Dezvăluiri cutremurătoare despre ororile din lagărul de filtrare înființat de ruși la Bezimenne. Câţiva ucraineni povestesc că au fost ameninţaţi, umiliţi, iar mulți spun că au fost martori sau cunosc oameni care au fost ridicați de trupele ruse sau de soldați separatiști și ulterior au dispărut fără urmă.
Oleksandr Vdovicenko este unul dintre cei care au avut curajul să vorbească despre coşmarul prin care a trecut. A fost introgat de soldaţii ruşi, amprentat şi dezbrăcat.
„Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia urechea?” l-au întrebat soldații pe bărbat, după care au început să-l lovească cu pumnii în cap.
Fiica acestuia povesteşte că în urma loviturilor încasate, tatăl său are acum vederea afectată. Cu toate acestea, Oleksandr se consideră norocos deoarece a reuşit să scape cu viaţă.
„Rușii căutau oameni vorbitori de ucraineană, simboluri ucrainene, tatuaje”, le-a povestit fiica lui Oleksandr jurnaliştilor de la CNN, potrivit Digi24.ro.
Femeia spune că soldații i-au verificat telefonul, dar nu au găsit nimic compromițător.
„Am șters totul pentru că alți oameni ne-au spus că se pot uita la orice – contacte, poze. Le-am șters, am făcut câteva poze noi și mi-am șters profilurile de rețelele sociale”, a adăugat Maria.
Nikolai Riabchenko povesteşte că a fugit din Mariupol la jumătatea lunii martie, atunci când orașul a fost închis și oamenilor nu li s-a mai dat voie să plece.
„Am găsit o metodă de a evita punctele de control și am venit la Nikolske și am stat acolo câteva săptămâni. I-am întrebat pe toți cei pe care i-am întâlnit cum au ieșit și ei [au spus] că filtrarea este obligatorie”, povesteşte bărbatul.
„Ieșirea din oraș poate avea loc doar dacă există un document care confirmă trecerea prin procedura de filtrare”, au scris rușii peste tot în oraș.
„Toată lumea trebuie să treacă prin filtrare, atât bărbații, cât și femeile, pentru a merge liber prin oraș”, a declarat pentru CNN Karina, în vârstă de 20 de ani. Aceasta a reușit să scape din Mariupol, însă tatăl ei, care nu a trecut încă de procesul de filtrare este încă acolo.
Reamintim că la începutul acestei luni, Ministerul rus al Apărării a făcut public un videoclip cu o tabără de filtrare din afara orașului Mariupol, fără să spună unde au fost duși refugiații sau când au avut loc evacuările. CNN a localizat zona ca fiind Bezimenne.
Separat, imaginile din satelit de la Maxar Technologies au arătat că o tabără de corturi este ridicată în Bezimenne, fiind controlată de separatişti, încă din martie.
Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat luna trecută că sunt rapoarte credibile că „forțele Rusiei adună populațiile civile locale din aceste zone, le rețin în aceste lagăre și le interoghează cu brutalitate despre orice presupuse legături cu guvernul ucrainean legitim sau cu instituții de presă independente”.
Consiliul municipal Mariupol a acuzat forțele ruse ca folosesc centrele de filtrare pentru a identifica martorii oricărei „atrocitati” comise de trupele ruse in timpul atacurilor pentru a obține controlul orașului. Kremlinul a negat că existența taberelor de filtrare.