În majoritatea staţiunilor de tratament clădirile care odinioară atrăgeau turişti sunt doar nişte ruine, iar peisajul altă dată fascinant este cel puţin dezolant.
În total avem aproape 40 de staţiuni de odihnă şi tratament, dar farmecul lor de pe vremuri a dispărut pentru că majoritatea zac în paragină. Doar pensionarii mai sunt fideli staţiunilor, asta pentru că un bilet de tratament, care conţine cazare şi masă costă între 400 şi 750 de lei. Casa Naţională de Pensii Publice a alocat în acest an 300 de milioane de lei pentru 200.000 de bilete de tratament.
La Băile Herculane, cea mai veche staţiune din ţară şi chiar una dintre cele mai vechi din lume, veneau odinioară împăratul Iosif al II-lea, împărăteasa austriacă Sissy sau regele Carol al României. Din perla Banatului, staţiunea a devenit acum o ruină. Asta cu toate că după ’90 au apărut în zonă şi pensiuni private. Vara este, ce-i drept, plin, pentru că turiştii vin la bazinele cu apă termală sau la piscine.
Asociaţiile de turism din zonă şi proprietarii de pensiuni încearcă să atragă turişti prin servicii moderne: tiroliană, plimbări cu barca sau excursii organizate pe cărări de munte.
Acceşi decădere se poate observa şi în alte staţiuni balneoclimaterice, precum Borsec sau Tuşnad.
Staţiunea Borsec din Harghita, a două ca mărime din ţară, numită Perla Transilvaniei, a fost cândva printre cele mai frecventate şi apreciate din Europa Centrală şi de Est. În perioada de glorie rivaliza cu Baden-Baden şi Karlovy Vari. Astăzi însă clădirile stau să cadă iar locurile care altă dată clocoteau de turişti par a fi tabloul unui oraş fantomă.