Războiul din Ucraina s-ar putea încheia mai curând decât ne-am aştepta. „Sâmbăta trecută, Washington Post a publicat o dezvăluire a unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care arată că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, lucrând pe la spatele Casei Albe a lui Biden, a făcut presiuni puternice la începutul acestui an pentru o serie extinsă de atacuri cu rachete în interiorul Rusiei. Documentele făceau parte dintr-o mare cantitate de materiale clasificate postate online de un soldat din Forțele Aeriene, aflat acum în custodie. Un oficial de rang înalt al administrației Biden, căruia Post i-a cerut să comenteze informațiile recent dezvăluite, a declarat că Zelenski nu și-a încălcat niciodată angajamentul de a nu folosi niciodată arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei. În opinia Casei Albe, Zelenski nu poate greși”, spune jurnalistul.
Război în Ucraina. De ce se amână contraofensiva, secretul lui Zelenski dezvăluit de un consilier
„Poate că dorința lui Zelenski de a duce războiul în Rusia nu este clară pentru președinte și pentru consilierii superiori de politică externă de la Casa Albă, dar este pentru cei din comunitatea americană de informații care au întâmpinat dificultăți în a face ca informațiile și evaluările lor să fie ascultate în Biroul Oval. Între timp, măcelul din orașul Bakhmut continuă. Este similar ca idioțenie, dacă nu ca număr, cu măcelul de la Verdun și de pe Somme din timpul Primului Război Mondial. Cei care se ocupă de războiul de astăzi – la Moscova, Kiev și Washington – nu au arătat niciun interes nici măcar pentru discuții temporare de încetare a focului care ar putea servi drept preludiu la ceva permanent. Acum se vorbește doar despre posibilitățile unei ofensive la sfârșitul primăverii sau în timpul verii de către oricare dintre părți.
Dar altceva se pregătește, după cum știu unii din comunitatea americană de informații și au raportat în secret, la instigarea oficialilor guvernamentali de la diferite niveluri din Polonia, Ungaria, Lituania, Estonia, Republica Cehă și Letonia. Toate aceste țări sunt aliați ai Ucrainei și dușmani declarați ai lui Vladimir Putin.
Lukaşenko confirmă, din greşeală, doborârea celor 4 aeronave militare rusești în regiunea Briansk
Acest grup este condus de Polonia, a cărei conducere nu se mai teme de armata rusă, deoarece performanța acesteia în Ucraina a lăsat în urmă strălucirea succesului său de la Stalingrad din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta l-a îndemnat în liniște pe Zelenski să găsească o modalitate de a pune capăt războiului – chiar și prin demisia sa, dacă este necesar – și să permită demararea procesului de reconstrucție a națiunii sale. Zelenski nu cedează, conform interceptărilor și altor date cunoscute în interiorul Agenției Centrale de Informații, dar începe să piardă sprijinul privat al vecinilor săi”, a concluzionat Seymour Hersh.