Anunțul Moscovei vine într-un moment de preocupări internaționale legate de potențiala utilizare a armelor nucleare de către Rusia. Presa britanică a publicat, tot marți, detalii despre un moment de criză care ar fi avut loc în octombrie 2022, când guvernul britanic, condus de fostul premier Liz Truss, ar fi luat în considerare posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare, având în vedere intensificarea conflictului din Ucraina.
Potrivit noii biografii a lui Liz Truss, Out of the Blue, în timpul crizei din 2022, guvernul britanic a organizat ședințe de urgență pentru a evalua riscurile și pentru a pregăti o posibilă reacție la o amenințare nucleară venită dinspre Rusia.
Cartea descrie un scenariu în care Truss a „petrecut numeroase ore studiind datele meteorologice din satelit și direcțiile vântului” în încercarea de a anticipa efectele unui potențial atac nuclear rusesc asupra Regatului Unit.
Se pare că aceste măsuri au fost luate din cauza temerilor că o „schimbare neașteptată a condițiilor meteorologice” ar putea „afecta direct” Marea Britanie în eventualitatea unei lovituri nucleare sau a unui test nuclear rusesc în zona Mării Negre.
Citeşte şi: O altă dronă, a treia din ultimele zile, a căzut în Republica Moldova
Temerile britanice s-ar fi bazat pe informații furnizate de agențiile americane de informații, care ar fi evaluat la „50% probabilitatea” ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei sau să testeze astfel de arme deasupra Mării Negre, în contextul escaladării conflictului.
Cartea jurnalistului american Bob Woodward, publicată recent, confirmă această evaluare, relatând că în toamna anului 2022, comunitatea de informații americane a apreciat că există „50% șanse” ca președintele rus Vladimir Putin să recurgă la arme nucleare.
Într-un alt incident recent, tot marți, Ministerul rus al Apărării a anunțat că alte două bombardiere Tu-95MS au efectuat un zbor de patrulare deasupra apelor neutre din Marea Barents. Aceste misiuni de zbor, însoțite de escorta avioanelor de luptă, par să facă parte dintr-o strategie de reafirmare a prezenței aeriene a Rusiei în regiuni strategice, într-un context marcat de tensiuni geopolitice crescute.