Mafia portocalie a retrocedat mii de hectare în Bucureşti, cu tot cu spaţii verzi şi cu sediile instituţiilor publice de pe ele, potrivit România TV. Filiera a fost aceeaşi: un cuplu de vârstnici, Eduard Romalo – Maria Cocoru, a jonglat cu moşteniri şi drepturi litigioase, primarii PDL-işti au aprobat pe bandă rulantă despăgubiri în natură, iar terenurile au fost exploatate de aceiaşi rechini imobiliari.
Debutul l-a făcut Traian Băsescu
În vinerea dinaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2004, primarul general al Capitalei, Traian Băsescu, a semnat dispoziţia de retrocedare a unui teren de nu mai puţin de 8 hectare în parcul bucureştean I.O.R. Prezumtivul moştenitor, Eduard Romalo, în vârstă de peste 80 de ani la vremea respectivă, a revendicat tot ce a avut în proprietate Baronul Grueff, adică moşia Dudeşti-Cioplea, aproximativ 3000 de hectare, incluzând cartierele Pantelimon, Titan, Balta Albă, Dristor-Baba Novac, Dudeşti.
În vinerea dinaintea prezidenţialelor din 2004, pentru a se răcori de tensiunea duelului cu Adrian Năstase, Traian Băsescu a găsit timpul, cheful şi voinţa de a-i retroceda brusc fosta bază sportivă Spartac din parcul I.O.R. Ca să nu rămână retrocedarea nerezolvată până la capăt, peste două săptămâni, în vinerea dinaintea celui de-al doilea tur de
scrutin prezidenţial, candidatul Traian Băescu şi-a mai luat o pauză din lupta politică, a venit până la primărie şi a semnat
şi punerea în posesie. La mai puţin de o lună după ce îi fusese semnată retrocedarea, Eduard Romalo a vândut cele peste 8 hectare de teren din parcul IOR, pentru 465.00 de euro unui anume Sorin Tuţă.
Sorin Tuţă, implicat într-o mulţime de afaceri cu drepturi litigioase în zonele rezidenţiale ale Capitalei, a revândut
terenul, pentru nu mai puţin de 52 milioane euro, unei firme irlandeze care intenţiona să construiască un mall în parcul IOR.
Încurajat de succesul financiar rapid şi de instalarea lui Traian Băsescu la Cotroceni, grupul de interese al imobiliarilor portocalii a pornit hora retrocedărilor pe bandă rulantă. Odată mersul fiind făcut, Eduard Romalo şi-a cesionat gratuit toate drepturile litigioase aferente uriaşei moşteniri către Maria Cocoru. Ca prin minune, cererile de retrocedare ale pensionarei, sărită bine de 70 de ani la momentul respectiv, au primit răspunsuri pozitive. Motiv pentru care, sub ilustrele semnături ale lui Răzvan Murgeanu şi Adriean Videanu, Maria Cocoru a primit în natură un total de aproximativ 200 de hectare numai în sectorul 3 al capitalei, incluzînd baza sportivă AVERSA, policlinica veterinară şi şcoala de şoferi Ilioara, precum şi alte terenuri în valoare de zeci de milioane de euro.
Primele evacuări din case retrocedate pe vremea când Traian Băsescu era primar al Capitalei VIDEO
Evident, terenurile nu au stat mult în posesia Mariei Cocoru. Spre exemplu, un teren de aproximativ un hectar, situat în Bucureşti, a fost vândut unei anume Niculina Tatarici cu 1 milion de lei. În doar 1 an, la revânzarea către un dezvoltator imobiliar, Niculina Tatarici a făcut un profit de 5 milioane de euro.
Reţeta s-a aplicat la toate terenurile, pe aceeaşi filieră. Niculina Tatarici apare, între altele, alături de faimosul Stelian Gheorghe, în acte depuse pentru retrocedarea pe bază de drepturi litigioase a unor terenuri de 1,75 hectare în sectorul 2 al Capitalei. Nebunia retrocedărilor din sectorul 3, coroborată cu dubioasa împroprietărire a lui Constanda cu Parcul Bordei şi cu dezmăţul hectarelor din zona Parcului Plumbuita, arată că acesta a fost modul de lucru al mafiei portocalii din administraţia locală. Odată transferată la conducerea ţării şi terenurile tentante date camarilei de partid, gaşca rechinilor imobiliari şi-a asumat răspunderea pentru legislaţia restitutio in integrum şi a inventat ANRP, o instituţie de făcut milioane de euro din plimbat de hârtii.