Sorin Oprescu, turnat în dosarul mitei: Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro VIDEO

Audiere uluitoare în dosarul lui Sorin Oprescu. Fostul director al cimitirelor şi al palatelor Brâncoveneşti a plâns în sala de judecată şi a recunoscut toate acuzaţiile. Judecătorul şi-a pus mâinile în cap când a auzit câţi bani lua şpagă şi cât de uşor cheltuia sutele de mii de euro pe care le primea.
Filip Stan
11 iul. 2016, 15:33
Sorin Oprescu, turnat în dosarul mitei: Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro VIDEO

Bogdan Popa a venit în faţa judecătorilor hotărât să recunoască toate şpăgile încasate ca director în primărie şi toate sumele de bani pe care le dădea mai departe ca mită pentru Sorin Oprescu. Fostul şef al cimitirelor şi al palatului de la Mogoşoaia a vrut să obţină reducerea pedepsei. Acesta a reuşit să o şocheze pe judecătoare cu sumele luate mită şi cheltuite cât ai zice peşte, transmite România TV.

Judecător: Câtă şpagă aţi primit în total?
Popa: 400 de mii de euro, în 2 ani.
Judecător, luându-se cu mâinile de cap: Ştiti că mie îmi trebuie cam trei luni să strâng o mie de euro??? Dacă nu mi se strică maşina de spălat, maşina de mers… Şi pe ce aţi cheltuit???
Popa: Pe vacanţe, mi-am luat un ceas, pe prostii.
Judecător: Aţi cheltuit 400 de mii de euro în 2 ani???

Citeşte şi:  CAB a respins cererea de strămutare a procesului lui Sorin Oprescu. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucureşti

Şi dezvăluirile nu s-au oprit aici. Directorul de la cimitire a mai declarat că Oprescu reţinea 45 la sută din supraevaluarea contractelor date de administraţia cimitelor şi de administraţia palatului Mogoşoaia.

Cum ajungea şpaga la Oprescu

Procuror: Cum dădeaţi mita lui Oprescu?
Popa: Schimbam maşinile. Verificam să nu fim urmăriţi.
Procuror: Cum se dădeau banii?

Popa: Intram din bucătărie în living, lăsam telefoanele pe o tavă, banii erau în pungă de cadou, pe care o puneam sub o pernă a canapelei. Suma de 25 de mii a fost primită de la procurori. Nu ştiu dacă erau inscripţionaţi. Chiar în ziua aia l-am anunţat pe Oprescu că mi-a murit bunicul. Mi-a zis că ne vedem „pe câmp”, la Ciolpani şi i-am dat banii.

Bogdan Popa, inculpat şi denunţător în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în faţa judecătorilor că 45% din sumele primite ca de mită, în primă fază, ar fi ajuns la fostul edil, precizând că în 2015 i-a dat acestuia de câteva ori câte 50.000 euro.

„În 80-90% din situaţii Ion Niţă şi Romeo Albu îmi remiteau sumele de bani, prin virament bancar. Erau remise în aceeaşi zi şi, din câte îmi amintesc, inculpatul Claudiu Bengalici remitea sumele la o săptămână. Sumele de bani le remiteam la rândul meu în aceeaşi zi sau maxim la 2-3 zile inculpatului Sorin Oprescu, inculpatului Mircea Constantinescu. La sfârşitul anului 2012, începutul lui 2013 a venit la mine Ion Olteanu, reprezentant al unei firme, care mi-a spus că a vorbit cu Oprescu pentru acest contract şi că îmi va da 10% mită din valoarea acestuia. La rândul meu, am verificat acest lucru, am mers şi am discutat cu Oprescu şi acesta mi-a spus „Ok, dă-i drumul”. Structura mitei era 33% pentru martorii denunţători, 45% către Oprescu, 10% la Constantinescu şi restul la mine”, şi-a început Bogdan Popa, fostul şef al Administraţiei Cimitirelor declaraţia în faţa judecătorilor.

Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, este unul dintre cei trei inculpaţi din dosarul lui Sorin Oprescu care au cerut acord de recunoaştere a vinovăţiei la primul termen al procesului în care fostul edil este acuzat de luare de mită. Alături de el, au făcut cereri similare şi Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului al Palatelor Brâncoveneşti şi Romeo Albu, administrator societăţi comerciale.

