Poate cea mai cunoscută tentativă de asasinare a cuplului de dictatori Ceauşescu a fost cea a grupului condus de clujeanul Raul Volcinschi, în anul 1983.
Atentatul a fost organizat de un nucleu de intelectuali, constituit in 1981. Ulterior, cei trei l-au cooptat in grup pe Raul Volcinschi, fost detinut politic, care a devenit in timp coordonatorul actiunii de eliminare a liderului de la Bucuresti. La rândul său, Volcinschi a reusit sa atraga in complot alte trei persoane, Petre Nastase, Viorel Roventiu si Nicolae Stanciu, soferi de meserie
Complotistii au aflat ca, la 17 septembrie 1983, Nicolae Ceausescu urma sa efectueze o vizita la CAP-ul din comuna Gostinu, judetul Giurgiu. Însă, pentru a pune în aplicare planul, aveau nevoie arme. Astfel, în noaptea de 8 spre 9 septembrie 1983, soferii au spart sediul Militiei din comuna Osica de Sus, judetul Olt, de unde au furat doua mitraliere, 500 de cartuse si 8 incarcatoare.
Citeşte şi Amanţii Elenei Ceauşescu. Vezi legătura dintre soţia dictatorului şi Ion Iliescu VIDEO
După două săptămâni de urmărire, cei trei tineri au fost capturaţi. Iniţial, Viorel Roventiu a fost condamnat la moarte, iar ceilalti doi la 20 de ani de închisoare pentru „furt calificat, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”. Ulterior, pedepsele acestora au fost comutate şi micşorate.
Despre un atentat la viaţa lui Ceauşescu vorbeşte şi locotentul colonel în rezervă Dumitru Burlan. Totul se întâmpla în 1973. La acea vreme, colonelul l-a înlocuit chiar pe Ceauşescu. A fost sosia lui. În fiecare dimineaţă, se aşeza în maşina prezidenţială, pe locul celui mai iubit fiu ai poporului. Putea fi ucis oricând, dar ordinul era ordin! Avea o escortă de două maşini în faţă, două în lateral şi o maşină a Salvării. I s-a spus doar că s-au primit informaţii conform cărora se pregăteşte un atentat asupra Tovarăşului.
„Ştiam că mă aşteptau acasă copiii, soţia, nu puteam să dau înapoi. Şi datoria mea era să-l apăr pe preşedinte. Eram îmbrăcat asemănător, pieptănat la fel, stăteam pe locul lui. Semănam. Aşa că am fost Ceauşescu timp de 10 zile.” , declara Burlan în urmă cu un an.
Un alt atentat, de această dată însă de înlăturare a lui Ceauşescu de la putere, ar fi fost pregătit în 1984, pe când Tovarăşul urma să facă o vizită în Republica Federală Germană. Generalul Ion Ioniţă plănuia, ca împreună cu generalul Ştefan Kostyal şi mai mulţi militari, să înconjoare cu blindate clădirea Comitetului Central al PCR şi să-i aresteze pe şefii de partid care erau fideli lui Ceauşescu.
Citeşte şi Anchetă explozivă despre conturile lui Ceauşescu. 70 de miliarde de dolari, ascunse în Canada
Atentate au existat însă şi asupra Elenei Ceauşescu. Incidentul a avut loc în noiembrie 1988, după cum povestea în urmă cu câţiva ani chiar cel care a salvat-o pe Elena Ceauşescu de la moarte: maiorul în rezervă Eugen Arsenie.
„În ziua aceea neagră mă aflam în dispozitiv, în spatele maşinii în care se afla Elena Ceauşescu. Pe la fosta Ambasadă a Rusiei, unde e acum cea a Canadei, a apărut un Mercedes negru care s-a îndreptat cu viteză spre spatele maşinii oficiale. Eu m-am tras în apropierea portierei, unde se afla Elena, iar Mercedesul m-a lovit din lateral şi am fost strivit. Şi Elena a fost rănită şi a purtat o perioadă ghips.”, a declarat maiorul în rezervă Eugen Arsenie.
Chiar şi asupra morţii fiului dictatorului, Nicu Ceauşescu planează incertitudini. După decesul Prinţişorului, controversele au început să apară cu adevărat.
Medicul Oproiu, cel care l-a tratat pe Nicu după 1990, a povestit pentru DCnews că în anii 70, acesta ar fi luat virusul hepatic C de la o injecţie sau în urma unui tratament stomatologic la care s-a folosit instrumentar medical nesterilizat.
Ipoteza cu adevărat şocantă a apărut însă după 6 ani de la moartea sa. Ziarul Libertatea susţinea că Nicu Ceauşescu s-ar fi iradiat cu uraniu. Incidentul s-ar fi petrecut în 1987, la un congres de ştiinţă, când Nicu ar fi primit cadou de la un savant american o cutie cu uraniu destinat cercetării. Curios, acesta ar fi deschis cutia şi ar fi umblat cu materialul radioactiv în buzunar zile în şir. De atunci, starea lui de sănătate s-ar fi deteriorat cu rapiditate.
Destinul comunismului românesc a fost însă la un pas de a fi schimbat în noiembrie 1957, când Nicolae Ceauşescu a fost implicat, alături de alţi lideri comunişti, într-un accident de avion. Presa scrie că din cauza proastei vizibilităţi, piloţii au ratat pista de aterizare, iar la scurt timp după prăbuşirea într-o pădure de lângă aeroport, avionul a luat foc. Până să explodeze avionul, nouă persoane reuşiseră să se salveze, printre ei şi Nicolae Ceauşescu. Singurele victime ale accidentului au fost piloţii şi ministrul de externe Grigore Preoteasa.