propunerii legislative.