Legea Bugetului pe 2021, raport favorabil în comisiile de buget-finanţe. Varianta aprobată de parlamentari

Dezbaterile privind Legea Bugetului pentru 2021 continuă sâmbătă în Parlament. Sunt programate dezbateri la bugetele Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministeruuil Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor, acţiuni generale şi anexele, dar şi la bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.
Claudia Simion
27 feb. 2021, 16:00
Legea Bugetului pe 2021, raport favorabil în comisiile de buget-finanţe. Varianta aprobată de parlamentari

Dezbaterile privind Legea Bugetului pe 2021 continuă în Parlament

Proiectul legii bugetului de stat pe 2021 a primit, sâmbătă, raport favorabil în Comisiile parlamentare de buget-finanţe. S-au înregistrat 25 de voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă”, notează Agerpres.

Proiectul legii bugetului a trecut în forma propusă de Guvern deoarece nu a fost adoptat niciun amendament în dezbaterile din comisii.

Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei, arată proiectul.

Proiectul bugetului 2021. Estimările privind PIB-ul şi creşterea economică a României

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Dezbaterile privind Legea Bugetului pentru 2021 continuă sâmbătă în Parlament. Sunt programate dezbateri pentru bugetele Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor, acţiuni generale şi anexele 1,2, 4-10, dar şi pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.

La proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, până sâmbătă, la ora 14,00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pe tema bugetului este programată să înceapă luni la ora 16,00, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, conform Agerpres.

Bugetul Ministerului Muncii a fost votat

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat sâmbătă bugetul pentru Ministerul Muncii în forma iniţiatorului. Raluca Turcan a afirmat, la dezbaterile în comisii, că bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 10% decât anul 2020 şi cu 20% mai mare decât în 2019, iar peste 4 miliarde lei au fost acordate pentru bugetul de şomaj.

„Bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 10% decât anul 2020 şi cu 20% mai mare decât în 2019, ceea ce nu poate decât să sublinieze dorinţa noastră de a distribui în economie mai multe fonduri, în condiţiile în care inclusiv la cei peste 4 miliarde lei acordaţi pentru bugetul de şomaj, o sumă considerabilă merge spre măsuri active pentru protejarea locurilor de muncă”, a declarat Raluca Turcan, sâmbătă la Parlament.

Comisiile reunite de buget-finanţe, raport favorabil pentru bugetul Ministerului Cercetării

Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru anul 2021 a primit, sâmbătă, raport favorabil în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în forma propusă de Guvern. S-au înregistrat 24 de voturi „pentru” şi 17 abţineri.

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a afirmat că bugetul alocat MCID este unul de mentenanţă.

„Nu este un buget de dezvoltare, este un buget de mentenanţă, pe care o să îl gestionăm cu chibzuinţă. Se spune despre cercetare că este Cenuşăreasa ministerelor, dar am încredere că, împreună cu premierul Cîţu, o să scriem finalul fericit al poveştii, însă nu anul acesta este petrecerea de succes”, a declarat Teleman.

Întrebat dacă are în vedere ca pensiile să nu mai fie distribuite prin Poşta Română, ci prin metode digitale, Teleman a precizat că acesta este un obiectiv pe termen mediu.

„Digitalizarea ar trebui să ducă, în final, la posibilitatea cetăţenilor din mediul rural să îşi poată lua banii prin mijloace electronice, dar acesta este un obiectiv pe termen mediu, asta înseamnă instalarea unor POS-uri care să permită încasarea banilor şi alte operaţiuni financiare în mediul rural şi există un program de investiţii cu dotarea cu câteva mii de POS-uri. Nu avem pe agendă vânzarea Poştei Române”, a precizat Ciprian Teleman.

Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aviz pozitiv

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru anul 2021.

Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnalat, în comisiile parlamentare reunite, că partea cea mai mare a bugetului MIPE este dedicată închiderii programelor operaţionale prezente şi de aceea îl numeşte un buget de tranziţie.

„Pe scurt, avem credite de angajament de 7,5 miliarde de lei şi credite bugetare de 2,02 miliarde de lei. Cea mai mare parte din creditele bugetare merge către titlul 58 pentru cofinanţarea proiectelor europene curente din programele operaţionale curente. Efortul foarte mare pe care va trebui să îl facem este pentru a evita dezangajarea la finele acestui an. Creditele bugetare, aşa cum sunt prevăzute la acest capitol, sunt în linie cu execuţia bugetară de anul trecut şi în mod evident la rectificare aşteptăm o creştere în limita proiectelor de angajament, astfel încât să creştem sumele care vin în ţară.

Din estimările noastre, ale Autorităţilor de Management, ar trebui să vorbim de o dublare faţă de anul trecut a absorbţiei pe acest an pentru a fi sub rata de dezangajare. Deci, din cele două miliarde pe care vi le-am spus, 1,8 miliarde sunt pentru cofinanţare, iar pentru restul de 200 de milioane vorbim de un transfer temporar pe partea de salarii”, a precizat Ghinea.

Florin Cîțu, despre bugetul pe 2021: „Nu avem cum să spunem că este un buget mic. E mai mare decât anul trecut”

Bugetul e concentrat pe investiții și forțează reforma în administrația publică centrală și locală, a declarat premierul Florin Cîțu, care respinge ideea unui buget al austerității: „Această noțiune că e un buget mic este falsă și nu e susținută de date”.

Florin Cîțu a transmis că nu e adevărat că bugetul pentru acest an e mic.

„Când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere şi totuşi sunt 80 miliarde lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie”, a adăugat şeful Guvernului.

„Este un buget concentrat pe investiţii, are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat în Guvern”, a afirmat Florin Cîţu vineri la Parlament.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii