Medicii şpăgari de la Spitalul de Arşi şi celelate persoane din reţea îşi învăţau pacienţii cum să beneficieze gratis de operaţii estetice care, în mod normal, nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Medicii de la spitalul de arşi negociau şpaga pentru intervenţiile chirurgicale ca la uşa cortului. Pe lângă bani, medicii mai cereau şi trimiteri de la doctorii de familie ai pacienţilor pentru diagnostice fictive. Atât de mulţi clienţi aveau încât păstrau şi o agendă pentru a nu pierde şirul internărilor ilegale.
Citeşte şi Detalii HALUCINANTE în cazul scandalul de la Spitalul de Arşi. Medicii au strâns AVERI FABULOASE
Iată cum decurgea o discuţie telefonică între o pacientă care voia să se opereze la nas şi care, pentru a beneficia de gratuitate, trebuia să obţină trimitere cu un anumit diagnostic:
„C. P.: Aşa, şi aveam o întrebare că eu am luat trimiterea de la doctor de la doctorul de familie şi nu mi-a scris cum a spus domnul doctor.
ASISTENTA C.: Dar cum va scris?
C.P.: Diagnostic prezumtiv: alte boli ale nasului.. ale… aşa…
ASISTENTA C.: Adică nu v-a scris deviaţie de sept.
C.P.: Nu şi ştiu că domnul doctor a zis pentru chirurigie plastică, ceva de genul.
ASISTENTA C.: Nu, nu, nu a zis aşa. Către Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie – şi la diagnostic deviaţie de sept.
C.P.: Aha.
ASISTENTA C.: Da? Deci … (neinteligibil)…
C.P.: Ea mi-a zis… Ea, doamna… asistenta doamnei doctor că nu am putut să vorbesc cu doamna doctor a zis că este medic generalist şi că un medic specialist ar putea să mă trimită pe mine la spital.
ASISTENTA C.: Nu există, un medic… Adică toţi medicii de familie dau trimiteri pentru Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie cu diagnostic deviaţie de sept şi dumneaei nu poate. Sau cum?
C.P.: Notez şi mă duc la dânsa să-mi de alta.
ASISTENTA C.: Da, neapărat”.
Citeşte şi Scandalul MAFIEI SILICOANELOR. Cine i-a dat în vileag pe medicii arestaţi
Din interceptări rezultă şi că pacienţii plăteau, totuşi, pentru operaţii, iar banii ajungeau în buzunarele celor din reţea:
„Asistenta C.: Buna ziua!
P.D.A.: Buna ziua! Am şi eu o progamare pentru marţi… nu… miercuri la operaţie…
ASISTENTA C.: Da.
P.D.A.: … şi cred că astăzi ar trebui să vă aduc banii.
ASISTENTA C.: Staţi două secunde, staţi un pic să mă uit în agenduţă, că eu … (neinteligibil)…
ASISTENTA C.: Deci… o dată… să văd unde găsesc… o dată aşa… şi pe urmă încă o dată… în prima fişă nu văd. Da, în a doua fişă văd aici 2000.
P.D.A..: 2000?
ASISTENTA C.: Da, nu aşa v-a spus?
P.D.A..: Da, rinoplastie simplă cu deviaţie de sept şi aduc adeverinţă de student şi trimitere de la medicul de familie…
ASISTENTA C.: Exact, exact.. da, da, da”.
Dintre cei 10 medici reţinuţi în scandalul mafiei silicoanelor de la Spitalul de Arşi, doar trei vor rămâne în arest preventiv, a decis, duminică, o instanţă de la Tribunalul Bucureşti. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Cei trei care rămân în arest sunt Vitalie Stan, șeful Secției de Chirurgie Plastică a spitalului, Nicolae Antohi şi Aurelia Isac, medicul la care sa găsit cea mai mare sumă de bani, 700.000 de euro în conturi şi 170.000 de euro cash.
În acelaşi dosar vor fi cercetaţi în stare de libertate Florica Gușă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiță Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu, Elena Cristina Isac și o angajată a unei clinici private.