Fima Berfige a avut în 2013, potrivit bilanţului depus de companie la Ministerul de Finanţe, venituri de 1,38 de milioane de euro, respectiv fix suma pe care a plătit-o Ioana Băsescu pe teren, relatează România TV.
Compania a avut, conform bilanţului din 2013, şi un profit important, respectiv un profit brut de 2,2 milioane de lei, aproximativ 500.000 de euro.
Fostul consilier prezidenţial, Adrian Rădulescu, implicat în achiziţionarea terenului de la Nana de către familia Băsescu, a declarat, la România TV, că firma „cumpăra terenuri”, „a făcut exploataţie” şi „probabil nu le-a cumpărat pe toate anul trecut”.
„Firma respectivă a cumpărat trenuri agricole în mai mulţi ani şi pe urmă le-a vândut. (…) Eu din câte ştiu, nu lucra terenurile, ci le arendase unor fermieri din comuna Nana. Nu făcea activităţi agricole. (…) Nu am nicio implicaţie în această firmă, nu ştiu cu ce s-a ocupat. Toate terenurile pe care le-au cumpărat în ultimii 5 – 6 ani, le-au vândut toate odată. Ştiu că nu e o firmă care s-a ocupat de agricultură, este singurul lucru pe care l-aş putea confirma„, a spus Rădulescu.
În aprilie 2014, Comisia parlamentară Călăraşi susţinea că, la data tranzacţionării terenurilor, respectiv şi a semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL şi Ioana Băsescu, societatea italiană nu mai era activă.
Senatorul Gabriela Firea explica faptul că inactivitatea firmei a fost declarată de Fisc şi, potrivit legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.
DOSARUL NANA. Parchetul a început URMĂRIREA PENALĂ împotriva a opt persoane
Firea a invocat prevederile Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive.
Gabriela Firea a spus că societatea Berfige nu putea face tranzacţii deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanţurilor necontabile.