„În 2013 am fost la Ciolpani de patru sau cinci ori în perioada aprilie-august să îi dau mită lui Oprescu, însoţit de Albu Romeo. Mita era colectată de la Ion Niţă. Mita şi discuţiile erau purtate de mine cu Oprescu. Albu nu a fost de faţă. Albu stătea în maşină, eu vorbeam cu Oprescu. Nu era nimeni de faţă. Doar Cristian Stanca era în camera alăturată împreuna cu menajera lui Oprescu. În 2013, mita dată lui Oprescu de patru-cinci ori a fost de câte 50.000 de euro de fiecare dată”, a mai declarat Bogdan Popa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

„Cred că grupul infracţional a început să funcţioneze la începutul lui 2013. Iniţial am fost eu, Oprescu, Constantinescu, Albu şi Niţă. Stanca a apărut în 2014. Şuteala şi Pietroi au apărut în 2015, când s-a făcut diferenţa de gard la palat. Bengalici a intrat în 2014. Traficul de influenţă exercitat la Oprescu şi Constantinescu consta în faptul că mă duceam cu o problema şi puneam mita pe masă”, le-a spus Bogdan Popa judecătorilor.

Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, „culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.

„Suma totală primită din mită în circa doi ani a fost de 400.000 de euro, i-am cheltuit pe toţi pe vacanţe, ceasuri şi prostii. Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro, 300 de mii Constantinescu, Stanca vreo 300 de mii, Bengalici şi-a oprit comision de 15 %, Şupeală şi Pietroi câte 25.000 euro, Niţă 8,5% din valoarea sumelor. Lui Albu i-am dat 5.000 de lei lunar din mita primită de mine. Oprescu nu mi-a cerut niciodată să îl împrumut cu bani. Cred că dacă nu îi dădeam mită lui Oprescu, aş fi fost dat afară. Expresia „ne vedem pe câmp” am stabilit-o cu Oprescu. Înseamna ca mergeam la el acasa, la Ciolpani. Am stabilit aşa ca să nu existe înregistrări în care să fie menţionată localitatea Ciolpani”, a mai declarat fostul şef al Administraţiei Cimitirelor.

Bogdan Popa a precizar că în anul 2013 Cristian Stanca a fost angajat la Administraţia Cimitirelor pe post de muncitor necalificat după ce anterior fusese şoferul lui Sorin Oprescu. Acesta a precizat că Stanca a fost angajat la cererea fostului edil al Capitalei.

„Aceste activităţi nu se puteau derula însa fără Oprescu. Îmi tot spunea „Haide, fă, haide, da!”. Revin şi arăt că în cursul lui 2014 şi 2015, când am dat mită lui Oprescu, de faţă era şi Stanca. Lăsam telefoanele în bucătărie, intram în living şi banii erau într-o pungă de plastic de cadou pe care o puneam sub o pernă a unei canapele”, a precizat Bogdan Popa.

Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor le-a spus judecătorilor că a denunţat faptele de corupţie în care ar fi fost implicat din conştiinţă civică.

„Nu mi-a spus nimeni să fac denunţ, nu am fost ameninţat. Am făcut-o din conştiinţă civică care nu a funcţionat de la început pentru că am fost un dobitoc. Nu mai ţin minte cu câte zile înainte de septembrie 2015 am anunţat parchetul. Suma de 25 de mii de euro am primit-o de la procuror. Nu ştiu dacă avea inscripţionată menţiunea mită. În ziua respectivă mi-a murit bunicul şi l-am anunţat pe Oprescu. Ne-am întâlnit la Palatul Mogoşoaia şi am stabilit că ne întâlnim pe câmp la Ciolpani. I-am remis suma de 25 de mii de euro”, a spus Popa.

Bărbatul le-a spus judecătorilor şi că în seara în care au fost duşi la DNA a avut o discuţie cu fostul edil pe holurile parchetului.

„În seara de 5 septembrie, eu şi Oprescu, pe holurile DNA am discutat. Oprescu m-a întrebat dacă am informaţii că suma de 25 de mii de euro ar fi fost marcată. Am zis că nu ştiu. În aceeaşi discuţie, Oprescu mi-a indicat să nu dau declaraţii. Mi-a sugerat să spun că am fost acolo la Ciolpani cu motivul de a rezolva o groapă pentru cineva. Precizez că pe 5 septembrie chiar s-a pus în discutie rezolvarea unei gropi pentru o persoană, dar rezolvasem deja. În momentul în care Oprescu ridica banii, eu doar precizam suma şi provenienţa. Oprescu nu verifica banii. Doar spunea mulţumesc. Sumele de bani date lui Oprescu erau în euro. De schimbul valutar se ocupa Albu”, se arată în declaraţia dată de Bogdan Popa în faţa judecătorilor.

Următoarele audieri vor avea loc marţi, 12 iulie.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Sorin Oprescu nu a vrut să recunoască niciuna dintre acuzaţii. Cei care recunosc, pot beneficia de reducerea pedepsei cu o treime.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un parfum unic, iar până la primăvară se va dezvolta perfect
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Care este numele complet al lui Klaus Iohannis. Cum îl cheamă de fapt în buletin pe președintele României
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Gafa făcută de Ștefan Bănică Jr. Fiul său l-a taxat
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024! Despre ce sumă este vorba și cine sunt beneficiarii
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Serviciile americane acuză Rusia de dezinformare în statele-cheie pentru alegerile prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate