Dezbaterile din dosarul „Transformatorul” s-au încheiat, ICCJ nu a anunţat următorul termen

Dezbaterile de marţi din dosarul "Transformatorul" s-au încheiat în jurul orei 19.30, după declaraţiile inculpaţilor, judecarea recursurilor urmând să fie reluată la o dată ce nu a fost anunţată deocamdată de instanţa supremă şi la care magistraţii ar putea să rămână în pronunţare.
Filip Stan
07 ian. 2014, 18:31
Dezbaterile din dosarul

La ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat că nu i-a cunoscut pe directorii Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISE) Moldova şi că nu a făcut afaceri profitabile nici pentru el, nici pentru aceştia, potrivit Mediafax.

El a arătat că directorii nu au derulat afaceri păguboase pentru societate şi că nici el nu a câştigat sume colosale în contextul în care adaosul comercial pentru produsele vândute nu depăşea „15-20%”.

În acest context, Fenechiu a arătat că s-ar fi îmbogăţit dacă ar fi pus adaosuri comerciale aşa cum au pus alte firme şi aşa cum rezultă din actele dosarului DNA.

Întrebat cum vede o posibilă condamnare în acest dosar, Fenechiu a arătat că, în opinia sa, instanţa de judecată l-a tratat corect până la acest moment şi nu a făcut abuzuri, iar el speră la o decizie dreaptă din partea celor cinci judecători.

Toţi inculpaţii din dosarul „Transformatorul” au dat, marţi, declaraţii în faţa completului de cinci magistraţi ai instanţei supreme care judecă recursurile la decizia unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă ce a stabilit pedepse cu executare.

Fostul ministrul al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat de prima instanţă, a dat o declaraţie prin care a arătat că nu a făcut ilegalităţi atunci când a vândut transformatoare Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISE) Moldova.

Astfel, Fenechiu a spus că a făcut rost de documente de la SISE Moldova ce stabilesc că în contabilitatea acesteia nu s-a înregistrat vreun prejudiciu. „Mai dau un singur exemplu şi apoi faceţi ce vreţi cu mine. Am vândut o bobină cu 160 de lei, care a fost vândută ulterior cu 800 de lei. Dacă aveam vreo formă de înţelegere cu directorul, nu o vindeam cu 780 de lei, spre exemplu? Majoritatea produselor au fost achiziţionate atunci de la persoane de etnie romă, iar explicaţia este aceea că centrele de transformare au fost vândute şi afaceriştii au chemat romii să facă curat”, a arătat fostul ministru.

Relu Fenechiu a admis în faţa judecătorilor că piesele nu erau noi, dar că niciodată nu s-a susţinută că firma sa vinde piese noi şi că preţurile nu erau cele mai mari de pe piaţă.

El a arătat că a obţinut de la SISE Moldova documente care au fost remise şi DNA şi care atestă că valoarea produselor livrate de firmele implicate în acest dosar este, în realitate, de aproximativ 1,5 milioane de lei, şi nicidecum de şase milioane de lei, cum susţin procurorii anticorupţie.

Fenechiu a mai spus că tot SISE Moldova ar fi cerut DNA, în 2013, dreptul de a se putea folosi de o serie de produse, în speţă transformatoare şi angrenaje electrice pe care procurorii anticorupţie au pus sechestru.

Potrivit lui Fenechiu, care a făcut referire la documentele SISE Moldova, toate aceste produse ar fi în stare perfectă de funcţionare, dar nu pot fi folosite, din cauza sechestrării.

„Câtă vreme SISE spune că vrea să le vândă pentru că sunt bune, nu pot înţelege unde este fapta penală. Din 2007, s-a pus sechestru pe aceste bunuri”, a explicat fostul ministru.

La rândul său, fratele fostului demnitar, Lucian Fenechiu, a arătat în faţa instanţei că toate bunurile pe care le-a vândut au fost achiziţionate de la firme şi plătite prin virament bancar.

În final, instanţa a rămas în pronunţare în legătură cu admiterea unor probe, urmând să anunţe, la următorul termen, ce decide în legătură cu acestea.

În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă, în dosarul „Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova. Potrivit deciziei instanţei, pentru Ioan Turbatu, limita răspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Mărghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?