Dezbaterile din dosarul „Transformatorul” s-au încheiat, ICCJ nu a anunţat următorul termen

Dezbaterile de marţi din dosarul "Transformatorul" s-au încheiat în jurul orei 19.30, după declaraţiile inculpaţilor, judecarea recursurilor urmând să fie reluată la o dată ce nu a fost anunţată deocamdată de instanţa supremă şi la care magistraţii ar putea să rămână în pronunţare.
Filip Stan
07 ian. 2014, 18:31
Dezbaterile din dosarul

La ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat că nu i-a cunoscut pe directorii Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISE) Moldova şi că nu a făcut afaceri profitabile nici pentru el, nici pentru aceştia, potrivit Mediafax.

El a arătat că directorii nu au derulat afaceri păguboase pentru societate şi că nici el nu a câştigat sume colosale în contextul în care adaosul comercial pentru produsele vândute nu depăşea „15-20%”.

În acest context, Fenechiu a arătat că s-ar fi îmbogăţit dacă ar fi pus adaosuri comerciale aşa cum au pus alte firme şi aşa cum rezultă din actele dosarului DNA.

Întrebat cum vede o posibilă condamnare în acest dosar, Fenechiu a arătat că, în opinia sa, instanţa de judecată l-a tratat corect până la acest moment şi nu a făcut abuzuri, iar el speră la o decizie dreaptă din partea celor cinci judecători.

Toţi inculpaţii din dosarul „Transformatorul” au dat, marţi, declaraţii în faţa completului de cinci magistraţi ai instanţei supreme care judecă recursurile la decizia unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă ce a stabilit pedepse cu executare.

Fostul ministrul al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat de prima instanţă, a dat o declaraţie prin care a arătat că nu a făcut ilegalităţi atunci când a vândut transformatoare Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISE) Moldova.

Astfel, Fenechiu a spus că a făcut rost de documente de la SISE Moldova ce stabilesc că în contabilitatea acesteia nu s-a înregistrat vreun prejudiciu. „Mai dau un singur exemplu şi apoi faceţi ce vreţi cu mine. Am vândut o bobină cu 160 de lei, care a fost vândută ulterior cu 800 de lei. Dacă aveam vreo formă de înţelegere cu directorul, nu o vindeam cu 780 de lei, spre exemplu? Majoritatea produselor au fost achiziţionate atunci de la persoane de etnie romă, iar explicaţia este aceea că centrele de transformare au fost vândute şi afaceriştii au chemat romii să facă curat”, a arătat fostul ministru.

Relu Fenechiu a admis în faţa judecătorilor că piesele nu erau noi, dar că niciodată nu s-a susţinută că firma sa vinde piese noi şi că preţurile nu erau cele mai mari de pe piaţă.

El a arătat că a obţinut de la SISE Moldova documente care au fost remise şi DNA şi care atestă că valoarea produselor livrate de firmele implicate în acest dosar este, în realitate, de aproximativ 1,5 milioane de lei, şi nicidecum de şase milioane de lei, cum susţin procurorii anticorupţie.

Fenechiu a mai spus că tot SISE Moldova ar fi cerut DNA, în 2013, dreptul de a se putea folosi de o serie de produse, în speţă transformatoare şi angrenaje electrice pe care procurorii anticorupţie au pus sechestru.

Potrivit lui Fenechiu, care a făcut referire la documentele SISE Moldova, toate aceste produse ar fi în stare perfectă de funcţionare, dar nu pot fi folosite, din cauza sechestrării.

„Câtă vreme SISE spune că vrea să le vândă pentru că sunt bune, nu pot înţelege unde este fapta penală. Din 2007, s-a pus sechestru pe aceste bunuri”, a explicat fostul ministru.

La rândul său, fratele fostului demnitar, Lucian Fenechiu, a arătat în faţa instanţei că toate bunurile pe care le-a vândut au fost achiziţionate de la firme şi plătite prin virament bancar.

În final, instanţa a rămas în pronunţare în legătură cu admiterea unor probe, urmând să anunţe, la următorul termen, ce decide în legătură cu acestea.

În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă, în dosarul „Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova. Potrivit deciziei instanţei, pentru Ioan Turbatu, limita răspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Mărghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe lume un băiețel după ce a fost supusă, de urgență, unei operații de cezariană / VIDEO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce ingrediente are supa mâncată de cea mai longevivă familie de pe glob. Nu lipsește de la masa de prânz
Capital.ro
Călin Georgescu nu-și mai poate ascunde trecutul. S-a aflat absolut tot: A fost omul..
Playtech.ro
Imaginea momentului cu Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiță! Gestul făcut de medic în public i-a lăsat...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Val de ironii pe rețelele sociale după ce Piedone a închis zeci de restaurante. „Nu se știe niciodată când o să facă vizite și la domiciliu”
wowbiz.ro
Perneș de la Mireasa A MURIT într-un accident rutier! Imagini ȘOCANTE de la locul tragediei
Spynews
Imagini senzaționale de la petrecerea de 86 ani a Irinei Loghin. Cine i-a fost alături la eveniment / FOTO
Spynews
Gestul romantic făcut de Sânziana Negru pentru iubitul ei, Ștefan Floroaica, în vacanța din Arabia Saudită. Actorul e plecat la Asia Express / FOTO
Evz.ro
Chiflele perfecte cu susan și miere. Cum ies pufoase
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Un copilaș a rămas orfan după ce tatăl său a făcut infarct la volan, la doar 36 de ani! Pe Dorin îl așteptau acasă o soție și un copil de doar un an
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire imensă pentru Călin Georgescu. Nimeni nu-i mai stă în cale. Anunț oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
substantial.ro
Donald Trump și Volodimir Zelenski, aproape de un acord privind mineralele
MediaFlux
NOUL IUBIT al DIANEI ȘOȘOACĂ! Cu cine l-a ÎNLOCUIT pe SILVESTRU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Atenție! Și anvelopele de iarnă vă pot pune în pericol. DETALIUL care îți poate salva viața