Boris Nemţov a încredinţat însemnările unei colaboratoare de mare încredere, Olga Şorina. Cu o zi înainte de a fi asasinat, Nemţov şi Şorina discutaseră despre o anchetă foarte delicată, pe care fostul lider al opoziţiei ruse urma să o scrie şi să o dea publicităţii. Ancheta conţinea mărturii despre susţinerea de către Moscova a luptătorilor separatişti din estul Ucrainei.
De teama că biroul lor ar putea fi interceptaţi de către serviciile secrete ruse, Nemţov a recurs la a pune pe o coală câteva însemnări importante din ancheta pe care o făcea.
„Paratrupe din Ivanovo au intrat în legătură cu mine. 17 au fost ucise, ei nu le-au dat banii lor, dar acum le este frică să vorbească”, a notat Nemţov pe foaia de hârtie pe care Şorina a prezentat-o agenţiei Reuters.
Autenticitatea însemnărilor de mână, cu un stilou cu cerneală albastră, ale lui Nemţov nu a fost verificată deocamdată din surse independente.
Vezi şi Uciderea lui Nemţov: Noi imagini, surprinse de camera de pe bordul unei maşini VIDEO
Încă din vara trecută, circulau unele rapoarte în ţară, potrivit cărora mulţi soldaţi ruşi muriseră în luptele cu trupele guvernamentale din estul Ucrainei, unde conflictul armat a făcut peste 6.000 de persoane. Dar în ciuda faptului că Ucraina şi aliaţii săi occidentali au afirmat întotdeauna că există dovezi clare despre faptul că separatiştii proruşi sunt, cei mai mulţi dintre ei, soldaţi ruşi trimişi în zonă fără însemne militare şi că Rusia trimite armament în aceste regiuni, Moscova a negat de fiecare dată, spunând că luptătorii ruşi din Ucraina sunt numai civili voluntari.
Dovezi care ar fi deranjat Kremlinul
Tocmai din cauza acestor dovezi incomode pe care Nemţov le obţinuse de la sursele sale secrete ar fi fost asasinat, vineri noaptea, cu patru gloanţe, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului, cu prietena lui.
Şorina a mai dezvăluit că Nemţov voia să publice anchetele în nu mai puţin 1 milion de exemplare, deşi era conştient că publicul său va fi mai restrâns, pentru că provenea din opoziţie şi nu era astfel „pe val”, cum este Putin. Şorina şi mai mulţi asociaţi ai lui Nemţov au spus că majoritatea materialelor pe care o obţinuse pentru ancheta sa provenea din surse directe, potrivit Reuters.
Citeşte şi Vladimir Putin despre moartea lui Boris Nemţov: O TRAGEDIE cu SUBSTRAT POLITIC
Colaboratoarea lui Nemţov a mai dezvăluit să el fusese contactat la un moment dat de rudele unor soldaţi ruşi trimişi în Ucraina. El încercase să le determine să facă declaraţii publice. Soldaţii se aflau la o bază din Ivanovo, un oraş situat la 300 km de Moscova, unde se aflau unităţile Diviziei 98 de paratrupe. Nemţov „a menţinut contactul cu ei. Cum a reuşit să facă acest lucru, nu ştiu, pentru că nu m-a pus în legătură cu niciunul dintre ei”, a mai spus Şorina. Ea şi un alt asociat al lui Nemţov, Ilia Iaşin încearcă să salveze informaţiile pe care Nemţov le-a cules şi intenţionează să publice un raport, într-o lună.
Iaşin a dezvăluit la rândul său că el şi Nemţov vorbiseră cu o zi şi jumătate înainte de asasinat despre raport. „Mi-a spus că intrase în legătură cu rudele soldaţilor ruşi ucişi şi urma să se ducă în Ivanovo pentu a sta de vorbă cu părinţii lor”, a mai spus colaboratorul lui Nemţov. El a adăugat că jurnalistul urma să pună cap la cap toate mărturiile despre prezenţa soldaţilor ruşi în estul Ucrainei”, pentru a da în vileag minciunile preşedintelui Vladimir Putin care a negat întotdeauna că a trimis trupe în Ucraina .
Citeşte şi A început vânătoarea de opozanţi: Cine urmează după Boris Nemţov GALERIE FOTO
Nemţov pregătise şi titlul raportului său de investigaţii: „Putin şi Războiul”… De-a lungul anilor, în campania sa împotriva lui Putin, Nemţov a publicat opt rapoarte de investigaţii, inclusiv despre actele de corupţie cu ocazia organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci şi despre averile lui Putin şi ale celor din cercul lui de susţinători.