După Revoluția din 1989, fiica lui Nicolae Ceaușescu a fost arestată și și-a petrecut aproape opt luni în închisoare. În paralel, ea a fost dată afară din vila de protocol în care locuia, iar averea i-a fost confiscată.
Mircea Oprean, soțul Zoiei Ceaușescu, se luptă și astăzi să recupereze averea confiscată de autorități, în 1990. Încă din 2010, ginerele fostului șef de stat a obținut în justiție dreptul de a revendica bunurile confiscate de noul regim, iar doi ani mai târziu el a pus poprire pe conturile Trezoreriei Municipiului București.
Cu toate acestea, Oprean nu și-a văzut nici acum banii, motiv pentru care în anul 2021 a deschis o nouă acțiune în instanță prin care solicită validarea unei alte popriri pe sumele actualizate cu indicele inflației.
Procesul se judecă și azi la Curtea de Apel București după ce pe fond, judecătorii i-au respins cererea.
În martie 1990, Parchetul General i-a confiscat Zoiei Ceaușescu, zeci de bunuri care au fost vândute. Printre acestea se numără o blană de leopard, mai multe cojoace bărbătești, costume, pantofi de piele, genți de damă, de asemenea un ceas de aur, oferit de Nicolae Ceaușescu ginerelui său.
În cadrul anchetei au fost indisponibilizate mai multe sume de bani, reprezentând contravaloarea părților sociale deținute de Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean la fabrica de confecții Scornicești. De asemenea, suma de peste 143.000 de lei le-a fost confiscată celor doi soți și depusă la BNR intrând în bugetul statului.
Mircea Oprean a spus în direct la Antena 3 cum a văzut procurori purtând cravatele lui Nicolae Ceaușescu.
„Mă simt rușinat de subiect ca văzând tragediile din țară, să vin acum cu aceasta problemă a mea. Toate nenorocirile s-au întâmplat din cauză că la noi justiția nu funcționează. Oricât ar lăuda și că nu mai sunt urmăriri, nu e adevărat.
Socrii mei au fost comandați la moarte și executați fără să existe o probă la dosar. Multe (n.r bunuri) le-au luat procurorii. Eu am văzut procurori cu cravatele lui Nicu”, a povestit Mircea Oprean.