Fostul lider al deputaţilor PPDD, Radu Popa, actualmente membru PSD, crede că documentul prin care se angaja să plătească 2.000.000 € nu a fost menit să lege din punct de vedere juridic candidaţii PPDD de partid, ci era mai degrabă o formă de presiune exercitată de către Dan Diaconescu.
„Este o declaraţie care nu va produce niciun efect juridic. Şi eu am semnat, şi Tudor Barbu, am semnat toţi candidaţii la Parlament această convenţie pentru Dan Diaconescu, nu ştiu dacă a vrut să ne ia banii, dar cred că a încercat o formă de presiune. Nu-i spun şantaj”, a precizat Popa pentru România TV .
Un alt fost PPDD-ist, Cezar Cioată (PC), a lăsat de înţeles că mai degrabă ar putea el să depună o plângere împotriva lui Dan Diaconescu, decât invers. „Din fericire pentru mine, sunt şi jurist şi ştiu că hârtia nu are nici o valoare. Dacă Dan Diaconescu insistă, am putea să-i facem noi o hârtie. Indicat ar fi să-şi vadă de treburile lui”, a declarat Cioată pentru romaniatv.net, evitând însă să dea alte detalii.
Cioată a spus că plecarea sa la PC s-a datorat faptului că membrii conducerii partidului nu au fost capabili să gestioneze activitatea grupului parlamentar în mod adecvat. „Eu am un mare respect pentru Daniel Fenechiu. Dacă el era lider de grup de la început, eu şi acum eram în PPDD”, a spus Cioată. În ce priveşte aspectul financiar, Cioată a precizat că a cotizat serios la vistieria partidului atât în campania pentru alegerile locale, cât şi în cea pentru parlamentare.
Conducerea PPDD va începe marţi acţionarea în judecată a foştilor parlamentari ai partidului care au plecat la alte formaţiuni sau care au fost excluşi şi le va cere câte 2 milioane de euro, bani pe care aceştia sunt datori să-i plătească potrivit unei convenţii pe care au semnat-o, a declarat luni liderul deputaţilor PPDD, Daniel Fenechiu.
„Biroul Naţional de Coordonare al partidului a propus ca între fiecare candidat al nostru şi partid să se încheie o convenţie care să prevadă că cel care va fi ales deputat sau senator şi va pleca din partid sau care este exclus din partid pentru că a adus prejudicii să plătească o despăgubire de 2 milioane de euro. În cazul în care parlamentarul respectiv îşi dă demisia din Parlament în termen de 5 zile de la plecare din partid, nu va mai fi nevoit să plătească”, a declarat liderul deputaţilor PPDD, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
Acesta a spus că sunt vizaţi 27 de foşti membri ai PPDD.
„Iniţial, Dan Diaconescu s-a opus punerii în aplicare acestei clauze, pentru că nu şi-a imaginat că oamenii vor pleca din partid şi că această campanie de racolări a celor de la putere va fi atât de puternică. Biroul Permanent Naţional al partidului a luat decizia de a începe acţionarea în judecată a celor care au plecat sau au fost excluşi din partid, 27 de persoane, li se va solicita suma de 2 milioane de euro”, a precizat Daniel Fenechiu.
Liderul deputaţilor Partidului Poporului a adăugat că vor sesiza DNA, dat fiind faptul că s-au vehiculat sume de bani primite de dezertori ca sume de instalare la alte partide, contracte care au fost date celor care au plecat. De asemenea, vor fi făcute plângeri şi la Agenţia Naţională de Integritate, pentru că există informaţii în presă că unii dintre cei care au plecat au iniţiat anumite demersuri pe care această instituţie trebuie să le verifice.
Daniel Fenechiu a mai spus că prima persoană care va fi chemată în judecată va fi senatorul Tudor Barbu, iar marţi va fi depusă la Senat demisia în alb semnată de Barbu atunci când a semnat şi convenţia privind despăgubirile de 2 milioane de euro.
„În cazul în care foştii noştri colegi nu au aceşti bani pe care trebuie să-i plătească către PPDD, sunt sigur că au giranţi puternici, adică domnul Ponta, domnul Voiculescu au de unde să dea aceşti bani pentru cei pe care i-au racolat. Banii vor veni în conturile partidului şi vor fi împărţiţi tuturor membrilor de partid din zona parlamentarului care a plecat din PPDD”, a mai spus Fenechiu.