Aleksandr Borodai, ‘prim-ministrul’ autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’ (DNR), Igor Strelkov, ‘ministru al apărării’, sau Vladimir Antiufeev, noul număr doi în guvernul separatist, toţi trei sunt cetăţeni ruşi şi au preluat conducerea mişcării separatiste în estul Ucrainei.
La sosirea sa la Doneţk la mijlocul lunii iulie, acesta din urmă s-a prezentat jurnaliştilor ca: ‘Antiufeev Vladimir Iurievici, născut în 1951, în Rusia, cetăţean al Federaţiei Ruse’. ‘Întreaga mea viaţă am luptat împotriva naţional-fascismului în Letonia, Republica Moldova şi Georgia, iar acum şi în Ucraina’, a spus el, în prima sa declaraţie făcută la Doneţk.
Cei trei au un punct comun, au trecut prin Transnistria, mica republică separatistă prorusă din estul Republicii Moldova. Dar spun că paşii li s-au intersectat abia acum. Borodai şi Strelkov au fost ‘voluntari’ imediat după destrămarea URSS. Antiufeev, în schimb, a fost timp de 20 de ani la conducerea temutului KGB local şi a fost inclus, în această calitate, în 2004 pe lista cu personalităţi vizate de sancţiunile Uniunii Europene, înainte de a pleca de la Tiraspol din cauza unor ‘dezacorduri politice’ după alegerea noului ‘preşedinte’ la începutul anului 2012.
Pentru Aleksandr Borodai, această prezenţă rusă în fruntea mişcării este ‘normală, naturală’, deoarece separatiştii aveau nevoie de ‘forţe, competenţe şi calitate’. ‘Totul orientează mişcarea de eliberare a Donbasului spre Moscova’, a explicat el la mijlocul lunii iulie, în timp ce îl prezenta pe Antiufeev, dând asigurări că ‘vor fi din ce în ce mai mulţi oameni din Moscova în DNR’.
Pentru cei trei, Ucraina nu este decât o construcţie artificială destinată să se destrame între o zonă în Vest – sub influenţă ungară şi poloneză – şi o zonă în Est, ale cărei oraşe au fost fondate de ţarii ruşi, numită Novorossia şi ataşată Rusiei sau apropiată de ea.
Pentru Oazu Nantoi, de la Institutul pentru politici publice de la Chişinău (Republica Moldova), ‘apariţia unor oameni ca Antiufeev în estul Ucrainei arată că Rusia are planuri pe termen lung’ în încercarea de a ‘organiza o Transnistrie ucraineană’, un focar de instabilitate la frontiera vecinului său.
Analistul nu are niciun dubiu: ‘Rusia trimite în regiune ofiţeri care au experienţă în acest tip de operaţiune. Oficial, ei sunt în rezervă sau retraşi din activitate. Dar în realitate, ei sunt conduşi de Moscova şi de serviciile speciale. Apariţia lui Antiufeev în estul Ucrainei şi numirea sa în funcţia de vicepremier este un exemplu elocvent al acestei strategii’.
În ceea ce priveşte legăturile cu serviciile ruse, Igor Strelkov a recunoscut până în martie 2013 că este ofiţer FSB, securitatea internă unde Vladimir Putin a servit o bună parte a carierei sale. El a explicat că a luptat în Transnistria, cu sârbii în Bosnia în 1992 şi în cele două războaie din Cecenia. Ucraina acuză că el este ofiţer GRU, serviciile de informaţii ale armatei ruse.