Valentin Jucan a subliniat că legea audio-vizualului trebuie îmbunătățită, deoarece spațiul audiovizual și televiziunile au evoluat.
„Dar înainte ca legea să fie modificată ea trebuie să fie aplicată. În ultimii zece ani, CNA nu și-a îndeplinit rolul de „jandarm al moralității publice”, acest lucru se vede și din deciziile instanțelor judecătorești. (…) CNA, deși are un spectru destul de larg de acțiune, inclusiv în ceea ce privește modul de sancționare, a ales să sancționeze posturile cu amenzi foarte mici 5.000 — 10.000 de lei. De când sunt membru CNA nu am fost și nu sunt adeptul sancționării posturilor de televiziune, însă gravitatea cu care ne confruntăm acum nu mai poate fi îndreptată cu astfel de sancțiuni”, a afirmat Jucan, miercuri, la o dezbatere pe tema audiovizualului organizată la Parlament.
El a susținut că, „timp de zece ani, CNA a protejat politic posturile de televiziune”. „Timp de zece ani, CNA a protejat politic posturile de televiziune, de aceea nu s-au dat sancțiuni. Nu s-a ținut cont că discutăm despre politică și protejăm politic o televiziune care face politică, CNA a mers până într-acolo încât a extins această protecție politică inclusiv asupra televiziunilor care produceau un așa zis divertisment”, a punctat Jucan.
Deputatul social-democrat Mihai Sturzu a propus, în cadrul dezbaterii, depolitizarea CNA. „Propun o ipoteză de lucru, nu e susținută de niciun partid politic. Vă propun o idee și anume putem încerca o depolitizare a CNA și să credem în buna credință a televiziunilor, să mergem un pic către autoreglementarea acestei piețe, în sensul în care eu aș fi pregătit să susțin o prezență mai scăzută a membrilor CNA desemnați politic și să balansăm această participare prin reprezentanți ai principalelor televiziuni (…) și lângă ei să stea reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din zona de jurnalism, artă, cultură, care să vegheze la ce se întâmplă și lângă acești oameni să fie și reprezentanți ai societății civile. Pentru că în lumea în care trăim noi, eu cred că singurul care nu e reprezentat în CNA e cetățeanul”, a spus Sturzu.
Pe de altă parte, jurnalistul Petrișor Obae a subliniat că ceea ce se întâmplă pe piața tv și în presă în acest moment este strâns legat de lipsa unei autoreglementări. „Acum vedem că Parlamentul, cu toate bunele intenții, că CNA cu bunele intenții, că alte organizații sau oameni din media încearcă să schimbe niște lucruri. Vă spun sincer, nu o să se schimbe nimic, pentru că nu poți să introduci în lege respectarea bunului simț”, a precizat Obae.
Deputatul PSD Mihai Sturzu a organizat, miercuri, la Parlament, o dezbatere publică pe tema Legii audiovizualului, la care au participat reprezentanți ai televiziunilor și ai societății civile.