E doar unul dintre foștii generali din cadrul Serviciului de Informații Externe care controlează banii partidului lui George Simion. Inclusiv cei 400.000 de euro pe care liderul AUR i-a primit ca dar de nuntă au fost spălați prin intermediul caractiței SIE.
Omul care a înființat Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP) în 1999 se numește Eugen Popescu, care a fost la conducerea Direcției pentru Strategii, Comunicare și Relații Publice a DRP pe vremea lui Adrian Năstase. Câțiva ani mai târziu, în 2001, a fost angajat în Guvern pe un post similar, dintr-un departament condus de Titus Corlățean (PSD) la acea vreme. În perioada în care Eugen Popescu era angajat la Guvern, soția sa a fost cea care a preluat toate responsabilitățile din cadrul fundației și a beneficiat de finanțări de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Un lucru important de precizat e faptul că printre cei care sponsorizau fundația la vremea aceea se numărau și diferite societăți de stat (Petrom, CEC, Ministerul Tineretului și Sportului etc).
Georege Simion, liderul AUR, s-a căsătorit în urmă cu un an, în data de 27 august 2022, iar la eveniment au participat peste 10.000 de oameni, printre care și persoane publice. Recent, politicianul și-a actualizat declarația de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar la capitolul „Cadouri, servicii sau avantanje obţinute gratuit” apare suma de 400.000 de euro, strânsă în urma evenimentului. În luna martie a acestui an, Simion spunea că a rămas cu 15.000 de euro după căsătorie.
Înaintea evenimentului mult așteptat, politicianul le preciza tuturor că darul este opțional și că suma strânsă la final ar fi folosită în scop caritabil. Mai exact, banii ar fi donați unei asociații care avea să înființeze un spital mobil. Tot prin intermediul fundației, Simion a plătit trupa Phoenix pentru prestația la eveniment.
Aceeași fundație, înființată de Eugen Popescu și folosită de George Simion, deține agenția de știri Romanian Global News (RGN Press), instrumentul principal de propagandă AUR în străinătate. Sponsorii principali ai agenției de știri naționaliste sunt Tarom, clinica lui Gigi Becali și compania care îmbuteliază apa minerală Borsec, Romaqua Group (cel mai mare grup cu capital privat românesc din industria băuturilor), condus, de asemenea, de ofițeri de spionaj.
Constantin Rotaru, general (r) – Fost director adjunct al SIE în perioada 1999 – 2005, a lucrat, pe vremea lui Ceaușescu, la informații economice, inclusiv a ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii ’90 a fost trecut temporar în rezervă și a condus societatea lui Dan Voiculescu Grivco International. Din 2005 administrează Romaqua Group.
Ioan Păun, general (r) – A fost consul general la Hong Kong, prieten apropiat al familiei fostului premier Adrian Năstase, fiind, de altfel martor-cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. S-a angajat la Romaqua Group la mijlocul anilor 2000, după ce a ieșit în rezervă.
Emilian Ivan, general (r) – În perioada Războiului Rece a lucrat în spațiul SUA și a trecut apoi în subordinea generalului Rotaru. A făcut parte din Romaqua Group timp de doi ani.
Adrian Vilău – Avocatul Adrian Vilău a fost colaborator al Securității, fpst deputat și rudă apropiată al lui Ioan Talpeș, al doilea director SIE din anii ’90. El e cel care l-a reprezentat pe pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.
Octavian Crețu, patronul Romaqua Group – Omul de afaceri e acționarul majoritar al grupul Romaqua. Tototdată, el este personajul-cheie care în 2006 le-a livrat procurorilor o înregistrare a unei discuții purtate cu Adrian Năstase. Din acea înregistrare reieșea că fostul premier îl șantaja pe Crețu, cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun.
Romaqua e, în momentul de față, al patrulea mare jucător pe piața băuturilor non-alcoolice, după Coca-Cola, Pepsi și European Drinks. Are în portofoliu branduri puternice, precum Borsec (ape minerale naturale), Stânceni (apă minerală naturală), Aquatique (apă minerală naturală oligominerală), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher, Dorfer şi Mühlbacher (bere), Giusto Elektrik (băutură răcoritoare energizantă).
Grupul are afaceri inclusiv peste Prut, unde a susținut, de-a lungul timpului, mai mulți politicieni. Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chișinăului, e cel care a adus apa Borsec în țara vecină, prin firma Anda SRL din Chișinău. Afacerea s-a încheiat în urmă cu 20 de ani, în timpul mandatului președintelui pro-rus Vladimir Voronin. De asemenea, Chirtoacă e nepotul lui Mihai Ghimpu, fondatorul Partidului Liberal moldovesc și cel care a preluat președinția după Voronin, în 2009. Partidul lui a fost compromis de repetate scandaluri de corpuție, dar și din cauza legăturii cu oligargul Vladimir Plahotniuc, fugit la ruși.
Rămas pe dinafară, Chirtoacă a mai jucat o ultimă carte, candidând pe listele AUR la alegerile parlamentare din Republica Moldova, însă rezultatele au fost catastrofale.
„Generalii Borsec” s-au remarcat și în 2008, când un raport al Direcției Siguranță Militară din cadrul DGIA – serviciul de informații al Armatei arăta că Aurel Cazacu (nume de cod „Iuda”), la vremea aceea șeful Romarm, a avut o serie de întâlniri suspecte la sediul Romaqua Group din Bucureștii Noi. Acesta s-a întâlnit cu un dealer israelian de tehnica militară (Menahem Markovits, reprezentantul companiei israeliene Rafael), cu care a pus la cale o afacere cu o firmă americană de profil (Century Arms), a unui fost spion român (Cristi Vălean).
Spionii Armatei au arătat că întâlnirile și discuțiile telefonice erau făcute prin intermediul lui Constantin Rotaru, adjunct SIE timp de șase ani.
Romaqua Group a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de peste 948 de milioane de lei (peste 192 mil. euro), în creştere cu aproape 9% faţă de anul precedent, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. A fost cel mai bun an din istoria companiei românești.