„Am vorbit cu o parte dintre ei şi sportivii sunt foarte lucizi. Niciunul dintre ei nu va risca nici măcar unu la un milion pentru chestiunea asta. Ei se pregătesc patru ani pentru a deveni campioni olimpici, că poartă drapelul sau nu îl poartă. Am vorbit cu ei, nu acest lucru e pe locul unu. Pe primul loc e medalia.
Şi îi înţeleg foarte bine, sunt toţi profesionişti, trecuţi prin competiţii. Vom alege marţi, vom discuta şi cu ei. Deocamdată avem 2-3 idei, dar mai trebuie să vorbim şi cu sportivii şi antrenorii. E o decizie colectivă şi asumată colectiv. Pentru sportivi e o mare onoare să poarte drapelul României, dar o şi mai mare onoare să vadă drapelul ridicat pe cel mai înalt catarg. Şi eu dacă aş fi în locul lor aş prefera să câştig o medalie, ştiu că nu o irosesc. O ceremonie de deschidere este un foarte mare efort fizic”, a declarat Morariu.
Oficialul COSR a declarat că spotivul care va purta drapelul va fi stabilit la începutul săptămânii viitoare şi a explicat de ce pentru sportivii români este dificil să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra: „Încă nu am decis cine va purta drapelul, vom decide la începutul săptămânii viitoare. Alegerea purtătorului de drapel se va face după mai multe criterii. Din păcate nu putem să alegem după criteriul cel mai firesc, al performanţei, al reprezentativităţii.
Ceremonia de deschidere începe târziu, la ora 21.00, din considerente de televiziune. O parte din venituri vin de la sponsori americani şi banul dictează. Asta înseamnă că sportivii vor intra pe stadion după spectacolul de deschidere undeva după ora 11.00 seara, ora 01.00 a României şi 06.00 pe coasta de est americană. Din simulările făcute România ar urma să intre la o oră şi jumătate după ce intră prima ţară. Asta înseamna după ora 02.00 noaptea la Bucureşti. E foarte greu să desemnezi un purtător de drapel fără să te gândeşti că acel sportiv intră în competiţie.
E o teorie medicală care spune că pentru o oră pierdută de somn trebuie să stai o zi. Pentru a recupera, sportivul ar avea nevoie de trei zile de recuperare, cel puţin. De aceea presiunea e destul de mare când alegi, pentru că o foarte mare dintre sportivii de prestigiu susceptibili să devină campioni intră în competiţie în primele trei-patru zile”.
Octavian Morariu a precizat că întreaga delegaţie a României la Londra va fi compusă din aproximativ 250 de persoane. „Acum numărul sportivilor calificaţi se învârteşte în jurul cifrei de 100, plus-minus, pentru că mai sunt câteva şanse de calificare şi mai e posibil să apară accidentări. În clipa de faţă sunt 102 sportivi şi o delegaţie de aproximativ 150 de tehnicieni şi oficiali„, a spus el.
Jocurile Olimpice de la Londra se vor desfăşura între 27 iulie şi 12 august.