Iisus Hristos nu a existat niciodată. Cel puţin aşa susţine Michael Paulkovich, un scriitor care a analizat 126 de scrieri istorice despre perioada în care se presupune că ar fi trăit Iisus din Nazaret, fără să găsească însă ceva despre el. O singură menţiune despre Iisus apărea într-o carte a istoricului roman Josephus Flavius, dar, spune Paulkovich, aceasta a fost adăugată mai recent de editori.
Michael Paulkovich se declară uimit de faptul că un personaj cu o faimă atât de mare precum Iisus nu apare mai des în scrierile istoricilor şi a concluzionat că Mesia este „un personaj mitic”.
Cercetător istoric, Michael Paulkovich este de părere că personajul a fost inventat de adepţii creştinismului pentru a crea o figură de divinizat.
Paulkovich îşi susţine descoperirea atât într-un articol publicat în Free Inquiry, intitulat „Fabula lui Hristos”, şi într-o carte numită „No Meek Messiah”.
În lucrările sale, Paulkovich arată că nu a găsit nicio probă despre Iisus în textele istorice din primele trei secole, când se presupune că acesta era un personaj popular, ceea ce contrazice povestirea din Biblie. „Prin urmare, trebuie să trag concluzia că Hristos este un personaj mitic”, scrie Paulkovich.
Iar în sprijinul teoriei sale, scriitorul arată că inclusiv în Biblie apostolul Pavel, despre care se spune că a fost cel care a răspândit creştinismul, nu face niciun moment referire la Iisus ca la o persoană reală. „Paul nu vorbeşte despre Fecioara Maria şi despre naşterea lui Iisus, despre părinţii săi, despre viaţa sa, despre minuni, apostoli, trădare sau judecată, iar crucificarea sa este descrisă ca metaforică”, susţine Paulkovich, care subliniază că însăţi „tăcerea” lui Iisus spune multe, în condiţiile în care nu s-au găsit nici măcar însemnări personale ale celui considerat Mesia, fiul lui Dumnezeu trimis pe pământ să moară pentru păcătoşi.
În susţinerea teorie sale, cercetătorul arată că părintele creştin Marcion din Pont a negat, în anul 144, existenţa vreunei fecioare care să fi născut un copil numit Iisus, în timp ce în secolul al II-lea în lucrările lui Athenagoras nu se regăseşte nimic despre Iisus.
El arată, totodată, că Evanghelia după Marcu a fost falsificată, întrucât varianta originală nu conţinea nimic despre învierea acestuia a treia zi de la răstignire.